Sunday, 19 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες και θα είναι δίπλα τους γρήγορα

Στη Λάρισα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ένα πρώτο μεγάλο «πακέτο» παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες της φονικής κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές: «Ευχαριστώ όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η επόμενη μέρα έχει να κάνει κυρίως με την αποκατάσταση των ζημιών που συνέβησαν.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Από αύριο κιόλας ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής, το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες γρήγορα. Αρχικά θα καλύψωει τις ανάγκες της οικοσυσκευής και στη συνέχεια θα δοθούν στο ακέραιο όλες οι αποζημιώσεις σε απλούς πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους».

Συνοπτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

-Θα ήθελα να ζητήσω απ’ όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου

-Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία. Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«ΕΣΠΑ, Πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και πόροι Ταμείου Φυσικών Καταστροφών θα συμβάλλουν ώστε να μην επωμισθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι το μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία σε πέντε χρόνια, αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα», πρόσθεσε. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ για να πει περισσότερα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται μια σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Αναλύονται οι τρεις άξονες των μέτρων

Το περίγραμμα του προγράμματος στήριξης θα εξειδικεύσουν οι κύριοι Τριαντόπουλος -για τα μέτρα άμεσης στήριξης- και Λιβάνιος, για τα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στους δήμους της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια.

Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες, τα άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών, τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιουσίες και τις υποδομές, αλλά και για την αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, όπως ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη κακοκαιρία Daniel.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, βρέθηκε νωρίτερα στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, όπου και είχε σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, στη δέσμη των μέτρων, προβλέπεται να υπάρξει ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια, με τις σχετικές διαδικασίες για πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή να έχουν ήδη κινηθεί.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου