Wednesday, 19 June, 2024

Μητσοτάκης: Υποψήφιος στον Έβρο για συμβολικούς λόγους. Εκλογές την Άνοιξη

Στον χρόνο των εκλογών αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Αλεξανδρούπολη επανέλαβε ότι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη και αποκάλυψε ότι θα είναι υποψήφιος και στον Έβρο.

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Και ουσιαστικά θα γίνουν σε χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν ότι θα ενδώσουμε στον δημοσκοπικό πειρασμό. Το διέψευδα κατηγορηματικά. Πλέον νομίζω μας πιστεύετε όταν μιλάμε για εξάντληση της τετραετίας. Ουδέποτε επιδίωξα το τοξικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πόλωση.

«Εμείς θα μιλάμε για αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που θέλουμε να κάνουμε» είπε ο ίδιος, εξαπολύοντας «βέλη» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πλήρη ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας.

«Έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας, έχουμε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις και έχουμε υλοποιήσει το προεκλογικό μας σχέδιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως ο Έβρος θα είναι μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

«Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων και των αναπτυξιακών προκλήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κηδεία του τέως βασιλιά

«Έκανα μια δήλωση μετά το θάνατο του τέως βασιλέα, που τοποθετήθηκα με σαφήνεια. Με τον θάνατό του γράφεται και σε τυπικό επίπεδο ο επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει. Η Ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια και αυστηρά» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Είχα την ευκαιρία να συλλυπηθώ την οικογένειά του. Δεν βλέπω εντάσεις. Βλέπω μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση, που ίσως είναι χρήσιμη για νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν την ιστορία. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση απολύτως σωστή. Θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους, γιατί ήταν “αρχηγός του βασιλείου της Ελλάδας” που δεν υπάρχει πια».

Παράλληλα, τόνισε πως θα τελεστεί το τελετουργικό που επιβάλλεται και θα ταφεί στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. «Θα ενθάρρυνα όλους και όλες, με αφορμή το γεγονός, η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνει χωρίς τις εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που ανήκει στην Ιστορία και θα κριθεί από αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Απαντώντας σε ερώτηση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Όχι δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για τη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν έχει σωστή στρατηγική. Όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε να συζητήσουμε τη μια διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».

Και συμπλήρωσε:

«Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής και από εδώ και πέρα να πέσουν οι τόνοι. Και εδώ και στην Τουρκία, θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να είναι και καλό από μιας πλευράς, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ούτε χρειάζεται έγκριση κανενός για να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Ο φράχτης ήταν αποτελεσματικός και όπου είναι γεωγραφικά εφικτό θα επεκταθεί. Αφού η ΕΕ δεν θα μας δώσει πόρους γι αυτό, θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο να εκφραστεί δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση στις εκλογές.

«Κάθε εκλογή είναι αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος που μπορεί να έχουμε διπλές εκλογές είναι ότι έχουμε απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατάλαβε ότι χάνει τις εκλογές. Βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία.

Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει εκνευρισμός. Οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση την προσπάθεια. Πολλοί προέβλεπαν καταστροφικό χειμώνα, δεν ήταν όμως καταστροφικός χειμώνας. Η αγορά κινήθηκε πολύ καλά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, μας βοήθησε και ο καιρός. Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Θα καθορίσει και θα στείλει τα μηνύματα».

«Ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα»

Απαντώντας σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και τη στάση του Κογκρέσου, ανέφερε:

«Καταρχάς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα στο Κογκρέσο. Το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε υποβάλει το δικό μας αίτημα. Δεν είναι συνδεδεμένο. Το τι θα κάνει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για το Κογκρέσο για να πωληθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είναι υπερπτήσεις πάνω από ΝΑΤΟϊκά νησιά».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου