Friday, 19 July, 2024

Μπακογιάννη: Δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας

Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο, ενόψει των αμερικανικών εκλογών, υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην ενότητα «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αναταραχή, υπάρχει πολύ μεγάλο άγχος για το αποτέλεσμα, πώς θα επηρεάσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και πώς θα είναι το ΝΑΤΟ πλέον. Αφού είχαμε την εμπειρία της πρώτης θητείας Τραμπ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη στιγμή στην Ευρώπη. Το σοκ από τις γαλλικές εκλογές ήταν αναμενόμενο όχι όμως τόσο μεγάλο ελπίζουμε. Οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν είναι οι σχέσεις που ξέραμε στο παρελθόν. Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας σειράς νέων και παλιών προβλημάτων».

«Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος τόσο για την Ουκρανία, για την Μέση Ανατολή. Πώς η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή θα εργαστεί, στο θέμα της Μέσης Ανατολής», ανέφερε.

«Για εμάς η Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως είπε ο πρόεδρος Γκιουλ πιο πριν παρακολουθούμε την εξέλιξη και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί όπως γνωρίζεται η Ελλάδα είναι σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση. Είμαστε ειλικρινείς διαμεσολαβητές για την περιοχή, είμαστε μια χώρα η οποία απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και με τις δύο πλευρές, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστινίους με αποτελεσματικό τρόπο, όμως πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ.
Απογοητευτικό ήταν το ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Για όσους έχουν ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική, το να βλέπεις μια τέτοια αναμέτρηση ανάμεσα στους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου, ήταν μια τεράστια απογοήτευση και ενίσχυσε το άγχος και την ανησυχία», ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πρόβλημα, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, το ίδιο και η Ευρώπη. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ο επόμενο εξάμηνο κρίσιμο. Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι «όλα αυτά εκπέμπουν ένα μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών όπως και βεβαίως και όπως όλος ο κόσμος.

Σε ερώτηση εάν ο Τραμπ έχει μια νέα θητεία, τι πιστεύει ότι θα αλλάξει στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η κ. Μπακογιάννη είπε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ, «δεν πιστεύω ότι θα ρέει το χρήμα στην Ουκρανία. Συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε εμπλακεί εκεί», πρόσθεσε. Μια άλλη αλλαγή μπορεί να επέλθει στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη όπως είπε «δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του προέδρου Τραμπ για την περιοχή. «Θεωρώ ότι τι μπορεί να βάλει μια αραβική κυβέρνηση στη Παλαιστίνη για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αναδυθούν οι νέοι Παλαιστίνιοι ηγέτες, αυτό όμως είναι εύκολο πιο πολύ στα λόγια παρά στην πράξη.

Επί του παρόντος η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πραγματικά απαγορευτική, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είχα προτείνει να πάρουμε τουλάχιστον 8.000 παιδιά από την Παλαιστίνη και να τα αφήσουμε να πεθάνουν στην πείνα. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να σώσουν 8.000 παιδιά. Έχουμε κολλήσει γιατί έχουμε μπροστά μας τις εκλογές, τίποτα δεν κινείται τα προβλήματα μεγαλώνουν, υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τίποτα δεν κινείται, οπότε τα προβλήματα γιγαντώνονται, πρόσθεσε.

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας εντός της ΕΕ, είμαστε τίμιοι μεσολαβητές
Μιλώντας για το ρόλο της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ αυτή τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Όπως είπε, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, αναγνωρίζεται εντός της ΕΕ, ότι μπορεί παίξει σημαντικό ρόλο. Και το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι στην περιοχή είμαστε τίμιοι μεσολαβητές είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, να μιλήσει με όλους για τον απλό λόγο ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και είμαστε τίμιοι και ανοιχτοί σε αυτές τις σχέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι σταθερή, βασίζεται στις διεθνείς αξίες πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που υπάρχουν πολλά εκκρεμεί ζητήματα.

«Έχουμε αυτούς τους αγωγούς που μετακινούνται συχνά και αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχει σταθερότητα σε μια περίοδο κρίσης. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε κάποια αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου