Monday, 19 April, 2021

Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί δεν έχει εισπραχθεί ένα ευρώ για το «φαγοπότι» του «Αθήνα 1997»;

Δεν έχει εισπραχθεί ακόμη το ποσό των 12.448.198 ευρώ που έχει καταλογισθεί σε 36 πρωτοκλασάτους παράγοντες του αθλητισμού- ανάμεσά τους οι Φούρας, Λιάνης, Σγουρός, Σαβράμης

που ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του 6ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997».
Αρμόδιες για την είσπραξη είναι οι ΔΟΥ των εμπλεκομένων, που έχουν στη διάθεσή τους την υπ’ αριθμ. 59/2016 Πράξη του Β’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί από το Κράτος το καταλογισθέν ποσόν.
Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Γ. Βασιλειάδης επισημαίνει:
«Η είσπραξη αποτελεί, σύμφωνα με τα άρθρα 7 & 9 του ν.δ. 356/1974 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ» και του άρθρου 48 του Ν.4174/2013 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ», αποκλειστική αρμοδιότητα του προιστάμενου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης ΔΟΥ, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Στο πλαίσιο των διατάξεων αυτών και τη σχετικής αρμοδιότητας, η λήψη τέτοιων μέτρων είσπραξης από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, γίνεται απαρέγκλιτα και χωρίς διακρίσεις με κριτήρια απολύτως αντικειμενικά και καθοριζόμενα εκ των προτέρων στο νόμο (ύψος, παλαιότητα, είδος οφειλής) και σε όλα τα περιουσιακά αντικείμενα του κάθε οφειλέτη με στόχο την άμεση είσπραξη του οφειλόμενου ποσού και σε καταφατική περίπτωση την απόδοσή του σε ΚΑΕ.
Πρέπει δε, να τονισθεί ότι η προαναφερόμενη καταλογιστική πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορά περισσότερα φυσικά πρόσωπα, που ενεπλάκησαν στην οργάνωση και διαχείριση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997», η δε καταλογιστική αρμοδιότητα του Δικαστικού αυτού Σώματος κινείται ανεξάρτητα από την τυχόν ποινικών ευθυνών.
Σημειώνεται, ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κληθεί στην ποινική υπόθεση, που δικάζεται ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορούμενο τον κ. Σαβράμη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου».
Αναφερόμενος στην απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ο Νίκος Νικολόπουλος σχολίασε:
«Αναγνωρίζω ότι είναι μόνο αρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών έναντι όποιου άλλου για να δώσει με σαφή χρονικό προσδιορισμό απάντησης για τον χρόνο είσπραξης των καταλογισθέντων.
Το βέβαιο είναι ότι η Πράξη καταλογισμού έγινε το 2016 και ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια χωρίς να έχει εισπραχθεί το ποσό των 12,5 εκ. ευρώ.
Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν πράξει ό,τι από την διαδικασία απαιτείται για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι τον «λογαριασμό» μιας διοργάνωσης, που προκλητικά και σκανδαλωδώς κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 4 φορές περισσότερα χρήματα, απ’ όσα αρχικά είχαν προϋπολογισθεί και αντίστοιχα ζημίωσε το Δημόσιο.
Δεν μπορώ, όμως, να πω το ίδιο και για τις εφέσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των αθλητικών παραγόντων σε βάρος των οποίων έχει γίνει ο καταλογισμός των 12,5 εκ. ευρώ.
Οι εφέσεις συζητήθηκαν πέρυσι το Μάιο, ωστόσο, αν και έχει παρέλθει 14μηνο, ακόμη να εκδοθεί απόφαση. Ε, λοιπόν, με βήμα χελώνας δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον»!
Καταλήγοντας, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει πάλι και πάλι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος με νέα ερώτησή του, αυτή τη φορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας να πληροφορήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί την Βουλή και την κοινή γνώμη, συγκεκριμένα πότε και από ποιους θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τα 12,5 εκ. ευρώ, που συνιστούν το πιο μεγάλο απ’ όλα τα διεθνή «φαγοπότια» του Ελληνικού αθλητισμού, την περίοδο που εκυβερνάτο η χώρα από τον Αρχιερέα της διαπλοκής Σημίτη και την γνωστή «παρεούλα των εκσυχρονισμένων λαμογιών της ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑΣ»…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου