Από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών κρίθηκαν ένοχοι και οι επτά κατηγορούμενοι
για την πλημμεληματικού χαρακτήρα απάτη της παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε περιοχές του Γράμμου.
Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε τον ισχυρισμό ορισμένων εκ των κατηγορουμένων ότι θα έπρεπε να εξαλειφθεί το αξιόποινο της πράξης τους λόγω επιστροφής των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων που είχαν λάβει.
Προηγουμένως, ο συνήγορος υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων προσκόμισε στο Εφετείο πράξη αρχειοθέτησης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για την ίδια υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ταυτόσημα πραγματικά περιστατικά. Όπως ανέφερε, η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο λόγω έλλειψης έγκλησης και η αρχειοθέτηση είχε εγκριθεί από την Εισαγγελία Εφετών. Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας Καλλιόπη Νταγιάντα, πρότεινε την απόρριψη του ισχυρισμού του συνηγόρου των τριών κατηγορουμένων, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ουσιαστική δικαστική κρίση στη Λάρισα και το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.
Τώρα, αγορεύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους.
Ξεκίνησε το διήμερο «φωτιά» στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ξεκίνησε το διήμερο «φωτιά» στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Διήμερο ακραίας πολιτικής πόλωσης και σφοδρής σύγκρουση για τα «υπεράκτια» βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους «γαλάζιους» και «πράσινους φραπέδες» ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην Βουλή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διενέργεια εξεταστικής και σε βάθος έρευνας από το 1998 ώστε να καταγραφούν διαχρονικά λάθη και παραλείψεις του μηχανισμού καταβολής αγροτικών ενισχύσεων. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η συζήτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά) οι οποίες με «όχημα» την δικογραφία που σχημάτισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζητούν περιορισμένη ποινική έρευνα για τα πεπραγμένα των δύο πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ενστάσεις επί της διαδικασίας από την αντιπολίτευση. Απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία
Με εντάσεις επί της διαδικασίας και πρώτες τοποθετήσεις για τη στάση κομμάτων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους η εκκίνηση της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «που θα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας».
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νίκης διαφώνησαν με το να προηγηθεί η συζήτηση της πρότασης για σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τη συζήτηση των δύο προτάσεων που έχουν κατατεθεί από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Αριστερά για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο στην Ολομέλεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νότης Μηταράκης απέρριψε τις ενστάσεις λέγοντας ότι «είναι απόλυτα λογικό, πρώτα να συζητηθεί το μείζον, το γενικότερο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που απασχολεί την κοινωνία και έχει διαχρονικότητα και πολλές πλευρές που θα πρέπει να δούμε και αύριο θα συζητηθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής επί τη βάσει της δικογραφίας».
Ο κ. Μηταράκης καταλόγισε εύλογη την ανησυχία που δείχνει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής «καθώς επί ημερών του υπεγράφη η Τεχνική Λύση, επί ημερών του επιτράπηκε να δίνονται επιχορηγήσεις σε κτηνοτρόφους που δεν είχαν ζωικό κεφάλαιο. Σε κάτι που ήρθε μετά και σιγοντάρισε και το ΠΑΣΟΚ που βλέπουμε δικά του στελέχη να παραιτούνται γιατί εμπλέκονται στο θέμα των αγροτικών επιχορηγήσεων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ ουσιαστικό και η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να πέσει άπλετο φως, από την αρχή αυτής της υπόθεσης που έχει κοστίσει διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία. Στόχος να βρούμε τις μόνιμες διαρθρωτικές λύσεις ώστε οι 650.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι που κάθε χρόνο λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν με διαφάνεια. Να ανακτηθούν ποσά που καταβλήθηκαν παράνομα». Για το θέμα της δικογραφίας, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αύριο θα τη συζητήσουμε με λεπτομέρειες» και παρατήρησε ότι «η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή αμελλητί, χωρίς αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Εμείς θα κρίνουμε τη δικογραφία επί της ουσίας, θα την αξιολογήσουμε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Από τη δικογραφία, όπως έχει έρθει στη Βουλή, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ευθύνης πολιτικών προσώπων».
Πηγή: protothema.gr