Sunday, 24 September, 2023

Ο Κοτζιάς αρπάχτηκε σε δικαστήριο της Κύπρου: Ούτε επί χούντας αυτά!

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του συνηγόρου της Μονής Κύκκου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Νίκου Κοτζιά ενώπιον του δικαστηρίου

για την υπόθεση του ακινήτου που παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο, έναντι του Μετοχίου.
Σε πολλές φάσεις οι τόνοι ανέβηκαν με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τον δικηγόρο να ανταλλάσσουν “βαριές” ατάκες, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε αρκετές φορές τον κ. Βελάρη να σεβαστεί την ιδιότητά του και τον κατηγόρησε για ανθελληνισμό και ότι ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα και για αυτό το λόγο φέρνει εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με τον Ηγούμενο Κύκκου.
«Είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας» τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος, για να λάβει την απάντηση του δικηγόρου:
«Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις, κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά. Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια».
Ο υπουργός αμέσως ανταπάντησε: «Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ένα δημοκρατικό δικαστήριο», για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
Κοτζιάς προς Βελάρη: «Να είστε ευγενής»
Βελάρης: «Να με ανακαλέσετε αν δεν είμαι»
Κοτζιάς: «Tο έχω κάνει δύο φορές»
Κοτζιάς: «Θέλετε να παραμείνει το δικαστήριο σε μία νομική πλάνη επειδή εξυπηρετεί το επιχείρημα σας»
Κοτζιάς: «Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου»
Ο δικηγόρος ρώτησε γιατί δεν εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας τον ΥΠΕΞ για να διευθετηθεί το θέμα νομικά και ευαισθητοποιήθηκαν μόνο όταν λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί η μεταβίβαση.
Η αναφορά εκνεύρισε τον υπ. Εξωτερικών ο οποίος ζήτησε από τον συνήγορο να μιλάει «με σεβασμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου».
«Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο»
Ο κ. Βελάρης τότε απηύθυνε τον λόγο πάλι στον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας:
«Συγκεντρωθείτε παρακαλώ. Η κυριότητα και νομή επί όλων των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΤΑΔ».
Κοτζιάς: Δεν του βγαίνει η γραμμή υπεράσπισης του συνήγορου. Ή υπάρχει απόφαση και πωλήθηκε ή μεταφέρθηκε.
Καταθέτω εδώ και μία ώρα και δεν με ρώτησε για το αντικείμενο για το οποίο έχω κληθεί. Εάν έχει προαναγγείλει ότι θα είμαι εδώ 5 ώρες έχω δουλειές ως ΥΠΕΞ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σεβαστεί την Ελλάδα.
Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τον Επίσκοπο και κάποιος τρίτος επισέρχεται για να σπάσει μια πολύ καλή συμφωνία.
Είναι ντροπή ένας υπ. Εξωτερικών να απολογείται για πράξεις του 2012-2013. Εξεταζόμενος για άλλα θέματα από την κατάθεση μου για μιάμιση ώρα μειώνει την αξία της κατάθεσης μου.
Δεν κατάλαβα ότι εδώ δικάζομαι για το ΤΑΙΠΕΔ. Επιμένατε εσείς κ. Βελάρη και σπάσατε τη συμφωνία. Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμό.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.
Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση».
ΠΗΓΗ: philenews.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου