Monday, 27 May, 2024

Ο Μητσοτάκης μοιράζει ευθύνες: Οι μπλε φάκελοι στο υπουργικό της Τετάρτης, τα πρώτα νομοσχέδια

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απαρχή της δεύτερης τετραετίας του

θέλει να στείλει το μήνυμα για δουλειά και ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.

Τα χαμόγελα των υπουργών κατά την ορκωμοσία και οι σέλφις κράτησαν λίγη ώρα και αμέσως μετά τα νέα μέλη της κυβέρνησης παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους και πήραν μια πρώτη ενημέρωση των καθηκόντων τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το απόγευμα να… σηκώνει τα μανίκια: Έκανε την πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη με την συμμετοχή των Γ. Γεραπετρίτη (ΥΠΕΞ) , Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (υφΥΠΕΞ), Ν. Μηταράκη (Προστασίας του Πολίτη) Μιλτ. Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας), Δημ. Καιρίδη (Μετανάστευσης και Ασύλου), στο μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Παράλληλα, όρισε υπουργικό συμβούλιο για τις 11 το πρωί της Τετάρτης το οποίο μόνο εθιμοτυπικό δεν θα είναι.

Και αυτό γιατί στους νέους υπουργούς θα παραδοθεί ένας ογκώδης μπλε φάκελος με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.

Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει αύριο το απόγευμα τις επισκέψεις στα υπουργεία, ξεκινώντας από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ είναι πρώτο τη τάξει από όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υπουργείο και η επιλογή του ΥΠΟΙΚ, υπό τη νέα ηγεσία του Κωστή Χατζηδάκη, σηματοδοτεί την προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Στο ΥΠΟΙΚ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στον στόχο της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, τους προσεχείς μήνες, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ενώ στις προτεραιότητές του είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ώστε να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τους μισθούς και να αυξηθούν (κατώτατος και μέσος) όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ, Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγινε η δομική αλλαγή της μεταφοράς στο Υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία.

Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη

Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η Υγεία, με επίκεντρο την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η παρουσία στο συγκεκριμένο υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πέραν της ικανότητάς του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτεί και τον χαρακτήρα της δωρεάν, δημόσιας υγείας που μπορεί να συμβολίσει ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και συνεπαγόμενη αύξηση των μισθών με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων, κάτι που σηματοδοτήθηκε με την δημιουργία του νέου υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή στο οποίο μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες και από το υπουργείο Εργασίας.

Βαρύτητα επίσης δίνει ο πρωθυπουργός στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες, με την απλοποίηση των διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης – έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του έθεσε ως στόχο να φτάσουν τις 5.000 οι 1.532 υπηρεσίες του gov.gr.

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της είναι αυτό για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους και αφορά τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων. Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο γράφεται ήδη και θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος αναμένεται το νομοσχέδιο με το οποίο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών. Ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί -«Να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο»

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου