Sunday, 28 May, 2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό». Τα μηνύματα Τσίπρα και η μάχη της ανατροπής με «σοβαρότητα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, χρειάζεται νέα στρατηγική στην πορεία για τις δεύτερες κάλπες, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την σοκαριστική ήττα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και, πάνω απ’ όλα, στα στελέχη που, με τις «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις», όπως τόνισε, και τις «παλινωδίες», κόστισαν ακριβά στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έκανε λόγο για σοκ, ακόμη και για «πένθος», όμως, δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη της ανατροπής στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Μάχη, όχι για να μην χάσουμε ή να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας, όπως διεμήνυσε, αλλά για να κερδίσουμε.

Κάνοντας αυτοκριτική, ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για την ήττα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν ισομοιράζεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αρχηγό

Παράλληλα, έβαλε στη θέση τους τα στελέχη εκείνα που πλήγωσαν στην πιο κρίσιμη συγκυρία την παράταξη-και δεν εννοούσε μόνο τον Γιώργο Κατρούγκαλο -ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει επικεφαλής της νέας μάχης, δίνοντας το μήνυμα, ουσιαστικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό και οι προσωπικές πολιτικές δεν έχουν θέση σε αυτό τον αγώνα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως ο διάλογος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την ομιλία Τσίπρα, έγινε… γραπτώς, αφού αποφασίστηκε να μην τοποθετηθούν από βήματος τα στελέχη του κόμματος, αλλά να στείλουν γραπτές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να λήξουν οι εργασίες του οργάνου με συνοπτικές διαδικασίες.

Πέρα από τα μηνύματα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως στους πολίτες που τον ψήφισαν -χωρίς φυσικά να τους κατηγορεί, όπως έκανε ο Ξυδάκης-τους οποίους κάλεσε να μην αφήσουν ανεγξέλεκτο έναν παντοδύναμο ηγεμόνα, ακόμη πιο ηχηρά ήταν αυτά που έστειλε στις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες έκανε προφανές ότι δεν εντάσσει το ΜέΡΑ25 του πρώην συνεργάτη του.

Και επειδή η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πρωτίστως την ηγεσία και τα στελέχη του και, δευτερευόντως, διάφορους κύκλους, να μιλούν για επιστροφή της Χαριλάου Τρικούπη στα κόμματα εξουσίας, αλλά και στην «κεφαλή» του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας»-ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς-αλλά και ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μέτωπο με την Δεξιά, δεν θα σηκώσει το γάντι που του πετάνε, γιατί δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε μικροκομματικούς εμφυλίους, που τελικά ευνοούν τη Δεξιά – κάτι που αποδείχθηκε, εξάλλου, τόσο από την στρατηγική Μητσοτάκη, όσο και από την στάση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Το στρατηγικό λάθος και η απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι μία από τις κομβικές αιτίας της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που «εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων», όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Είναι γεγονός, βέβαια, πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίστηκε δεόντως το εκλογικό σύστημα που η δική του κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή…

Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής

Τέλος, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι, όπως ο θυμός του κόσμου με το ΠΑΣΟΚ κράτησε πολλά χρόνια και κόντεψε να οδηγήσει το κόμμα στην πολιτική αφάνεια, έτσι και ο θυμός απέναντι στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, δεν έχει ακόμα κοπάσει.

Γιατί όσο και να έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ο Αλέξης Τσίπρας πως «τώρα ξέρουμε» και να υποστήριζε ότι τότε κυβερνούσε η τρόικα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση σε αυτή την αλήθεια είναι πολύ απλή για τους πολίτες: Ας μίλαγες ανοιχτά στον κόσμο και ας καθόσουν στην αντιπολίτευση, χωρίς να υπογράφεις νέο μνημόνιο αντί να «σκίζεις» το παλιό, και να μετατρέπεις το «όχι» σε «ναι».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχτηκε ο αρχηγός του, χρειάζεται νέα στρατηγική στην πορεία για τις δεύτερες κάλπες και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για μεγάλες αλλαγές και για μεγάλα λόγια…

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.