Saturday, 9 December, 2023

Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για το Συνέδριο. Στα «τρία» χωρισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πιο δύσκολη μάχη στο εσωκομματικό πεδίο κέρδισε χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η πρόταση του…

για την διεξαγωγή του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024 πέρασε με 20 ψήφους έναντι 10 που ήταν κατά και 8 λευκά.

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αλώβητος από αυτή την δύσκολη διαδικασία η οποία στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ένα πράγμα. Ότι πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρισμένο στα τρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες λευκό ψήφισαν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο Κώστας Βλαχάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά», τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Υπέρ» ψήφισαν η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ο Γιαννης Ραγκούσης και ο Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης με το σοβαρότερο επεισόδιο να σημειώνεται μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Ανδρέα Ξανθού για το θέμα των εμβολίων. «Και εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε», είπε με ειρωνεία ο Παύλος Πολάκης επαναλαμβάνοντας μία φράση που είχε πει στο παρελθόν ο Ανδρέας Ξανθός πυροδοτώντας την έκρηξη του πρώην υπουργού Υγείας.

Επίθεση σε χαμηλότερους τόνους δέχθηκε και ο Νίκος Παππας ο οποίος υπερασπίστηκε την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. «Να ξαναδιαβάσεις το «Κεφάλαιο» του φώναξε από κάτω ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι έχει συστρατευθεί με την πλευρά της Ομπρέλας καθώς πήγε και κάθισε μαζί τους.

Η πρόταση Ηλιόπουλου

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μία πρόταση με τρία στοιχεία που αφορούσαν, τα εργασιακά, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις καταδίκες τον στελεχών που στήριξαν συντηρητικούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε δεκτές τις δύο προτάσεις του Νάσου Ηλιόπουλου (τα εργατικά και τα θέματα της αυτοδιοίκησης) ενώ δεν αποδέχθηκε την καταδίκη των στελεχών που στήριξαν συντηρητικούς υποψηφίους. Σε αυτό το σημείο μάλιστα παρενέβη η Ολγα Γεροβασίλη και είπε ότι δεν είναι σωστή μία τέτοια απόφαση από την Πολιτική Γραμματεία. Ο Νάσος Ηλιόπουλος επέμεινε η πρόταση του να περάσει πακέτο, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι αυτό έκρινε και την στάση τον στελεχών που βρίσκονται δίπλα στην Εφη Αχτσιόγλου και τα οποία ψήφισαν λευκό.

Άνοιξε την πόρτα της εξόδου ο Τσακαλώτος

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος άνοιξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανέφερε ότι «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Και πρόσθεσε: «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».

Φουλ επίθεση απ’ τον Σκουρλέτη

Ο Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά της Ομπρέλας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη καθώς απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι “ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρος διχαστικός. Σε αυτό το σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να τον διακόψει με τον Πάνο Σκουρλέτη να του απαντά ότι δεν μπορεί να τον διακόψει.

Η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κράτησαν πιο θεσμική θέση. Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα αναφέρθηκε στην ομιλία της σε τέσσερα σημεία:

-Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως ερμηνεύεται το αποτέλεσμα

-Στην ομιλία προέδρου στον ΣΕΒ

-Έκανε κριτική στην ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος  και στην ανάρτηση του προέδρου λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές

-Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενη στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας.

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του απαντώντας στα στελέχη που έκαναν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ανακοίνωσε στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ότι σήμερα θα παντρευτεί στην Νέα Υόρκη τον σύντροφο του Τάιλερ.

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά θέματα ανέφερε: «όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».

Το κείμενο της Ομπρέλας

Πάντως τα στελέχη της Ομπρέλας έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους αρκετά νωρίς όταν έδωσαν στην δημοσιότητα το κείμενο που θα κατέθεταν την Πολιτική Γραμματεία.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε προσωπικές απόψεις του για τα stock options που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας. Επιπλέον, είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί το σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας-ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών, και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών ανέφεραν μεταξύ άλλων».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου