Monday, 27 May, 2024

Σάλος με τις δηλώσεις του Υφ. Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες: Παραίτηση ζητά η Αντιπολίτευση

Σάλος με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει. Η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση».
…σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Livemedia.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας
Συγκεκριμένα μιλώντας στο Livemedia πριν από λίγες εβδομάδες είπε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Ο κ.Βαρτζόπουλος, ο οποίος είναι ψυχίατρος, αναφερόμενος στα περιστατικά επιθετικότητας από νέους είπε ότι «όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (…) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας.

Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του», πρόσθεσε ο Δ. Βαρζτόπουλος.

Ζητούν παραίτηση από την αντιπολίτευση
Βροχή αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την παραίτηση του υφυπουργού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. «Ως εδώ», λέει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να αποδοκιμάσει τις απόψεις» Βαρτζόπουλου ζητά το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Η απάντηση του στις αρχικές αντιδράσεις όχι μόνο δεν κατεύνασε την κατακραυγή, αλλά πολλαπλασίασε την οργή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «ως εδώ, κ. Μητσοτάκη» ζητώντας «την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ.».

Νωρίτερα, το κόμμα της Κουμουνδούρου σχολίαζε πως: «Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Πυρά και από ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά
«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία «να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του υφυπουργού της».

Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως «οι θέσεις του υφυπουργού Υγείας δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του υφυπουργού της».

Την απομάκρυνσή του κ. Βαρτζόπουλου από το υπουργείο ζητά και η Νέα Αριστερά. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διώξει άμεσα τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς», αναφέρει. Η Νέα Αριστερά χαρακτηρίζει «ανατριχιαστικές» τις δηλώσεις και λέει πως ο κ. Βαρτζόπουλος «ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό». Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις  τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί».

Ηχηρή ήταν η αντίδραση από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία που κατηγόρησε τον υφυπουργό για «σεξισμό, βιολογικό ντετερμινισμό, καταστολή και τιμωρία: ένας ολοκληρωτισμός εν εξελίξει στα καλύτερά του».

Η απάντηση του υφυπουργού
Απαντώντας στη θύελλα που ξεσήκωσε, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, αφού ανέφερε πως «η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής», τόνισε: «Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά.

Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες. Και για να μη ξεχνιόμαστε : Πότε υπήρξε στο παρελθόν τόσο οργανωμένη προσπάθεια προστασίας της γυναίκας από την βία εναντίον της;

Νέες δομές υποδοχής της ΕΛΑΣ, Punic batton, Τηλεφωνική γραμμή sos, Δομές φιλοξενίας και υποστήριξης

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει στην πράξη τι πιστεύει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου