Saturday, 27 July, 2024

Σκυλακάκης: Μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά, ρευματοκλοπές, κακοπληρωτές

Δέσμη μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους πολύτεκνους και τους κατοίκους σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για την κάλυψή τους, προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέσα στο φθινόπωρο εξάλλου, επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης, θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο για την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ενέργειας με διασταυρώσεις εισοδημάτων, περιουσίας, καταθέσεων κλπ. και των ρευματοκλοπών, οι οποίες όπως υπογραμμίζει ο υπουργός κοστίζουν σήμερα 4% στους λογαριασμούς όλων μας. «Θα πω ένα και μόνο για την ώρα. Όσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώνουν ακριβά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά επίσης στα ερωτήματα για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο έτος δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το πλαίσιο (παρακράτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής) που τέθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Βλέπουν ακριβότερα ντίζελ και βενζίνη

Δείγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η πρόσφατη απόφαση συνέχισης των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες για τον τρέχοντα μήνα, με ποσά λίγο αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο. Επίσης, στην παρούσα φάση προετοιμάζουμε και θα ανακοινώσουμε μέσα στο φθινόπωρο, μία δέσμη μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους πολύτεκνους και τους κατοίκους σε περιοχές αυξημένων ενεργειακών αναγκών, που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για την κάλυψή τους.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως από την εκκίνηση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης το 2021 η Ελλάδα στήριξε οικονομικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), διαθέτοντας περισσότερα από 9,2 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα.

ΕΡ: Εκτός από τα νοικοκυριά, το ενεργειακό κόστος απασχολεί και τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναμένει η αγορά για την κατά το δυνατόν αντιμετώπιση του προβλήματος, που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών;

Το ενεργειακό κόστος συνιστά πράγματι μία από τις βασικότερες ανησυχίες για τους επιχειρηματίες, καθώς όταν αυξάνεται υπέρμετρα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και απειλεί τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτόν, σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ενισχύσουμε την προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους και την ανθεκτικότητά τους στις μεταβολές του, ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίζουν και να υλοποιούν (κατά το δυνατόν) την παραγωγική τους δραστηριότητα χωρίς ακραίες τιμές ενέργειας.

Κύριο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνέχιση της αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ που πέτυχε η κυβέρνησή μας στην πρώτη τετραετία της, σε συνδυασμό με την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου με την ενίσχυση των δικτύων, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τη ραγδαία αύξηση της αποθήκευσης.

Παράλληλα, προωθούμε προγράμματα εξοικονόμησης και αυτοπαραγωγής και ενθαρρύνουμε τη σύναψη PPAs (διμερών συμβάσεων) για τη διευκόλυνση της αμεσότερης πρόσβασης των επιχειρήσεων στην αγορά ενέργειας.

ΕΡ: Οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά που εμφανίζουν τη μέγιστη παραγωγή κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού, την ίδια περίοδο δηλαδή που μεγιστοποιείται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, επέτρεψαν τη συγκράτηση του κόστους, οδηγώντας ακόμη και σε μηδενικές τιμές ρεύματος για αρκετές ώρες στο Χρηματιστήριο και συνέβαλαν στην ευστάθεια του συστήματος τις ημέρες του καύσωνα. Προκύπτουν δύο ερωτήματα: 1. Θα επιτραπούν και στη χώρα μας αρνητικές τιμές ρεύματος, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ; 2. Θα επανεξεταστεί το ωράριο για το μειωμένο (“νυχτερινό”) τιμολόγιο που δεν προβλέπει μειωμένες χρεώσεις για το μεσημέρι που υπάρχει υπερεπάρκεια και χαμηλές τιμές, παρά μόνο για το βράδυ (11 μμ-7 πμ);

Είναι γεγονός ότι η πλεονάζουσα παραγωγή των φωτοβολταϊκών έχει συγκρατήσει το αυξημένο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει, σημαντικά, στο «κούρεμα» των μεσημεριανών αιχμών του συστήματος, δίνοντας πολύτιμη «ανάσα» στη λειτουργία του, σε ώρες αυξημένης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι αρνητικές τιμές ρεύματος, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, είναι καθαρά ένα τεχνικό θέμα, που αφορά στη λειτουργία και εφαρμογή του Target Model σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγ​οράς είναι μηδενική πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες, τότε οι σταθμοί ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά δε λαμβάνουν αποζημίωση για την παραγωγή τους εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4414/2016 άρ. 5 παρ. 10). Αυτό το γεγονός μειώνει, περαιτέρω, το συνολικό ενεργειακό κόστος, με προφανή οφέλη για τους καταναλωτές.

Σχετικά με το ωράριο του μειωμένου τιμολογίου του «νυχτερινού» ρεύματος, αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί με τον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) για να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι παλιοί, εγκατεστημένοι ηλεκτρονικοί μετρητές.​

Εκτιμούμε, πάντως, πως το σχέδιο ανάπτυξης και εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών από το ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του μειωμένου τιμολογίου, καθώς οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολυζωνικά (δυναμικά) τιμολόγια στους πελάτες τους και αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις καταναλώσεις τους σε μη αιχμιακές ώρες.

Πηγή: OT.GR

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου