Sunday, 22 May, 2022

Στην Τανάγρα σήμερα τα Rafale – Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι τα πρώτα έξι Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.), εμπλουτίζοντας τις δυνατότητες της 332 Μοίρας με χαρακτηριστικό κλήσης το «Γεράκι».

Τα έξι νέα μαχητικά καταφθάνουν στην Τανάγρα σε χρόνο-ρεκόρ ανάμεσα στην υπογραφή των συμβολαίων και στην ένταξή τους σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε μόλις ένα χρόνο τα πρώτα μαχητικά ετοιμάστηκαν για τις ανάγκες της Π.Α., προχώρησε η εκπαίδευση των πρώτων ιπταμένων (που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους χειριστές το επόμενο χρονικό διάστημα), παραδόθηκε στην Ελλάδα το σύνολο των οπλικών συστημάτων που αυτά θα φέρουν και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις της 114 Π.Μ. να μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαχητικά που θεωρούνται ως μία ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των παλαιότερων της 4ης και των νέων της 5ης γενιάς (4,5). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αύριο κιόλας τα έξι νέα μαχητικά της Π.Α. μπορεί να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Είναι τα πρώτα έξι σε σύνολο 24 μαχητικών αυτού του τύπου (μισά μεταχειρισμένα και μισά νέα), τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σε βάθος τριετίας. Η δεύτερη εξάδα αναμένεται στο τέλος του 2022, η επόμενη στα τέλη του 2023, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστικοποιηθεί και η άφιξη των τελευταίων έξι, η σύμβαση των οποίων ήρθε στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου. Το σύνολο του κόστους των πρώτων 18 Rafale-με τα οπλικά συστήματα που φέρουν-φθάνει τα 2,32 δισ. ευρώ, ενώ των έξι νέων που αποφασίστηκε να προστεθούν στις δυνάμεις της 332 Μοίρας θα φθάσει το 1,07 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Τανάγρα όπου και -εν είδει κίνησης αναγνώρισης της υπηρεσίας προς την πατρίδα- θα ανακοινώσει την κατάργηση των κρατήσεων στο επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν χειριστές της Π.Α. και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Στην τελετή θα παρευρίσκονται, φυσικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεχωριστή ημέρα θα είναι αυτή για τον αρχηγό ΓΕΑ, Γιώργο Μπλιούμη, ο οποίος τις επόμενες ημέρες συμπληρώνει την προβλεπόμενη τριετία σε αυτή τη θέση και θα αποστρατευθεί. Η προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης γίνεται σε χρόνο-ρεκόρ. Η δεύτερη εξάδα αναμένεται στο τέλος του 2022, η επόμενη στα τέλη του 2023. Τα Rafale βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της Π.Α. να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος.

Η άφιξη των έξι Rafale έχει και ιστορική σημασία, καθώς αποτελεί τη συνέχεια μακράς συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα. Η αρχή στην πρόσφατη ιστορία των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας έγινε στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στη Μεταπολίτευση. Η προμήθεια μαχητικών Mirage F-1CG ήταν το εξοπλιστικό επιστέγασμα της στενής πολιτικής σχέσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Μάλιστα, προ ενός έτους ο Αλέξανδρος Μαμάης είχε μιλήσει στην «Κ» ως ο ιπτάμενος που προσγείωσε στις 4 Αυγούστου 1975 το πρώτο Mirage F-1CG στην Τανάγρα. Η Π.Α. είχε και πριν από το 1975 κάποια γαλλικά αεροσκάφη, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν από τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, από το 1975 και έπειτα δημιουργήθηκε μια σταθερή σχέση ανάμεσα στην Π.Α. και την Dassault αλλά και τις THALES-MBDA, προμηθεύτριες και κατασκευάστριες των συστημάτων ραντάρ και των όπλων που φέρουν τα γαλλικά μαχητικά. Το δεύτερο γαλλικό μαχητικό που εντάχθηκε μεταπολιτευτικά στις τάξεις της Π.Α. ήταν το Mirage 2000 μεταξύ 1988 και 1992 (36 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια). Αργότερα, στο γύρισμα του 21ου αιώνα αποφασίστηκε και η προμήθεια 15 Mirage-2000-5 ICMS MkIII, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν όπλο αιχμής για την Π.Α. Το 2007 έγινε και η προμήθεια των βλημάτων σύγχρονου τύπου (MICA EM-IR), αλλά μπήκαν και οι βάσεις για την ενσωμάτωση του βλήματος υποστρατηγικών δυνατοτήτων τύπου SCALP.

ΣΥΡΙΖΑ για Rafale: Άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση

Για άθλια κομματική εκμετάλλευση κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παραλαβή των πρώτων Rafale από την Γαλλία και την ανάρτηση του βίντεο από τον λογαριασμό στα social media της ΝΔ.

«Η άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση της παραλαβής των πρώτων Rafale ξεπέρασε κάθε φαντασία. Είναι πλέον βέβαιο πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει πάτος, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Βέβαια έπρεπε να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα απανωτά σοβαρότατα πλήγματα που έχει δεχτεί η Ελλάδα λόγω του επικίνδυνου δόγματος εξωτερικής πολιτικής του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που ακολουθεί, σοβαρότατα πλήγματα που ήρθαν στην επιφάνεια τις περασμένες εβδομάδες. Προφανώς δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στο φτηνό σόου που στήνει με τη γνωστή ιδιοκτησιακή αλαζονεία του, το οποίο ευτελίζει την ενίσχυση του αξιόμαχου της ελληνικής αεροπορίας με τα νέα αεροσκάφη. Η δική μας στάση τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι γνωστή και διατυπωμένη με σαφήνεια. Στοχευμένη προτεραιοποίηση και επιτελικός σχεδιασμός, με βάση τις πραγματικές ανάγκες εξασφάλισης της επαρκούς Άμυνας της χώρας. Έχουμε εναντιωθεί σε επιλογές που γίνονται εκτός επιτελικού σχεδιασμού, εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών και προτεραιοποίησης των επιτελείων, χωρίς διαφάνεια.  Επιλογές που αδιαφορούν για το οικονομικό κόστος σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, αλλά αδιαφορούν και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τέτοιες επιλογές όχι μόνο  δεν εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα την αμυντική θωράκιση της χώρας, μα αντίθετα γεννούν προβλήματα εξάρτησης και ανασφάλειας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιλέγουμε στοχευμένους και λελογισμένους εξοπλισμούς και δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στην υποστήριξη του άξιου ανθρώπινου δυναμικού και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Επισημαίνουμε τέλος, ότι στην εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επέλεξαν δια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να προσκαλέσουν μόνο τις βουλεύτριες και τους βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα κόμματα αγνοήθηκαν, οι αρχηγοί των κομμάτων αγνοήθηκαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αγνοήθηκε. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…».

ΚΚΕ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ RAFALE

Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί -με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που τα ψήφισαν- το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, που υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα «βάθρα» της πολιτικής της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», ως δήθεν ασπίδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, όπως συνέβη και με τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη του σχεδίου για τον αγωγό East Med, που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα, αλλά και τις συμμαχίες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού τους με Ρωσία-Κίνα. Πραγματική προστασία για τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο με την απεμπλοκή από τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, την οριστική αποδέσμευση, με τον ελληνικό λαό κυρίαρχο στο “τιμόνι” της εξουσίας, με την οικοδόμηση διεθνών πολύπλευρων σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους για τους λαούς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου