Thursday, 28 September, 2023

Στρατηγική δεύτερου γύρου χτίζουν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης

Την ώρα που ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσουν τη στρατηγική τους εν όψει της τελικής αναμέτρησης της 10ης Ιανουαρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στηρίζεται στο προβάδισμα που απέκτησε στον α’ γύρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική το τελευταίο διάστημα, που ενισχύεται και από τη στήριξη που εξασφαλίζει από διάφορες πλευρές, όπως από τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Μητσοτάκης: Απολύτως αναστρέψιμη η διαφορά με τον Β.Μεϊμαράκη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Β.Μεϊμαράκης θα επικεντρωθεί στην στήριξη που έχει εκ μέρους του Καραμανλικού μπλοκ, επιχειρώντας παράλληλα να υπογραμμίσει την αντίθεση μεταξύ καραμανλικών – μητσοτακικών.
Επιπλέον, θα υποσχεθεί ανασύνθεση του κόμματος σε μια κεντρώα κατεύθυνση, επίσης παραπέμποντας στον Κ.Καραμανλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζει το «όλον» της ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα υποσύνολο.
Μάλιστα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, έδωσε το στίγμα των προθέσεων, χαρακτηρίζοντας τον Κυρ.Μητσοτάκη νεοφιλελεύθερο.
«Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει επιλέξουν τι ΝΔ θέλουν. Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη ΝΔ η οποία θα πάει στο ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ; Ή θέλουν μια παράταξη η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε χθες τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί από τη μάχη του δεύτερου γύρου για να διαφυλαχθεί η συνοχή της παράταξης, καθώς προεξόφλησε την επικράτηση Μεϊμαράκη.
Σε ευρεία νίκη Μεϊμαράκη στοιχημάτισαν και οι Νικήτας Κακλαμάνης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, επιδιώκοντας πρωτίστως να αποτρέψουν τη διαμόρφωση κλίματος νίκης από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύουν το αποτέλεσμα του α’ γύρου ως απόρριψη της επιλογής στασιμότητας που εκφράζει ο Β.Μεϊμαράκης, με την πλειοψηφία των νεοδημοκρατών να τάσσεται υπέρ της ανανέωσης, φορέας της οποίας είναι -από διαφορετικές αφετηρίες- οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.
Πλέον, την ανανέωση στο κόμμα μπορεί να φέρει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι συνεργάτες του, και τονίζουν ότι ο πρώην υπουργός έχει δυναμική, καθώς μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους των δύο υποψηφίων προέδρων που έμειναν εκτός β’ γύρου.
Σε ό,τι αφορά επίσημες δηλώσεις στήριξης, εκτός από τον Αδωνι Γεωργιάδη, πληροφορίες θέλουν και τον Μάκη Βορίδη να επιθυμεί να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα επιχειρώντας να συμπαρασύρει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Γεωργιάδης: Ανακοίνωσα άμεσα ποιον ψηφίζω για να μην πουν ότι κάνω παζάρια
Απαντώντας, δε, στα περί διαχωρισμών και μάχης μεταξύ καραμανλικού και μητσοτακικού μπλοκ, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν έχει κανενός είδους στήριξη από μηχανισμούς. Επιπλέον, αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμη και η στήριξη από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σε θολό πλαίσιο.
Μητσοτάκης: Δεν οραματίζομαι μια ΝΔ με διαχωρισμούς
Σε κάθε περίπτωση, το δυνατό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία μίλησε πιο πολιτικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα και ειδικά για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο κόμμα.
Εν όψει της 10ης Ιανουαρίου, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τους δύο μονομάχους να αναπτύξουν τις πολιτικές θέσεις τους. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Mega για ντιμπέιτ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναμένεται η απάντηση του πρώην προέδρου της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Στρατηγική δεύτερου γύρου χτίζουν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου