Monday, 26 February, 2024

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για ‘κρίσεις’ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φεύγει ο Φλώρος

Ο κύβος ερρίφθη και σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη,

προκειμένου να αποκρυσταλλώσει το όνομα του διαδόχου του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του οποίου η θητεία μετά από τέσσερα χρόνια, ολοκληρώνεται.

Για τις κυοφορούμενες αλλαγές που θα είναι ευρείες, έχει υπάρξει συνεννόηση προ ημερών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια, ενώ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr οι αλλαγές σήμερα θα περιοριστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα επεκταθούν στην ΕΛ.Α.Σ., καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χρειάζεται λίγο χρόνο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το protothema.gr, φαβορί για τη θέση του ΓΕΕΘΑ, με μια βαθιά βουτιά στην επετηρίδα, είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο κ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87, ενώ νυν αρχηγοί είναι 3 και 4 χρόνια μεγαλύτεροι.

Η επιβεβαίωση της επιλογής του κ. Χούπη θα επιφέρει δύο αποστρατείες: του Αρχηγού του ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος ακούστηκε έντονα ως αρχαιότερος των αρχηγών για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και του Α/ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη, ο οποίος είναι αρχαιότερος του κ. Χούπη. Και, εφόσον υπάρχει η προοπτική αλλαγής 2 εκ των 3 αρχηγών, τότε πολύ πιθανό είναι να ακολουθήσει και ο Α/ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, οι κ. Χουδελούδης και Δρυμούσης θα έχουν υπηρετήσει έναν χρόνο στα πόστα τους.

Για τη θέση του νέου Α/ΓΕΝ ακούγεται έντονα το όνομα του Αρχηγού Στόλου Δημήτρη Κατάρα, ενώ για τη θέση του Α/ΓΕΣ αυτό του Δημήτρη Μανωλίδη, αξιωματικού με σημαντικές περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού που αυτή την περίοδο είναι επικεφαλής της ΑΣΔΥΣ. Για τη θέση του Α/ΓΕΑ ακούγεται έντονα το όνομα του Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς, δεν θα περιοριστούν στις θέσεις των Αρχηγών, καθώς ακολουθούν αρκετές καραμπόλες λόγω της προώθησης αξιωματικών σε θέσεις ανωτάτων από νευραλγικές θέσεις. Ευρύτερα, πάντως, το πνεύμα των αλλαγών που θα γίνουν περιγράφονται με κεντρικό γνώμονα τη λέξη «ανανέωση». 

Ποιος Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ακούγεται για την κορυφαία θέση της Ηγεσίας

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται σε απομακρύνσεις ανώτατων αξιωματικών που ενισχύουν το σενάριο να φέρουν σε κορυφαία θέση στη λεωφόρο Κατεχάκη τον υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο, μέχρι τώρα προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν μπορεί να αποκλειστεί επίσπευση των ετήσιων τακτικών κρίσεων στην ΕΛΑΣ.

Προς τούτο φαίνεται πως ο νέος υπουργός έχει λάβει «λευκή επιταγή» από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε τομές.

Μεγάλο ζητούμενο στις επερχόμενες κρίσεις αποτελεί η τύχη του σημερινού αρχηγού της ΕΛΑΣ Λάζαρου Μαυρόπουλου, την απομάκρυνση του οποίου φέρεται να είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει δεκτό, ωστόσο η απομάκρυνσή του φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όπως και των περισσότερων από τους Γιώργο Δούβαλη, Ελευθέριο Γκαρίλα κ.ά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ζητούμενο αποτελεί η προώθηση ή μη στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ των αντιστρατήγων Νίκου Σπανουδάκη και Σπύρου Σκλάβου, επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδας αντίστοιχα. Όπως αναφέρουν τα Νέα, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προώθηση στην ιεραρχία υποστρατήγων και άλλων αξιωματικών, ενώ θεωρείται πιθανόν να ανέλθουν στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ οι Πασχάλης Συριτούδης, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Χρήστος Μανούρας, Παναγιώτης Πούπουζας.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη θα πρέπει να θεωρείται και η ενίσχυση της Άμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, όπως την άμεση επιστροφή 135 στελεχών τους που είχαν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου