Wednesday, 11 December, 2024

Τέμπη: Ποιοι μπαίνουν τώρα στο «στόχαστρο» του ειδικού εφέτη ανακριτή

Μια ογκωδέστατη δικογραφία, που συμπληρώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία, έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή

που διερευνά το δυστύχημα στα Τέμπη, με τον δικαστικό λειτουργό να έχει ήδη καλέσει σε απολογία τους δύο σταθμάρχες και τον προϊστάμενό τους και να ετοιμάζεται τώρα, κατά πληροφορίες, να βάλει στο «στόχαστρο» και νέα πρόσωπα.

Ήδη από τις πρώτες διώξεις που ασκήθηκαν κατά των κεντρικών προσώπων της τραγωδίας -τον 59χρονο προφυλακισμένο σταθμάρχη, τους δύο συναδέλφους του αλλά και τον προϊστάμενό τους- δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και νέες διώξεις για το τραγικό δυστύχημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα ο ειδικός εφέτης ανακριτής θα ξεκινήσει να διερευνά και τον τρόπο με τον οποίο ο άπειρος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς βρέθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της βάρδιας της 28ης Φεβρουαρίου. Και μάλιστα, σε ένα πόστο κομβικό και με βαριές ευθύνες -με έμπειρους συνταξιούχους σταθμάρχες να ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία για να καλύψει κάποιος τη θέση αυτή στον κεντρικό σταθμό της Λάρισας.

Η δικαστική έρευνα θα εστιαστεί στα ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ που ευθύνονται για την τοποθέτηση του Βασίλη Σαμαρά στην εν λόγω θέση ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Ενδεικτικό είναι ότι ο επιθεωρητής που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις 3 Μαρτίου του 2023 ενώπιον της πρώτης ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση, άφησε αιχμές για στελέχη του ΟΣΕ και της ΡΑΣ, λέγοντας πως ο Βασίλης Σαμαράς ανέλαβε από την 1-2-2023 κανονικά καθήκοντα, ως πιστοποιημένος και ικανός από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Ο προϊστάμενος του ΟΣΕ είχε εκτιμήσει, παράλληλα, πως εάν ο έμπειρος σταθμάρχης της Λάρισας είχε διασφαλίσει έστω το ένα τρένο, τότε ενδεχομένως το δυστύχημα να είχε αποφευχθεί.

Απολογούνται σταθμάρχες και προϊστάμενος

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή οι δύο σταθμάρχες, που φέρονται να αποχώρησαν νωρίτερα από το πόστο τους.

Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης έχει υποστηρίξει στην απολογία του ότι οι δύο εμπειρότεροι συνάδελφοί του έφυγαν από το σταθμαρχείο λίγο μετά τις 22:00 και αρκετά πριν από τη λήξη της βάρδιάς τους στις 23:00. Και οι δύο βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών -ένα αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με ποινές από 10 χρόνια έως και ισόβια- αλλά και ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροήν και σωματικές βλάβες με τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο προϊστάμενος του ΟΣΕ, που ήταν επιφορτισμένος με την κατάρτιση του προγράμματος βαρδιών, ο οποίος θα απολογηθεί τελικά στις 30 Μαρτίου.

Εβδομάδα εξελίξεων

Εβδομάδα εξελίξεων ξεκινά από αύριο για τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συνεδριάζει τη Δευτέρα (19/3) για τα κακώς κείμενα των ελληνικών σιδηροδρόμων και την κυβέρνηση να προετοιμάζει την επανεκκίνηση των δρομολογίων.

Οι Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχουν κληθεί να ενημερώσουν την επιτροπή για το δυστύχημα, την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και τις συμβάσεις των περασμένων ετών.

Ο κύκλος των συζητήσεων για τα Τέμπη στη Βουλή άνοιξε ήδη την περασμένη Τετάρτη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να διαμηνύει πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει πλήρης τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να αποκαλύπτει πως το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα.

Δεσμεύτηκε δε, τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου να διερευνηθούν μέχρι τέλους ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα μείνει καμία σκιά, ούτε θα υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών.

Το Σάββατο (18/3), ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε μετά από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου Σιδηροδρόμων ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθεί η σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου -με γνώμονα την ασφάλεια των μεταφορών. Η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία είναι αυτή που εξυπηρετεί την γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα-Αεροδρόμιο, ενώ το τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Στη συνέχεια, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την σύσκεψη του νεοσυσταθέντος συντονιστικού κέντρου σιδηροδρόμων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας, να έχουμε μια πλήρη ανάπτυξη σε περίπου 25 ημέρες, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου