Saturday, 30 September, 2023

Τσίπρας: Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Βαριές κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής τροπολογίας για άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για φαινόμενα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που «συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες, για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις, σε εργολαβίες και προμήθειες και προνομιακή δανειοδότηση». Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και αυτό που την ανατρέπει είναι το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία.
Ακόμη, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση». Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ». Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αντιπολίτευση συνταγματική εκτροπή επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής, η συναίνεση για το ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή καθώς η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε δεσμευτεί να καταπολεμήσουμε τα αίτια και όχι απλώς τα συμπτώματα της κρίσης, και όλοι γνωρίζουν ότι μεταξύ των αιτίων με σημαντική συνεισφορά σε όλα τα κακά που συνέβησαν στον τόπο ήταν και το πλέγμα διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, ανασυγκροτούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και σήμερα βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με τη σημερινή διάταξη ξεκινάμε το διαγωνισμό για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών; Οι άδειες χωρών στην ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας είναι δύο, όχι τέσσερις. Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία και προανήγγειλε πως ακόμη και αν δεν ζητήσει η αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία, θα το ζητήσει η κυβέρνηση ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη δημοκρατική τομή.

Τσίπρας: Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου