Sunday, 7 March, 2021

Τσίπρας στο Ζάππειο: Παροχές, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών εξήγγειλε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας «13η σύνταξη» και μείωση ΦΠΑ

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης. Βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μετά από οκτώ χρόνια», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως «κάθε χρόνο όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους αλλά τους υπερβαίνουμε κατά πολύ». Ο ίδιος προανήγγειλε τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση, τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13% καθώς και τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Παράλληλα υποσχέθηκε την κλιμακωτή επιστροφή της «13ης σύνταξης». Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο «δώρο του Πάσχα». «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να δικαιωθούν. Οι πολίτες να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι είχε αφήσει «άδεια» τα ταμεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, από 1/1/2020 και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Το πακέτο χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που θα εφαρμοστούν το 2019 και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό: Απόθεμα ρευστότητας 36 δισ. ευρώ στα Ταμεία. Από αυτά τα χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι, ενώ τα υπόλοιπα από τον κόπο του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν σκοπεύουμε να τους σπαταλήσουμε αλλά σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού και στην ελληνική οικονομία». «Η στρατηγική μας δεν οφείλεται σε ευχές αλλά σε σχέδιο. Αυτό που παρουσιάσαμε είναι δημοσιονομική πολιτική. Όπως πήγαμε για τις συντάξεις και όπως πάμε για το αφορολόγητο, μπορούμε αυτό που υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε και το θέμα των πλεονασμάτων», είπε ο ίδιος. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ ως απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία και “παρένθεση”». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης’». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία». Τα μισά περίπου από αυτά τα χρήματα είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης. Μέρος τους θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, και την εξοικονόμηση εκατομμυρίων από τους τόκους. Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους». «Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου «θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%».

«Την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται (…) Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρχει το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό. «Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ (…) Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς». Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ’20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022 (…) Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά».

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου