Friday, 20 September, 2024

Τώρα η κυβέρνηση μιλά για συμφωνία στις 24 Μαΐου

Στο τραπέζι τα μέτρα του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ.

Παρά τις «ενέσεις» αισιοδοξίας από το Μέγαρο Μαξίμου που καθημερινά διαρρέει την ικανοποίησή του του για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ενδείξεις από τις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης την προσεχή Δευτέρα, αλλά πιθανότατα στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου εάν τα πράγματα εξελιχθούν κατά το θετικό σενάριο.

Εν τω μεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν κατατεθεί στην Βουλή από την Μεγάλη Εβδομάδα. Το ότι αυτά τα νομοσχέδια θα συζητούνται στην Βουλή ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα επιπλέον μέτρα του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ, δεν είναι η καλύτερη συνθήκη για την κυβέρνηση.

Στην χθεσινή ανακοίνωση που ακολούθησε την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζεται ότι «τηρήθηκαν οι κόκκινες γραμμές». Με την επισήμανση αυτή το κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλεί την στάση των βουλευτών της και ξορκίζει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά την συζήτηση των μέτρων στην Βουλή.

Χθες προσδιορίστηκε η ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να γίνει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης προσδιορίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τη νομική φυσιογνωμία του πακέτου των επιπλέον προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρξει συμφωνία οι εκπρόσωποι θεσμών, θα επιστρέψουν στην Αθήνα με στόχο τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν όσο κι αν το αρνείται η κυβέρνηση θα αφορούν την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, εν ολίγοις από που θα προβλέπονται οι αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών μέτρων, και η όποια συμφωνία να πάρει την έγκρισης από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Πάντως το ότι στην ανακοίνωση για το Eurogroup γίνεται αναφορά στην συζήτηση για το χρέος ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο η βασική διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ παραμένει. Η ελληνική κυβέρνηση παρότι έχει κάνει υποχωρήσεις στην αποδοχή του μηχανισμού αυτόματων περικοπών και φόρων σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, εντούτοις επιμένει ότι προληπτικά μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη συζητούνται οι τομείς τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εξαιρεθούν από τον μηχανισμό λήψης των έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μην περιλαμβάνονται περικοπές από τις κοινωνικές δαπάνες.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να βρίσκει κατανόηση από την Κομισιόν και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας ζήτησε χθες την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο προσεχές Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι ενώ η ενεργοποίηση του προληπτικού πακέτου δεν είναι βέβαιη, αφού θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, το πολιτικό κόστος είναι δεδομένο από την στιγμή που θα φέρει στην Βουλή συγκεκριμένα μέτρα με περικοπές σε μισθούς δαπάνες κλπ. Ωστόσο το Βερολίνο, πρόταση του οποίου ήταν η θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη και εκτιμάται ότι εφόσον επιμείνει στην συγκεκριμενοποίηση για να κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για μία ακόμη φορά η Γαλλία δεν θα συγκρουστεί για την Ελλάδα.

Κάπως έτσι, παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η συμφωνία είναι κοντά, εντούτοις κανείς δεν είναι βέβαιος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η ανασφάλεια της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται από το ότι παράλληλα με την αισιοδοξία και την ικανοποίηση που επισήμως διαρρέει, τα σενάρια απρόβλεπτων εξελίξεων και πρόωρων εκλογών είναι στο τραπέζι. Κρίσιμη παράμετρος είναι η στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Οι διαθέσεις των βουλευτών που το Πάσχα πήγαν στις εκλογικές τους περιφέρειες και ήλθαν σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους δεν θεωρούνται δεδομένες. Αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κανείς δεν αναλάβει το κόστος να ρίξει την κυβέρνηση από την άλλη κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν παραιτήσεις και αποχωρήσεις.

protothema.gr
Τώρα η κυβέρνηση μιλά για συμφωνία στις 24 Μαΐου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου