Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

To παρασκήνιο των συνομιλιών Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Θα είναι η πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου που ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου

και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Τσίπρας θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο για να του πει «όχι» στο νόμο στην ψήφο των ομογενών παρά να βρει κοινή συνισταμένη μαζί του.
Το ίδιο ενδεχομένως να θεωρεί και ο κ. Μητσοτάκης αφού, όπως λέγεται, καθώς η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκθέσει πολιτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας την διαφωνία του στα «μάτια» των ομογενών που περιμένουν πώς και πώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Με φόντο τη συναίνεση
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται και την ψήφο τους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 εγκύρων ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους αστερίσκους του ΚΚΕ που μαζί συμπληρώνουν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει. Καθώς μόνο οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ (22) από μόνες τους δεν φτάνουν για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Για αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να «αδειάσει» εντελώς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ.
Γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινός τόπος ως προς την ουσία κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα προσθέσει στη δυναμική της κυβέρνησης και θα της δώσει πολιτικό αέρα στην περίπτωση που γίνει νόμος του κράτους. Η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού γιατί πολιτικά πιστώνονται προς την Νέα Δημοκρατία και όχι τόσο προς το κόμμα του κ. Τσίπρα.
Ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων
Για το λόγο αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ψήφους των κατοίκων του εξωτερικού με το νόμο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό δεν θα πρέπει οι ψήφοι αυτοί να προσμετρώνται στο τελικό εθνικό αποτέλεσμα. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να καταστεί αντισυνταγματική διότι δημιουργούνται ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι η αξιωματική αντιπολίτευση προσβάλλει στην ουσία τους ίδιους τους ομογενείς που θέλουν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, επιμένουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».
Η άποψη τού ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είναι κοντά στην ψήφιση του νόμου και διάκειται θετικά. Διαφέρει, ωστόσο, από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σε επιμέρους σημεία, όπως στη δημιουργία των ψηφοφόρων του εξωτερικού που θα μπορούν να έχουν δική τους εκλογική περιφέρεια. Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι η στάση τους δεν καθορίζει και την στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση. «Δεν είναι προαπαιτούμενο το ένα με το άλλο» ξεκαθαρίζει συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου