Tuesday, 10 December, 2024

Apχαιολόγοι ανακάλυψαν δίμετρο άγαλμα του θεού Eρμή, στη ν. Βουλγαρία

Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη μαρμάρινου αγάλματος του Θεού Ερμή, ύψους 2 μέτρων έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα. Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο, μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών της ελληνικής μυθολογίας κατά τη διάρκεια της ανασκαφής σε ένα ρωμαϊκό αποχετευτικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας, Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι που ηγείται των ανασκαφών, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) και το πρακτορείο Reuters.

Une équipe d’archéologues est tombée sur une statue en marbre du dieu grec Hermès.
La découverte a été faite lors des fouilles d’un égout romain dans l’ancienne ville d’Héracléa Sintica, dans le sud-ouest de la Bulgarie.
C’est ce qu’a rapporté l’agence de presse Reuters.

La… pic.twitter.com/WSxwPGjxHE

— pampam (@pampam698) July 5, 2024
Εξηγώντας την καλή κατάσταση που βρέθηκε το άγαλμα, οι αρχαιολόγοι που ηγούνται των ανασκαφών τόνισαν ότι μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πυκνοκατοικημένη πόλη περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα.

«Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο. (Είναι) σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», δήλωσε ο Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, προσθέτοντας ότι το άγαλμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος. Το άγαλμα θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον Έλληνα βασιλιά του Βασιλείου της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ. Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά τον σεισμό, η Ηράκλεια Σιντική έπεσε σε ταχεία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου