Sunday, 22 December, 2024

Η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στη Νέα Τραπεζούντα Γιαννιτσών

Η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στη Νέα Τραπεζούντα Γιαννιτσών

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πέλλας και τους Προσφυγικούς και Ποντιακούς Συλλόγους, διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, στην Πλατεία Ν. Τραπεζούντας Γιαννιτσών, εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και προέβαλαν το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατατέθηκαν στεφάνια και ακούστηκε ηχηρά η λέξη «Αθάνατοι».Ο 90χρονος Μίμης Τσελεπίδης τίμησε την ημέρα με απαγγελία τραγουδιού, με τη συνοδεία της λύρας από τον καθηγητή, Αλέξη Στεφανίδη.Συγκίνηση και δέος για τον άνθρωπο που τίμησε και έγραψε πολλά ανά τα χρόνια, για τον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα, παρά τη ζέστη και με την ποντιακή στολή που φορούσε, δεν ήθελε να κάτσει διότι το θεώρησε προσβολή προς τους σφαγιασθέντες!

Η Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία της Ν. Τραπεζούντας Γιαννιτσών

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρ. Στάμκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα τους Έλληνες του Πόντου, τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας. Η μέρα μνήμης σκοπό έχει να μας θυμίζει τις ιστορίες της γενιάς που έζησε τα γεγονότα αυτά και που προλάβαμε και τα ακούσαμε… ακούσαμε για τον πολιτισμό του Πόντου και για τις χαμένες πατρίδες… η πατρίδα, που μετά την απόβαση του Κεμάλ και μετά από 4 χρόνια αντάρτικό, όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να έρθουν στην μητέρα Ελλάδα… εκείνη την εισβολή που με τους σημερινούς όρους ο Κεμάλ, πιθανών να την ονόμαζε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Πέρασαν πάνω από 70 χρόνια έως ότου το ελληνικό Κράτος να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων…».Στον χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος των ποντιακών σωματείων της Π.Ε. Πέλλας, Δόξα Σπανίδου αναφέρθηκε στους Συλλόγους και τα Σωματεία «όπου μέσα από αυτά μεταλαμπαδεύεται η ποντιακή παράδοση, όπως και η έρευνα της ιστορίας και της λαογραφίας που είναι σημαντικά για τη μνήμη των γεγονότων, στο παρόν και στο μέλλον. Τον Φεβρουάριο του 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, και όπως ανάφερε ο τότε πρόεδρος της Βουλής, η αναγνώριση αυτή άργησε δεκαετίες… τα επόμενα χρόνια τη Γενοκτονία των Ποντίων, αναγνώρισαν η Κύπρος, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά,… ελάχιστα τα κράτη που γνωρίζουν τη Γενοκτονία, Γιατί; Τι δεν κάναμε; Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόνο μας οφείλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες… Η Γενοκτονία έγινε συνειδητά εις βάρος όλου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και όχι μόνο… Γενοκτονία υπέστησαν όλοι οι Χριστιανοί της Μ. Ασίας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη πως όταν σε έναν λαό υπάρχει πάθος, πίστη και πατριωτισμός, η δικαίωση είναι δυνατή…».

Απαγγελία ποιήματος από τον πρόεδρο της Ευξείνου λέσχης Γιαννιτσών Απόστολο Ασλανίδη

Απαγγελία τραγουδιού από τον 90χρονο κ. Μίμη Τσελεπίδη, για τη Γενοκτονία, με την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον καθηγητή Αλέξη Στεφανίδη.

Παρουσίαση Πυρρίχιου χορού (Σέρα), από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Η ανάγνωση του ψηφίσματος έγινε από τον Πρόεδρο Εύξεινου Λέσχης Αλμωπίας Κ. Ιγνατίδη.Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού στη μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας και ο Εθνικός Ύμνος από στρατιωτικούς και τη Φιλαρμονική Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου