Sunday, 18 April, 2021

13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με Συλλόγους από την Πέλλα! (vid)

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων νοτίου Ελλάδος και νήσων, διοργάνωσαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο οποίο συμμετείχαν 453 σωματεία, 2.500 χορευτές και δεκάδες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού που έδωσε δυναμικό παρών!Το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που διοργανώθηκε φέτος από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, περνά στην ιστορία ως ένα ακόμη μεγάλο γεγονός ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού. Παραδοσιακοί χοροί και δρώμενα, ιστορία και μνήμη, έγιναν ένα σε μια σπουδαία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες παιδιά του Πόντου από όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί, έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι παλαιότεροι στη γη του Πόντου, καθώς και οι παραδόσεις τους, παραμένουν ζωντανές πολλές γενιές μετά.Με πλήθος θεατών στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου και με το δρώμενο «Φλόγα μεταλαμπάδευσης» να εξελίσσεται στην τεράστια σκηνή, δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη του εμβληματικού φεστιβάλ.Η βραδιά άνοιξε με το ιδιαίτερο θεατρικό (στην ποντιακή διάλεκτο) που έφερε τη υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη, και στο οποίο πήραν μέρος παιδιά από τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή. Ακολούθησε το αφιέρωμα στην οικογένεια των Υψηλαντών, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Για το σκοπό αυτόν η ΠΟΕ επιμελήθηκε ένα ιδιαίτερο βίντεο, θέλοντας να δείξει σε όλους τη δράση της οικογένειας και φυσικά να επισημάνει την ποντιακή καταγωγή τους. Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι το φετινό φεστιβάλ είχε τον τίτλο «Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος».Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στις τάξεις των θεατών και όχι μόνο – ειδικά όταν μετά την ταινία έκαναν την είσοδό τους περήφανα στην πελώρια σκηνή οι 2.500 χορευτές με το χορό ομάλ’ Κερασούντας. Ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου-Δημήτριου Τοπαλίδη. Τη σκυτάλη πήραν οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα χαρίζοντας μοναδικό θέαμα και ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν απόψε στο ΣΕΦ. Οι χορευτές περήφανα χτύπησαν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς της αλησμόνητης γης του Πόντου, όπου για χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός.

Η αυλαία στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έπεσε με τα δρώμενα της Γενοκτονίας και των τριών γενεών πυρριχιστών. Ωστόσο, οι δονήσεις στη σκηνή έγιναν και πάλι ισχυρές με τον πυρρίχιο από όλους τους χορευτές ενώ το «Πάρθεν η Ρωμανία» έριξε τους τίτλους τέλους σε μια ακόμη συγκινητική και αξέχαστη βραδιά για τον ποντιακό ελληνισμό. Η λαμπρή γιορτή πολιτισμού και ποντιακής παράδοσης, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2005 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και χορευτριών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε χαρίζοντας στους συμμετέχοντες και τους θεατές δυνατές εικόνες και έντονα συναισθήματα, που θα μείνουν για καιρό αποτυπωμένα στο μυαλό και την ψυχή όλων όσοι έγιναν μάρτυρες μιας ακόμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ποντιακό πολιτισμό.

Pontosnews – iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου