Saturday, 4 December, 2021
Τελευταίες Ειδήσεις

Κινητοποιήσεις από τους αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

Κινητοποιήσεις από τους αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

Είναι γνωστή η υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και κάποιους μήνες τους κατοίκους των Σεβαστειανών της Σκύδρας, και ο “Λόγος της Πέλλας” ανέδειξε το θέμα, με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει σχεδόν 380 στρέμματα του πρώην ΚΕΓΕ σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, “ξεχνώντας”, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων, μικροκληρούχων του χωριού, αλλά και την αρχική θετική γνωμοδότηση από το ΔΣ Σκύδρας το 2014. Η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε ενημερώνει για τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με κοινοποίηση που έγινε προς τους βουλευτές, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την Π.Ε. Ν.Πελλας.

“Θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε, τις μέχρι τώρα θέσεις και εξελίξεις, για το θέμα του Αγροκτήματος Σεβαστειανών.
Την Τετάρτη 04.03.2015 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους των αγροτών.
Στη συνάντηση με την συντονιστική επιτροπή των αγροτών από τα Σεβαστειανά Σκύδρας συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σκύδρας Μιχάλης Λαουντός καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης και του ΚΚΕ Σάκης Βάρναλης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την δημιουργία τράπεζας γης με την καταγραφή όλων των δημόσιων γαιών προκειμένου να γίνουν πολιτικές χρήσης γης. Είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχει όλα τα δεδομένα του προβλήματος και θα εξετάσει άμεσα την ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης της κοινόχρηστης έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ και ΚΕΓΕ και την δυνατότητα παραχώρησης της κατά χρήση στους αγρότες των Σεβαστειανών.
Αγρότες, εργάτες, νέοι και νέες
Εμείς οι κάτοικοι του χωριού των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρήσει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, “ξεχνώντας” τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων, μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά, στην παράσταση μας στο υπουργείο, ότι θα σταματήσει την διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή του απάντηση επικαλείται πάλι τον νόμο 4061/2012 νόμος “εργαλείο” ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε. Εμείς, που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα κινητοποιήσεων των κατοίκων του χωριού.
Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Γι’ αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, και είμαστε αντίθετοι με τις θέσεις τού σημερινού υπουργείου.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανήκουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε.
Όλοι με τα αγροτικά μας μηχανήματα, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στο πρώην Ινστιτούτο σε Συμβολική Κατάληψη των κτημάτων.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΩΝ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου