Thursday, 8 December, 2022

Φλας: Γιατί, με την Ελλάδα δεν παίζουμε!

Γιατί, με την Ελλάδα δεν παίζουμε!

Η ατυχία της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ότι εξαναγκάζεται να πάει σε εκλογές, αλλά ότι αυτές οι εκλογές γίνονται… χειμώνα. Κι όχι μόνο αυτό. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται στην κατάψυξη. Οι ξυλόσομπες, τα τζάκια και τα μαγκάλια αδυνατούν να ζεστάνουν τους Έλληνες, κι ο παγωμένος ψηφοφόρος, σκέφτονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν ψηφίζει… σωστά! Η ιδέα, για να περάσει η κυβέρνηση και το σκόπελο του σοβαρού αυτού προβλήματος, ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δεχτεί ότι δεν θα είναι σε δύο εβδομάδες και πάλι πρωθυπουργός. «Πρότυπος βιοκλιματισμός» ονομάστηκε από τον ίδιο η επαναστατική αυτή πρότασή του, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από τα στελέχη της ΝΔ, και κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα μήπως και διαρρεύσει στους κυβερνητικούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ και την παρουσιάσουν ως δική τους. Η όλη φιλοσοφία αυτής της πρότασης, εξήγησε ο πρωθυπουργός στα στελέχη του κόμματος, στηρίζεται στη σχετικότητα της αντίληψης του κρύου και του ζεστού. Αν για παράδειγμα, είπε, αυτήν τη στιγμή βγει για δέκα λεπτά έξω από το κτίριο κάποιος από σας και μπει στη συνέχεια μέσα, θα αισθανθεί μια έντονη και ανυπόφορη ζέστη. Συνεπώς, οι φτωχοί και οι νεόφτωχοι, που αποτελούν και την κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων μας, θα βγαίνουν έξω από το σπίτι τους, φορώντας ελάχιστα έως καθόλου ρούχα, και στη συνέχεια, όταν μπουν στο σπίτι, θα αισθανθούν μια υπέροχη ζέστη! Όσο περισσότερο χρόνο καθίσουν έξω, τόση μεγαλύτερη ζέστη θα αισθανθούν, όταν μπουν μέσα. Το μέτρο θα αποδώσει τα μέγιστα, αν η έξοδος από την οικία συνοδεύεται και με σουηδική γυμναστική! Επίσης, η σύμπτυξη των οικογενειών στα σπίτια, που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής, επικουρικά θα βοηθήσει στο μέτρο του “πρότυπου βιοκλιματισμού”, με αποτέλεσμα να λύσουμε δια παντός το πρόβλημα της θέρμανσης, να μηδενίσουμε τη δαπάνη των Ελλήνων γι αυτήν και να εξαφανίσουμε την αιθαλομίχλη που προέρχεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες! Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΝΔ την επαναστατική αυτή πρόταση του πρωθυπουργού θα την προβάλει με τηλεοπτικό σποτ, ενώ ειδικά φυλλάδια με αναλυτικές οδηγίες θα μοιράζουν οι υποψήφιοι βουλευτές της στις προεκλογικές τους εξορμήσεις! Γιατί, με την Ελλάδα δεν παίζουμε!ΥΓ. α) Διαδόσεις, που αποδίδουν την πατρότητα της πρότασης του “πρότυπου βιοκλιματισμού” σε κατώτερο στέλεχος και όχι στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν ευσταθούν, β) Φημολογείται επίσης ότι οι… καυτές μεταγραφές της κυρίας Γκερέκου και της κυρίας Δούνια έγιναν επικουρικά στον πρότυπο βιοκλιματισμό, αλλά ο γράφων δεν το υιοθετεί!…

Από ασφυξία κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία
αφού σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Οκτώβριο και μετά καταγράφεται υστέρηση 16- 17% στα προσδοκώμενα έσοδα, ανοίγοντας έτσι μια «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο! Η μηνιαία υστέρηση είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε αναμένεται ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης, θεωρείται ότι η κατάσταση δεν θα διορθωθεί. «Αν δεν αναστραφεί η εικόνα μετά από το Φεβρουάριο, θα έχουμε σοβαρό ταμειακό πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά παράγοντας που έχει άμεση γνώση των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι μόλις και μετά βίας μπορεί να συμμαζευτεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Σημειώνεται ότι ήδη ο Προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 741 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι με την «τρύπα» του τελευταίου τριμήνου, το ταμειακό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρειάστηκε η αποδέσμευση 300 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ταμείων.

Θα σχηματιστεί αυτοδυναμία;
Τα μέχρι στιγμής πολιτικά δεδομένα δείχνουν πώς είναι εξαιρετικά δύσκολα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ και η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα κάνει «επέλαση» και αποσπάσει 145 βουλευτές. Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται πώς η 25η Ιανουαρίου μπορεί να είναι ο πρώτος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης των κομμάτων και να υπάρξει επανάληψη των εκλογών ίσως εντός του Μαρτίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και να προκύψει μία κυβέρνηση με «καθαρή» πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα πρώτο κόμμα και με διαφορά από τη ΝΔ περίπου 6 μονάδων (άσχετα τι λένε τα συστημικά ΜΜΕ με της κατά παραγγελίας μετρήσεις), ενώ εκτιμάται πώς το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερο του 30%. Το ερώτημα όμως είναι πόσο μεγαλύτερο; Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30% βγάζει από το 132 έως 135 βουλευτές. Αυτοί δεν αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. αν βέβαια το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπει τελικά στη Βουλή και καταφέρει να εκλέξει 10-12 βουλευτές. Απαιτείται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει 145 βουλευτές προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα κληθεί να διαχειριστεί τις δύσκολες πολιτικές-οικονομικές καταστάσεις μετά την 25η Ιανουαρίου, με προαπαιτούμενο να έχουν εισέλθει στη Βουλή και οι ΑΝ.ΕΛ., κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες. Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι το μόνο κόμμα με το οποίο σε αυτή τη φάση μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ποτάμι» που είναι το αμέσως επόμενο εκτιμούν από την Κουμουνδούρου ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν θα ήθελαν με το «καλημέρα» να συμπράξουν μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου (αν και όποιο από αυτά μπουν στη Βουλή) απορρίπτονται ως συνεργασία, όπως και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι λοιπόν πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν καταφέρει να κάνει ένα «δυνατό μπάσιμο» και να αποσπάσει υψηλό ποσοστό στις εκλογές, της τάξεως του 35% και άνω ή να εκλέξει 144-145 βουλευτές να οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εντός του Μαρτίου, όπως έγινε και το 2012. Το σενάριο αυτό εξετάζεται από την Κουμουνδούρου, καθώς όλα είναι πιθανά με την σημερινή ρευστότητα στο εκλογικό πεδίο, και χαρακτηρίζεται ευνοικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ήττα της ΝΔ και μάλιστα με ευρεία διαφορά στις 25 Ιανουαρίου θα φέρει μεγαλύτερη γκρίνια στη ΝΔ, «ξήλωμα» του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως διάλυση της. Κατά το διάστημα δε μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να εμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, που όπως όλα δείχνουν θα έχει σοβαρά προβλήματα και να αποσπάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Με λίγα λόγια το σενάριο που θέλει την 25η Ιανουαρίου να είναι ο προημιτελικός μίας εκλογικής αναμέτρησης με τον τελικό να διεξάγεται το Μάρτιο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα
καθώς τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. Ένας άτυχος αγρότης βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο του σπιτιού του στα Ρουσσοχώρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, από αναθυμιάσεις. Ο 35χρονος, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έθεσε σε λειτουργία γεννήτρια εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος λόγω κακοκαιρίας, προκειμένου να έχει ρεύμα στο σπίτι του, αλλά οι αναθυμιάσεις από αυτήν απέβησαν μοιραίες, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή. Επίσης, δύο ηλικιωμένες γυναίκες από τη Μυτιλήνη, μία 90χρονη και μία 75χρονη, βρήκαν τραγικό θάνατο: η πρώτη εγκλωβίστηκε μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πυρκαγιά έπειτα από ανάφλεξη συσκευής θέρμανσης με υγραέριο ή από φλόγες προερχόμενες από το τζάκι της. Η δεύτερη, απεβίωσε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου είχε μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά στο σπίτι της, η οποία προήλθε από μαγκάλι, καθώς εδώ και ένα χρόνο της είχαν κόψει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω χρέους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου