Tuesday, 21 September, 2021

Έρχεται στους κινηματογράφους η ταινία «Έξοδος 1826» με τα γυρίσματα στην Κρώμνη Πέλλας

Η ταινία Έξοδος 1826, κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου του 2017, στα NewStarArtCinemas με αρχή από το ιστορικό Αλκυονίς

«Καθοριστική ήταν η βοήθεια των φίλων του θεάτρου «Άρατος», του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, του Δήμου Πέλλας , κάποιων μικροεπιχειρηματιών της περιοχής και κάποιων ανθρώπων της εκκλησίας, με τα γυρίσματα που έγιναν στον ιστορικό οικισμό της Κρώμνης του δήμου Πέλλας» όπως τονίζει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Έξοδος 1826» Βασίλης Τσικάρας.

eksodos1

Η παραγωγή ήταν ανεξάρτητη και ιδιωτική. Χάρις στον εθελοντισμό και την βοήθεια όλων αυτών καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα της ταινίας διότι χωρίς την δικιά τους βοήθεια το κόστος της παραγωγής θα ήταν πάρα πολύ υψηλό. Καθώς σε όλο αυτό εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 200 άτομα» Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει να παρακολουθεί τις Χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών οι οποίες είναι βασισμένες στην επιστημονική φαντασίας, τα εφέ και γενικότερα την μυθοπλασία. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης δημιουργήθηκε μια ταινία η οποία έχει ως θέμα το 1821 και συγκεκριμένα μια ομάδα Μακεδόνων ηρώων οι οποίοι είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. «Τα γυρίσματα της ταινίας βασίστηκαν κυρίως στο εθελοντισμό καθώς χρήματα δεν υπάρχουν».

«Η ταινία έξοδος είναι η πρώτη ταινία η οποία γίνεται στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια με θέμα το 1821 και η μοναδική στην οποία πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα από την Μακεδονία» δηλώνει ο Βασίλης Τσικάρας.

«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία» προσθέτει ο ίδιο.

eksodos2

Η αφορμή και το ιστορικό της ταινίας

Αφορμή για την παραγωγή της ταινίας ήταν  κάποιες τηλεοπτικές  εκπομπές τις οποίες έκανε ο κ .Τσικάρας στο παρελθόν και  μέσα από αυτές όπως ό ίδιος λέει «ανακάλυπτα από την έρευνα την οποία έκανα ότι πολλά ιστορικά θέματα δεν ήταν γνωστά σε έμενα αλλά και στο ευρύ κοινό.  Έτσι λοιπόν μέσα από τις ιστορίες οι οποίες με εντυπωσίασαν ήταν και η ιστορία των 120 βλάχων ανδρών της Σαμαρίνας Γρεβενών, οι οποίοι έφυγαν από το χωριό τους για να παν να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος τους έτυχαν πολλές δυσκολίες μέιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Τσικάρας.

«Ο στίχος του τραγουδιού λέει «παιδιά της Σαμαρίνας μωρέ παιδιά καημένα γιατί είστε λερωμένα» αυτή η φράση είναι η αναφώνηση μίας μαυροφόρας γυναίκας η οποία αντικρίζει τα 33 παλικάρια που γύρισαν στο χωριό τους μετά την δύσκολή περιπέτεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι.

eksodos4

Αυτό συμβαίνει διότι όταν έφυγαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορεσιές τους, τις ολόλευκές φουστανέλες τους. Ήταν ντυμένοι λες και θα πήγαιναν σε γάμο και γύρισαν πίσω βρώμικοι και ταλαιπωρημένοι. Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι τα τελευταία λόγια του καπετάνιου των ανδρών του Μίχου Φλώρου ο οποίος ξεψυχώντας ψέλλισε τα τελευταία λόγια τα οποία αφορούσαν την μητέρα και την αδερφή του» συμπληρώνει.

Δεν υπάρχει εθνικιστικό περιεχόμενο

«Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μία ταινία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και το περιεχόμενο της δεν έχει εθνικιστικές κορώνες. Έχει να προσφέρει το κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί το ελληνικό κοινό» τονίζει. Τέλος ο κ. Τσικάρας δηλώνει ότι σκέφτεται να δημιουργήσει τουλάχιστον δυο ακόμη ταινίες οι οποίες θα αφορούν άγνωστες ιστορικές στιγμές της ελληνικής λεβεντιάς.

Η ταινία Έξοδος 1826, κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου του 2017, στα NewStarArtCinemas με αρχή από το ιστορικό Αλκυονίς. Διανομή New Star.

Με πληροφορίες από parlapipas – ThessΝews – logospellas.gr

Έρχεται στους κινηματογράφους η ταινία «Έξοδος 1826» με τα γυρίσματα στην Κρώμνη Πέλλαςeksodos

 

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου