Friday, 29 March, 2024

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κακοκαιρία

Λόγω του νέου καιρικού συστήματος, με την ονομασία «Μπάλλος», με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

που συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει στους πολίτες έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, για προσοχή στις δραστηριότητές τους και για τήρηση των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.
Από σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 η κακοκαιρία πλήττει και την Κεντρική Μακεδονία, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, στις εξής περιοχές:
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Χαλκηδόνας.
-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Δήμοι Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας.
-ΠΙΕΡΙΑΣ: Δήμοι Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου.
Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι σε διαρκή επιφυλακή στο σύνολό του μέχρι το πέρας των φαινομένων, που υπολογίζεται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.
Ήδη η Περιφέρεια έχει ενεργοποιήσει το Μητρώο Εργοληπτών και έχει διαθέσει μηχανήματα τόσο για την κάλυψη των αναγκών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της (εθνικές και επαρχιακές οδοί), όσο και στους Δήμους για να παρέμβουν άμεσα όπου παραστεί ανάγκη καθαρισμού δρόμων από φερτές ύλες, καθαρισμού ρεμάτων, καθαρισμού φρεατίων και αντλήσεων υδάτων.
Επίσης ενεργοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα Συντονιστικά Όργανα των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων και των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Έντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται ήδη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπως και ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι, ενώ στα ορεινά ήδη άρχισαν οι χιονοπτώσεις, οπότε συνιστάται σε όσους μετακινούνται ειδικά τις νυχτερινές ώρες και κυρίως στις περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Για αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Για το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα οι θυελλώδεις άνεμοι θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας είναι ήδη αισθητή και θα διατηρηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα και τις επόμενες μέρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).
Παρακαλούνται οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη τους τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
-Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζή ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
-Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου