Sunday, 19 May, 2024

Απάντηση Υπ. Υγείας, για την καταγγελία της ΕΝΙΠ: Δεν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού

Ερώτηση βουλευτή Ελληνικής Λύσης Σοφίας-Χάϊδως Ασημακοπούλου προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σχετικά με την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για τις αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών του ΕΣΥ»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, απαιτείται να σταματήσουν άμεσα όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ, γιατί αυτό οδηγεί στη διάλυση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Κάνουν λόγο για μία άκρως επικίνδυνη απόφαση της Διοίκησης του Γ ενικού Νοσοκομείου Πέλλας: «που δυναμιτίζει τη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών και κατ’ επέκταση τη λειτουργία ολοκλήρου του νοσοκομείου, αφού το αναισθησιολογικό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε νοσοκομείου. Κινδυνεύει με διάλυση ένα τμήμα που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λειτουργεί μέχρι σήμερα, με υποδιπλάσιο προσωπικό και σοβαρότατες ελλείψεις».

Τονίζουν επίσης χαρακτηριστικά ότι: «Οι αναισθησιολόγοι του τμήματος, πραγματοποίησαν με αυτοθυσία ατέλειωτα εξοντωτικά ωράρια, με 12 και 13 εφημερίες κάθε μήνα για τις ανάγκες διασωλήνωσης και παρακολούθησης στη ΜΕΘ, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στη Παθολογική κλινική και στις διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας, η 3η ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Πέλλας, αντιμετωπίζουν τους μέχρι πρότινος “ήρωες” ως αναλώσιμο προσωπικό, στύβοντας από αυτούς μέχρι και την τελευταία σταγόνα της προσφοράς τους, ευτελίζοντας και απαξιώνοντας το λειτούργημα του νοσοκομειακού ιατρού. Με την πολιτική τους ωθούν σε παραίτηση όλο και περισσότερους γιατρούς του ΕΣΥ, αποβλέποντας από ότι φαίνεται, στην ερήμωση και την επακόλουθη de facto συγχώνευση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ασφαλούς λειτουργίας. Μόλις δύο αναισθησιολόγοι απέμειναν, γεγονός που οδήγησε σε πολύμηνη αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η οποία “ξεπεράστηκε” με την ακραία εντατικοποίηση και την υπερεφημέρευση των συναδέλφων, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια ασθενών και γιατρών. Αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις αναισθησιολόγων, η Διοίκηση αποφασίζει την αναγκαστική μετακίνηση αναισθησιολόγου με “εντέλλεσθε”».

Επισημαίνουν επίσης χαρακτηριστικά, ότι η ως άνω Διοίκηση: «Αρνείται μάλιστα να εξετάσει και να απαντήσει εγγράφως, όπως οφείλει, στις τεκμηριωμένες ενστάσεις των αναισθησιολόγων, που με γνώμονα την προάσπιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και την ασφάλεια ασθενών και γιατρών, εξήγησαν εγκαίρως με έγγραφα τους προς τη Διοίκηση την αποδιοργάνωση που προκαλεί στο πρόγραμμα του τακτικού ωραρίου (προγραμματισμός χειρουργείων πέραν του τριμήνου) και στο εφημεριακό πρόγραμμα του τμήματος, η απόφαση της αναγκαστικής μετακίνησης. Και σαν να μην έφτανε ο κίνδυνος διάλυσης του αναισθησιολογικού τμήματος, μεθοδεύεται και η μετακίνηση γιατρού της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σαν ανταλλαγή, με γιατρό μετακινημένο στην Κοζάνη του οποίου η οργανική θέση είναι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών. Όταν εξήγησε η διευθύντρια της ΜΕΘ, σε επικοινωνία της με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, πως η αναγκαστική αυτή μετακίνηση θα οδηγήσει το σύνολο των εντατικολόγων του τμήματος της σε παραίτηση, οι Διοικητές της 3ης ΥΠΕ απάντησαν πως αυτό δεν είναι δικό τους πρόβλημα και πως “όσο είναι γιατροί του ΕΣΥ θα πηγαίνουν όπου οι Διοικήσεις τους στείλουν”». Οι πρόχειρες λύσεις είναι επικίνδυνες πρωτίστως για τους ασθενείς, αφού υποχρεώνουν αναισθησιολόγους και εντατικολόγους σε εφημέρευση σε άγνωστο εργασιακό χώρο, με άγνωστους συνεργάτες και κυρίως με άγνωστα σε αυτούς εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, με τα οποία δεν υπάρχει καμιά εξοικείωση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, συνεπεία των όσων αναφέρονται ανωτέρω, ώστε να μην διαλυθεί το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών και κατ’ επέκταση ολόκληρο το νοσοκομείο;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών, από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων από την χρόνια υποστελέχωση, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι τόσοι ασθενείς;
  3. Με δεδομένες τις δεκάδες κενές οργανικές θέσεις και τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο, αλλά και τις συνεχείς υποχρεωτικές μετακινήσεις ιατρών, που περιφέρονται κάνοντας έναν αγώνα δρόμου από τη μία δομή υγείας στην άλλη, πότε σκοπεύετε να προβείτε σε άμεσες προσλήψεις και στην κάλυψη των θέσεων αυτών;
  4. Γιατί παρά τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας, υπάρχει αδυναμία των κυβερνήσεων να λάβουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής του, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ-ΧΑΪΔΩ

Η Απάντηση του Υπ. Υγείας, σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 3278/16-2-2024 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Βουλευτή, Σ.-Χ. Ασημακοπούλου, με θέμα «Σχετικά με την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για τις αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών του ΕΣΥ», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η Διοίκηση της 3ης Υ.ΠΕ. έχει ως κύριο μέλημα της τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών από τους φορείς αρμοδιότητάς της (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και Περιφερειακά Ιατρεία). Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της φροντίζει για την άμεση παρέμβασή της στην επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται, ώστε να παρέχονται οι καλύτερες και βέλτιστες υπηρεσίες από το Ε.Σ.Υ..

Όσον αφορά την εν λόγω ερώτηση, θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι:

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

Στο Γ.Ν. Έδεσσας κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023 καθώς και Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2024 οι αναισθησιολόγοι κάλυψαν εφημεριακά το Νοσοκομείο για όλο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξυπηρετώντας όλα τα έκτακτα καθώς και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τα κάτωθι χειρουργεία σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται σε καθημερινή βάση:

          Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

          ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

2023  ΣΥΝΟΛΟ    ΤΑΚΤΙΚΑ   ΕΚΤΑΚΤΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ        196    20      176

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ        220    47      173

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ      158    34      124

 ΣΥΝΟΛΟ    ΤΑΚΤΙΚΑ   ΕΚΤΑΚΤΑ           

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ      198    48      150

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ   224    47      177

  1. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ-Ο.Μ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Σχετικά με τη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Πέλλας – Ο.Μ. Γιαννιτσών, οι οργανικές θέσεις Ιατρών Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Αναισθησιολογίας είναι πέντε (5), εκ των οποίων οι τρεις (3) είναι καλυμμένες και οι δύο (2) κενές. Επίσης, την παρούσα χρονική στιγμή, το Νοσοκομείο συνεργάζεται με έναν (1) ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Αναισθησιολογίας.

  1. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ-Ο.Μ. ΕΔΕΣΣΑΣ

Σχετικά με τη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Πέλλας-Ο.Μ. Έδεσσας, οι οργανικές θέσεις Ιατρών Ε.Σ.Υ. ειδικότητας Αναισθησιολογίας είναι πέντε, εκ των οποίων οι τρεις είναι καλυμμένες και οι δύο κενές.

  1. ΕΚΒΑΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΤΟ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ-Ο.Μ. ΈΔΕΣΣΑΣ

Κατά το έτος 2023, εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η αριθμ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π.64017/05.12.2023 Απόφαση (ΑΔΑ: 6Θ47465ΦΥΟ-5ΤΙ,) σχετικά με την έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου Ε.Σ.Υ., στην οποία προκηρύχθηκε για το Γ.Ν. Πέλλας-Ο.Μ. Έδεσσας μία θέση ιατρού ειδικότητας Αναισθησιολογίας, σε βαθμό Διευθυντή, η οποία απέβη άγονη.

  1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ

Να σημειωθεί ότι στο ΦΕΚ 3510/31.12.2012 τ.Β΄, στο άρθρο 1, αναφέρεται ότι τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Γ.Ν. Γιαννιτσών & Γ.Ν. Έδεσσας θα «αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4052/2012(ΦΕΚ 41 Α΄), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία

«Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας». Σύμφωνα με το ανωτέρω ΦΕΚ δύνανται να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δύο Νοσοκομείων ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Σε εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, κατά το έτος 2023 διενεργήθηκαν μετακινήσεις, προκειμένου Αναισθησιολόγοι της Ο.Μ. Γιαννιτσών να συνδράμουν στην κάλυψη εφημεριακών αναγκών του Αναισθησιολογικού Τμήματος της Ο.Μ. Έδεσσας. Ωστόσο, κατά το έτος 2024 δεν πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους μετακινήσεις.

  1. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ (2019-2024)

Η ενίσχυση των Νοσοκομείων Πέλλας πραγματοποιήθηκε από το 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024 με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπως αυτές αποτυπώνονται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Α/Α   ΦΟΡΕΑΣ     ΙΑΤΡΙΚΟ     ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ  ΛΟΙΠΟ

1        Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ    22      5     6

2        Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ          13      6      2

          ΣΥΝΟΛΟ             35      11      8

Εκκρεμούν οι παρακάτω μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Α/Α   ΦΟΡΕΑΣ  ΙΑΤΡΙΚΟ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟ

1        Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ    5     18    0

2        Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ          2    12      0

          ΣΥΝΟΛΟ               7     30     0

Από το 2019 μέχρι και σήμερα, τα Νοσοκομεία του ΓΝ Πέλλας προσέλαβαν επικουρικό προσωπικό για την κάλυψη των άμεσων και επιτακτικών αναγκών τους, το οποίο αποτυπώνεται στον κάτωθι πίνακα:

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Α/Α   ΦΟΡΕΑΣ     ΙΑΤΡΙΚΟ     ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ  ΛΟΙΠΟ

1        Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ   17   62    46

2        Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ        8     82      48

          ΣΥΝΟΛΟ             25    144    94

Το παρόν χρονικό διάστημα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Νοσοκομεία Πέλλας, με ενεργείς συμβάσεις, οι κάτωθι ιδιώτες ιατροί και λοιπό προσωπικό:

ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Α/Α   ΦΟΡΕΑΣ     ΙΑΤΡΙΚΟ     ΛΟΙΠΟ

6        Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ   2    0

7        Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ        4    0

          ΣΥΝΟΛΟ              6     0

  1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2024 ΣΤΟ Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Κατά το έτος 2024, εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας η αριθμ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π. οικ.12386/28.02.2024 Απόφαση (ΑΔΑ: 6ΑΞ6465ΦΥΟ-Θ2Χ), σχετικά με την έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου Ε.Σ.Υ., στην οποία προκηρύχθηκαν για το Γ.Ν. Πέλλας οι κάτωθι θέσεις:

ΦΟΡΕΑΣ     ΤΜΗΜΑ/ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜ. ΘΕΣΕΩΝ

Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ-Ο.Μ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄  1

   Ω.Ρ.Λ.   ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ   ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄  1

    Τ.Ε.Π.   ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ και ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ-νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση-διοίκηση-συντονισμό του έργου της εφημερίας) για το ΤΕΠ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄  1

Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ-Ο.Μ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ  ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ       1

  ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 Τ.Ε.Π. ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ και ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ για το ΤΕΠ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄    1

 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄1

 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α΄    1

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου