Wednesday, 26 June, 2024

Απολογισμός πεπραγμένων 2023 Δήμου Σκύδρας: Το μεγάλο έργο της Δημοτικής Αρχής & η εκκωφαντική σιωπή της μείζονος

Απολογισμός πεπραγμένων 2023 Δήμου Σκύδρας: Το μεγάλο έργο της Δημοτικής Αρχής, η εκκωφαντική σιωπή της μείζονος Αντιπολίτευσης

κι ένα παραπλανητικό της δελτίο τύπου κατόπιν εορτής

Για πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά χρονικά επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης αποφεύγει να τοποθετηθεί σε μια ανοιχτή συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων του Δήμου. Αυτό συνέβη την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, όταν πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σκύδρας ο Απολογισμός Πεπραγμένων του Δήμου Σκύδρας έτους 2023. Σε μια ανοιχτή, δημόσια συνεδρίαση η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου ανέλυσε τις πρωτοβουλίες, τα έργα, τις δράσεις και τη γενικότερη κατάσταση του Δήμου παρουσιάζοντας και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Αντίθετα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν άρθρωσε λέξη και σαν φοβισμένη αλεπού έβαλε την ουρά στα σκέλια. Απέφυγε το δημόσιο διάλογο, τη δημόσια σύγκριση και κριτική, απέφυγε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η στάση της αυτή πέρα από τη φανερή αδυναμία διατύπωσης σοβαρών επιχειρημάτων αποδεικνύει ότι δεν έχει συναίσθηση του ρόλου της, φανερώνει επιπολαιότητα κι έλλειψη σεβασμού προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το εκλογικό σώμα. Προκειμένου λοιπόν να καλύψει εν μέρει την αστοχία της αυτή και την αυτοϋποβάθμισή της κατέληξε στη σύνταξη ενός δελτίου τύπου. Το περιεχόμενο του οποίου μάλιστα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επανάληψη απόψεων προηγούμενων συμβούλων της μειοψηφίας που δεν κατάφεραν με τα ψέματα και τις συκοφαντίες τους να ξεγελάσουν το εκλογικό σώμα και ν΄αναδειχθούν Δήμαρχοι, όπως ήταν ο διακαής τους πόθος και η μοναδική τους επιδίωξη και προτεραιότητα αφήνοντας πίσω τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας.

Ως πιστός ακόλουθος των προηγουμένων η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική και πορεία. Ακολουθεί τα βήματα των αποτυχημένων στη συνείδηση των συμπολιτών μας προκατόχων της. Άλλαξε δηλαδή ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Γιατί όμως ενώ συζητάμε για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2023 αναφερόμαστε και σε γεγονότα προηγούμενων δημοτικών περιόδων; Διότι οφείλουμε ν΄απαντήσουμε για πολλοστή φορά στους αρχιτέκτονες του ψεύδους και της λάσπης και στους συνεχιστές τους, όπως είναι η νέα επικεφαλής της αντιπολίτευσης που όμως μιμείται κι εκφράζει ό,τι ξεπερασμένο και παρωχημένο που η ψήφος των συμπολιτών μας έβαλε στην άκρη και στο περιθώριο. Άλλωστε και η ίδια έχει τις δικές της ευθύνες και το δικό της παρελθόν.

Στη σημαντική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Παπαδοπούλου δεν άρθρωσε λέξη. Επέλεξε την αδυναμία της σιωπής μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κι αργότερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης κατέφυγε στη δημοσιοποίηση ενός ανερμάτιστου, παραπλανητικού και προσβλητικού δελτίου τύπου. Δεν αντιλαμβάνεται ή σκοπίμως το πράττει για να παραπλανά τον κόσμο, να διαστρεβλώνει την αλήθεια υποστηρίζοντας ότι η λογοδοσία ήταν ένας μονόλογος της Δημάρχου. Γιατί λοιπόν δεν πήρε το λόγο για να καταθέσει την κρίση και τις θέσεις της;
Η έναρξη του απολογισμού με την αναφορά στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2023 είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν χωράει αμφισβητήσεις και παρερμηνείες και είχε κι έχει διπλή σημασία: διότι από τη μια αποτελεί την επιδοκιμασία κι αναγνώριση της μέχρι τότε πορείας και του έργου μας και από την άλλη ταυτόχρονα ανανεώνει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για τη διοίκηση και τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων κατά την τρέχουσα, πλέον, δημοτική περίοδο. Τι απ΄αυτά δεν είναι αλήθεια, τι απ΄αυτά αποτελούν αλαζονεία, τι απ΄αυτά δεν αντιλαμβάνεται η επικεφαλής της αντιπολίτευσης;

Αντίθετα επαίρεται για το ποσοστό του 16% σε μόλις σαράντα ημέρες, όπως ισχυρίζεται, όταν στην πράξη και στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια υποψηφίων και συνδυασμών που απέτυχαν παταγωδώς σε προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις και φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και που προετοίμασαν την κάθοδό της. Από αυτούς πράγματι έλαβε τη σκυτάλη και συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη και καταδικασμένη συνταγή από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. «Ευτυχώς δεν μας έδειξαν φωτογραφίες από τα σαλόνια τους!!». Αυτό κι αν δεν είναι προσβολή στο θεσμό της λογοδοσίας. Αυτό κι αν δεν αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικού λόγου… Αλλαγή σκυτάλης στην Αντιπολίτευση.

Και για να ακριβολογούμε και να αναγκάσουμε την επικεφαλής να καταθέσει την αλήθεια, με την οποία είναι μαλωμένη, πρέπει να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού της και προετοίμασε την κάθοδό της από την αρχή του έτους του 2023. Άλλωστε η ίδια με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό της στις 3 Ιουλίου 2023 ανακοίνωσε ότι έλαβε και την ευχή του Μητροπολίτη μας για την κάθοδό της στις εκλογές. Επομένως οι σαράντα ημέρες στις οποίες αναφέρεται είναι ένα ακόμη ψέμα της για να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία της. «Σας προτρέπουμε να έρχεστε στα Δημοτικά Συμβούλια και να μας παρακολουθείτε. Σκοπός μας είναι πρωτίστως η ενημέρωσή σας, στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Ο φαρισαϊσμός, η υποκρισία και η παραπλάνηση από πλευράς της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σ΄όλο της το μεγαλείο και σε όλη της την έκταση. Στη λογοδοσία των πεπραγμένων, όπου θα μπορούσε να κάνει ερωτήσεις, να τοποθετηθεί και να δικαιολογήσει την ψήφο της για την καταψήφιση του απολογισμού τήρησε σιγή ιχθύος. Δεν τόλμησε να εκφράσει ούτε μια πρόταση ούτε μια λέξη. Κατά τα άλλα προτρέπει τους συνδημότες μας να έρχονται στα δημοτικά συμβούλια. Γνώριζε τις αποστομωτικές απαντήσεις που θα έπαιρνε για μια ακόμη φορά και γι΄αυτό απέφυγε το διάλογο και την αντιπαράθεση και κατέφυγε στην εύκολη λύση της έκδοσης δελτίου τύπου, κατόπιν εορτής, με περιεχόμενο που της έχουν υποδείξει οι συμβουλάτορες και προκάτοχοί της να γράψει, ως φερέφωνό τους.

Το ζήτημα με τη ΣΑΤΑ, όπως και το σύνολο της προεκλογικής της ομιλίας και οι τοποθετήσεις της στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου είναι μια ακριβής επανάληψη των δήθεν επιχειρημάτων των συνδυασμών που η ίδια και ο συνδυασμός της αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση και απ΄όπου παρέλαβε τη σκυτάλη. Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, αφού με την κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι εμφανίζεται στις εκδηλώσεις με τα νέα και παλιά στελέχη του συνδυασμού.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι μπορεί η ΣΑΤΑ, η τακτική δηλ. κρατική επιχορήγηση για την εκτέλεση έργων να είναι μειωμένη και μικρή σε σχέση με παλαιότερες δημοτικές περιόδους, αλλά το έργο μας είναι μεγάλο, διότι το μεγάλο αυτό έργο που παρουσιάσαμε είναι αποτέλεσμα του προγραμματισμού, του σχεδιασμού, της συνεργασίας αιρετών και υπηρεσιών και των συνεχών διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής. Είναι αποτέλεσμα της ετοιμότητας του Δήμου μας, της έγκαιρης κατάθεσης προτάσεων και της αποτελεσματικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ένταξης έργου σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα.

Η φράση «Προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνει με τα νούμερα.. κάπου χάνετε στους υπολογισμούς ή μας περνάει όλες και όλους…..(βάλτε εσείς το επίθετο που επιθυμείτε!!)». Αρκεί αυτό για να κρίνει το αντιπολιτευτικό κι ανύπαρκτο πολιτικό επίπεδο της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Μάλλον η ίδια δεν καταλαβαίνει τα απλά ελληνικά. Οι λέξεις προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία της είναι άγνωστες…έτσι κάναμε έργο εκατομμυρίων ευρώ και όχι με μαγικά.

Για τις απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους, που έχουν αναφερθεί στον απολογισμό, ας σημειωθεί ότι, όπως εξηγήθηκε πρόκειται για τρέχουσες υποχρεώσεις που τακτοποιούνται στη συνέχεια. Ξέχασε ν΄αναφέρει ότι τόνισα ότι πρόκειται για οφειλές τρέχουσες που δεν πληρώθηκαν για διαδικαστικούς λόγους το Δεκέμβριο και πληρώνονται στο παρόν έτος.

Ξέχασε, βέβαια, να αναφέρει ότι η δική μας Δημοτική Αρχή δεν έλαβε κανένα δάνειο, αντίθετα πληρώνει όλα τα παλιά δάνεια των προηγουμένων διοικήσεων των Δήμων Σκύδρας και Μενηίδας, ότι εξοφλήσαμε τα δάνεια που έλαβαν πριν από εμάς ο πρώην Δήμος Σκύδρας και ο πρώην Δήμος Μενηίδας από την Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Ότι δεν αυξήσαμε ούτε μια φορά τα δημοτικά τέλη. Αντίθετα μειώσαμε για ορισμένες ομάδες των συμπολιτών μας (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικονομικά αδύναμοι). Ότι δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους, Δ.Ο.Υ., Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, Ασφαλιστικά Ταμεία. Όλα αυτά δεν τα άκουσε, δεν τα διάβασε ή τα ξέχασε στο πλαίσιο της επιλεκτικής μνήμης που διαθέτει, ανάλογα με τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί μικροπολιτικά;
Ξέχασε να ενημερώσει τους συνδημότες μας ότι, όσο ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ευτυχώς μόνο για ένα χρόνο και κάποιους μήνες, ο Δήμος χρωστούσε σε τρίτους ποσό 1.000.000,00 ευρώ περίπου που μεταφέρθηκε στο 2012. Ξέχασε να ενημερώσει ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. ήταν απλήρωτοι για 7 και 8 μήνες συνεχόμενα και σαφώς η μισθοδοσία τους δεν αφορούσε και δεν μπορούσε ν΄αφορά το Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π., αλλά τον Δήμο ο οποίος σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό ήταν χρηματοδότης του Νομικού Προσώπου.
Ξέχασε να ενημερώσει τους συνδημότες μας ότι από το 2014 που αναλάβαμε εμείς κανένας εργαζόμενος μας δεν είναι απλήρωτος. Κανένας εργαζόμενός μας δεν περιμένει 7 και 8 μήνες χρήματα για να πληρωθεί αλλά πληρώνονται όλοι κάθε μήνα και στην ώρα τους.
Ξέχασε να ενημερώσει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι το Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας ανακαινίστηκε εν μέρει με χρήματα του Δήμου και έπεται η ολοκλήρωση της ανακαίνισής του (φωτισμός, ηχοσύστημα, καθίσματα κ.ά.).
Ξέχασε να ενημερώσει ότι για την πλατεία Πλαστήρα έχουμε εκπονήσει μελέτες από την πρώτη θητεία μας κι αναμένουμε την ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο, αφού δεν είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου διότι καθυστέρησε η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για την οποία ουδέν έπραξε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ως όφειλε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών που είχε την ευθύνη.

Για το θέμα της «Δομικής Παυλίδη» που τόσο η ίδια όσο και οι υποστηρικτές της είχαν κάνει σημαία των προεκλογικών τους λόγων και της παραπλανητικής προεκλογικής τους καμπάνιας έχει δοθεί πολλές φορές απάντηση, τόσο σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων όσο και αντίστοιχων προφορικών και γραπτών ανακοινώσεων κι ενημερώσεων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Το χρέος της Δομικής διαγράφηκε σ΄ εφαρμογή αντίστοιχης διάταξης νόμου του κράτους και δεν χαρίστηκε από το Δήμο. Και για όσους ξέρουν και έζησαν και είδαν από κοντά τη στάση όλων μας, γνωρίζουν ότι από την πρώτη μέχρι και τώρα είμαι αυτή που υπερασπίζεται το δίκαιο και το συμφέρον του Δήμου μας, σε αντίθεση με άλλους που το μόνο που τους ένοιαζε και τους νοιάζει είναι η αποκόμιση προσωπικού οφέλους από την υπόθεση των λατομείων… μικρή η κοινωνία μας και γνωριζόμαστε όλοι!
Ξέχασε επίσης να αναφέρει ότι η υπόθεση της μίσθωσης δεν τελείωσε, αλλά εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσής μας στον Άρειο Πάγο, όπως και η αγωγή διεκδίκησης όλων των μισθωμάτων, καθώς και αποζημίωσης. Δεν τα άκουσε ούτε αυτά μάλλον.

Τόσο για το ζήτημα του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π., της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., αλλά και των άλλων θεμάτων δόθηκαν οι απαντήσεις στο πλαίσιο του απολογισμού και μάλιστα οι αντίστοιχοι Πρόεδροι κ.κ. Αθανάσιος Γίτσας και Νικόλαος Χατζηιωαννίδης ζήτησαν να τεθούν ερωτήσεις για να απαντήσουν ή να διευκρινίσουν σχετικά, όμως η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επέλεξε σε μια από τις σημαντικές και κορυφαίες αυτές ανοιχτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μη βγάλει άχνα. Τι να έλεγε άλλωστε. Ήξερε ότι δεν μπορεί να μας θίξει ή να βρει κάποιο πρόβλημα, γι’αυτό επέλεξε τη σιωπή…

Όσον αφορά το Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π,, το οποίο με βάση το νόμο εντάχθηκε στο Δήμο, αν δεν αναγκαζόμασταν να πληρώσουμε σ΄ εκτελεσμένες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τις εκδρομές των Κ.Α.Π.Η. Μενηίδας, από το 2004 έως το 2010 ύψους 57.000€, δε θα χρωστούσαμε απολύτως τίποτε. Όπως και αν δεν συγχωνευόταν το Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. με το Δήμο, δε θα εκκρεμούσε καμία άλλη πληρωμή λόγω της υποχρεωτικής συγχώνευσης.
Να σημειώσω ότι από τα προγράμματα του Ε.Φ.ΑΚ.Π.Π. για τους μήνες Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη του 2023 ήρθαν στον Δήμο 120.399 €. και σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπήρχαν 55.786 €.


. Για το λόγο αυτό εξαγγέλθηκαν μέτρα από αρμόδιους υπουργούς.
Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα από τους συνδημότες μου, αντίθετα είχαμε σχέση ειλικρίνειας.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. εκτελεί έργο εκατομμυρίων ευρώ, δεν επιβαρύνει τους δημότες με αυξήσεις, δεν έκοψε ποτέ νερό σε κανέναν συνδημότη, οφειλέτη, υλοποιεί πρόγραμμα για άτομα με αναπηρίες.

Η ενημέρωση και η πληροφόρηση πραγματοποιείται μέσω των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για όλα τα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση κι ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα μέσω των υπηρεσιών. Το ποιος κρύβεται, λοιπόν, το ποιος παραπλανά τους συμπολίτες μας, το ποιος αποφεύγει το διάλογο ουσίας και καταφεύγει στη μικροπολιτική έχει αποκαλυφθεί. Είναι ηλίου φανερότερο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης κάτι που προσπαθεί η ίδια και το συν αυτής μέσο ενημέρωσης να διαστρεβλώσουν: όπως έχω πει η λογοδοσία διμήνου είναι πεδίο δόξης λαμπρό για την αντιπολίτευση να θέτει συγκεκριμένα ζητήματα κι ερωτήματα. Αντιθέτως η μείζων αντιπολίτευση είτε αφήνει ανεκμετάλλευτο το θεσμό αυτό είτε ζητά από την συμπολίτευση να θέσει ερωτήματα ή ζητήματα ή αναλώνεται για να δικαιολογήσει το ρόλο της σε γενικά κι αόριστα θέματα, όπως για παράδειγμα ο απολογισμός εξαμήνου 2024 των Αντιδημάρχων, όταν, πρώτον η λογοδοσία αφορά κάθε δίμηνο, αλλά και δεύτερον όταν για τη λογοδοσία ενός ολόκληρου έτους, εν προκειμένω του 2023, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Ολοφάνερη αντίφαση λοιπόν κι επίδειξη πολιτικής ανωριμότητας με μόνο στόχο τον εύκολο και φθηνό εντυπωσιασμό. Θράσος, αναίδεια και ντροπή λοιπόν για τη στάση και για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δελτίου τύπου, με το οποίο «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια. Μιας που δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα λέγαν».

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που μας κουνάν το δάχτυλο; Είναι αυτοί που συνεχίζουν την μικροπολιτική εκείνων που μας έλεγαν ότι οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υπερβολικά υψηλές κι ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι θα ενταχθεί, προσπαθώντας μ΄αυτόν τον τρόπο ν΄αποδυναμώσουν την πρόταση του Δήμου μας και να μας απογοητεύσουν αντί να συμπαραταχθούν μαζί μας. Όμως εμείς διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη μεγάλη χρηματοδότηση του Δήμου μας και στο τέλος μάλιστα να βραβευθούμε από τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό σε ειδική τελετή πριν από λίγους μήνες. Αυτές ήταν οι προτεραιότητες και οι επιτυχίες μας που για κάποιους έγιναν εφιάλτες.

Τα ψέματα που έγραψε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κάνοντας έναν μονόλογο χωρίς αντίλογο, καθώς τα έγραψε εκ των υστέρων, ενώ στο συμβούλιο είχε τη δυνατότητα… δεν μπορούν να βγάλουν ούτε κατ’ ελάχιστον το δικό μας έργο, έργο εκατομμυρίων το οποίο έγινε… ας ενημερώσει κάποιος την επικεφαλής από προγράμματα.

Με την ευκαιρία θα ευχαριστήσω και πάλι όλες τις υπηρεσίες, όλα τα στελέχη μας που αγωνίζονται μαζί μας καθημερινά, ώστε ο Δήμος μας να συνεχίζει παρά τις κάθε είδους αντιξοότητες να παραμένει ανθρώπινος κι αποτελεσματικός.

Με θεμέλιο λοιπόν τις αρχές και τις αξίες μας, βάζοντας πάνω από όλα την πρόοδο και την ευημερία όλων των συμπολιτών μας συνεχίζουμε τιμώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας να προχωράμε μπροστά να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου