Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Από τις Αμπελειές Γιαννιτσών, στο Λονδίνο: Η Χριστίνα Τσαρτσαράκη μας δίνει τον “Οδηγό Επιβίωσης”!

Μένουμε Σπίτι: Οδηγός επιβίωσης για γονείς, από την Χριστίνα Τσαρτσαράκη, που κατάγεται από τις Αμπελειές Γιαννιτσών και τα τελευταία χρόνια ζει

και εργάζεται στο Λονδίνο ως νηπιαγωγός. Ειδικεύεται στο δημιουργικό παιχνίδι και τις δραστηριότητες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μας συστήνει λοιπόν, δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς αυτές τις δύσκολες μέρες στο σπίτι με τα παιδιά τους:
“Στόχος μου αυτήν τη δύσκολη περίοδο είναι η πρόληψη και η μείωση της ενδοοικογενειακής βίας” όπως μας λέει…
Καραντίνα 2020
Σε όποια γωνιά και αν κατοικούμε, σε όποιον Θεό και να πιστεύουμε, όποια και να είναι η οικονομική μας κατάσταση έχουμε έναν κοινό προβληματισμό.
Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που συμβαίνει. Είναι τρομακτικό και πρωτόγνωρο για όλους μας. Τόσοι άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Δεν είναι απίστευτο…; Είμαστε όμως όλοι μαζί σε αυτό…
Προς το παρόν, προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας και να παραμείνουμε υγιείς.
Υγιείς τόσο από τον ιο Covid-19 όσο και από ψυχικά νοσήματα, αφού η τρομοκρατία γύρω από τον ιό καλά κρατεί.
Ιστορικές στιγμές που εύχομαι μια μέρα να διηγούμαστε στα παιδιά μας στα εγγόνια μας. Και τα παιδιά μας με την σειρά τους, να διηγούνται στα δικά τους, πώς βίωσαν την καραντίνα του 2020.
Και κάπου εδώ μπαίνει ο ρόλος μας σαν γονείς. Τι αναμνήσεις δημιουργείς για τα παιδιά σου αγαπητέ γονέα; Πώς γεμίζεις την ημέρα σου; Τι δραστηριότητες οργανώνεις;
Αλήθεια… Με το χέρι στην καρδιά: Πώς επιβιώνεις;
Μην βουρκώνεις, δεν υπάρχει λόγος! Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου αισιόδοξα: Έχεις άπλετο χρόνο να περάσεις με τα παιδιά στο σπίτι. Υπάρχει χρόνος για παιχνίδι, για διάβασμα, για πειράματα, ανακαλύψεις, για διασκέδαση, για ψυχαγωγία και για χαλάρωση.
Οργάνωση
Αν οργανωθείς σωστά υπάρχει αρκετός χρόνος και για σένα. Σου ακούγεται παράλογο; Και όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με τα μικρά απλά tips που σας έχω συγκεντρώσει παρακάτω.
Το μεγάλο μυστικό είναι η οργάνωση, η σωστή οργάνωση του χρόνου. Τα παιδιά, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, λατρεύουν το πρόγραμμα και την ρουτίνα. Ασυνείδητα μεν, αλλά ναι, είναι γεγονός.
Δείτε το δικό μας καθημερινό πρόγραμμα:

Σκεφτείτε τη ρουτίνα και το πρόγραμμα που τηρείται στα σχολεία. Υπάρχει κάποιος λόγος, δεν νομίζετε; Υπάρχει, τάξη, σειρά, εκμάθηση, ψυχαγωγία, ώρες διαλείμματος, ώρα για φαγητό. Τώρα μετατρέψτε την ρουτίνα αυτήν στο δικό σας πρόγραμμα στο σπίτι.
Επίσης σκεφτείτε τη διαρρύθμιση μιας τάξης νηπιαγωγείου. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο γονείς με μικρά παιδιά. Οργανώστε μέσα στο σπίτι ακόμα και στο σαλόνι σας γωνίες με διάφορα θέματα.
Μην έχετε την απαίτηση τα παιδιά σας να παίξουν με τα παιχνίδια τους όταν απλά τα έχετε αραδιασμένα στον χώρο.
Φτιάξε μια γωνία για διάβασμα και βάλτε τα αγαπημένα του βιβλία.
Χρησιμοποιείστε άλλη μια γωνία με τα αγαπημένα του παιχνίδια.
Χρησιμοποιήστε έναν χώρο για ελεύθερη ζωγραφική.
Τοποθετήστε σε μια λεκάνη νερό και μερικά παιχνίδια για να παίζει με το νερό.
Φτιάξτε μαζί “πλαστελίνη” με αλεύρι και αφήστε την σε ένα τραπεζάκι για να παίζει (η πλαστελίνη-ζύμη αντέχει για 2 μέρες).
Ωρολόγιο πρόγραμμα
Πάρτε ένα ρολόι λοιπόν και οργανώστε την καθημερινότητα σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Σκεφτείτε ποιες ώρες χρειάζεστε χρόνο για εσάς. Για παράδειγμα αν σας είναι δύσκολο να μαγειρεύετε και να κάνετε δουλειές στην κουζίνα και να έχετε παράλληλα το παιδί σας στα πόδια σας, κάνοντας δύσκολη τη θέση τη δική σας, αλλά και του παιδιού σας, τότε δεν έχετε παρά να οργανώσετε για εκείνη την ώρα μια δραστηριότητα που ξέρετε ότι το παιδί σας σίγουρα θα διασκεδάσει.
Ξεκινήστε δυναμικά τη μέρα σας με ένα ωραίο και χαλαρό πρωινό, απολαύστε τον καφέ σας με καρτούν και ετοιμαστείτε για ένα αναζωογονητικό workout. Υπάρχουν άπειρες επιλογές στο ιντερνέτ. Δείξτε το καλό παράδειγμα και εμπρός για κάμψεις.
Διάβασμα στο σπίτι
Θυμηθείτε τα «δύσκολα» μαθήματα είναι τις πρώτες ώρες. Οπότε η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα μετά από την ωραία σας γυμναστική και ένα καλό δυναμωτικό σνακ. Ορθογραφία, ανάγνωση, μαθηματικά, ό,τι πιστεύετε πως είναι κατάλληλο στην περίπτωση σας.
Αρχικά να υπενθυμίσω όλους τους γονείς, αλλά και σε εμένα πως παραμένουμε γονείς. ΔΕΝ αντικαθιστούμε τους δασκάλους τους. Μένουμε δίπλα τους σε αυτόν τον νέο τρόπο εκμάθησης.Πάρτε τον χρόνο σας και μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές και τις διάφορες σελίδες που προτείνονται από τα σχολεία. Δείτε πρώτοι την λειτουργία της κάθε πλατφόρμας και ύστερα με ενθουσιασμό παρουσιάστε τες στα παιδιά σας. Δώστε στα παιδιά σας τον χρόνο να μάθουν να διαβάζουν στο σπίτι και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η πίεση μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Τα παιδιά μας μαθαίνουν εύκολα και προσαρμόζονται γρήγορα. Πριν ακόμα το καταλάβετε από μόνα τους θα ανοίξουν τον υπολογιστή για να συνεχίσουν το μάθημα τους ή και τα πιο μικρά θα σας ζητήσουν να ανοίξετε την αγαπημένη τους δραστηριότητα στον υπολογιστή.

Συμμετοχή και Δραστηριότητες
Το δύσκολο κομμάτι έχει τελειώσει. Ώρα για μεσημεριανό. Ζητήστε από το παιδιά σας τη βοήθειά τους. Στο στρώσιμο του τραπεζιού και στο συμμάζεμα. Είναι ένας βασικός κανόνας. Από μικρή ηλικία στα σχολεία τα παιδιά συμμετέχουν στην καθαριότητα.

Όσο λοιπόν εσείς χαλαρώνετε και πίνετε τον δεύτερο καφέ σας, αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν ελεύθερα ό,τι αυτά επιλέξουν. Προσοχή: Όχι τηλεόραση σε αυτόν τον χρόνο, όταν κουραστούν από μόνα τους θα σας ζητήσουν να ανοίξετε την τηλεόραση. Και αν δεν τον ζητήσουν θα το καταλάβετε από την ανησυχία τους και την γκρίνια τους. Όλοι πάνω κάτω ξέρουμε να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δείχνουν τα καμάρια μας…!
Άλλη μια ευχάριστη ώρα είναι αυτή της απογευματινής βόλτας. Είτε είναι έξω στον κήπο ή στην γειτονιά ή στο πάρκο για τους τολμηρούς και όσο αυτά είναι ανοιχτά. Απολαύστε τον καθαρό αέρα, περπατήστε, τρέξτε παρέα με την οικογένεια σας, κάνετε ποδήλατο και παρατηρήστε τι υπάρχει στην γειτονιά σας και δεν είχατε τον χρόνο να το δείτε νωρίτερα.
Βραδινές ανησυχίες
Χωρίς να το καταλάβουμε η μέρα σχεδόν φτάνει στο τέλος της. Μετά από μια ωραία βόλτα και ένα ζεστό μπανάκι ήρθε η ώρα για βραδινό. Εμείς το συνδυάζουμε με παιδικές ταινίες με θέμα την ελληνική μυθολογία. Συζητάμε ό,τι μας έκανε εντύπωση, κάποιες φορές παίζουμε θέατρο, κάποιες άλλες ζωγραφίζουμε -δείτε τα παιδιά σας να ζωγραφίζουν το “χρυσόμαλλο δέρας” και εκπλαγείτε.
Για το τέλος και για τους πολύ δυνατούς, διαβάζουμε ένα παραμύθι για να κλείσει η αυλαία. Είναι καλό να βάζουμε τα παιδιά μας νωρίς για ύπνο. Έτσι έχουμε χρόνο για εμάς να απολαύσουμε μια ταινία και να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί. Μας αξίζει άλλωστε μετά από τόσο σκληρή προσπάθεια!
Λίγες συμβουλές ακόμα:
Οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν έγινε και κάτι αν έχετε άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη.
Μην χάνετε την ευκαιρία να παίζετε με τα παιδιά σας.
Ζητήστε βοήθεια και κατανόηση από τα παιδιά σας, εξηγήστε με όμορφο τρόπο πως και εσείς χρειάζεστε τον δικό σας προσωπικό χρόνο.
Κάνετε δημιουργικά πράγματα, αφιερώστε χρόνο σε ότι αγαπάτε.
Κλείστε την τηλεόραση για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Επιλέξτε εσείς από ποια πηγή θα ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις και αυτό σίγουρα όταν τα παιδιά σας δεν είναι παρόντα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πανικοβάλουμε τα παιδιά μας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πλάθουμε ένα φανταστικό κόσμο για αυτά. Μπορείτε απλά να μεταφέρετε τις πληροφορίες με ήρεμο τρόπο και συζήτηση.
Το καλύτερο εγώ σου
Αναμφίβολα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, όμως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα που πριν, λόγω υποχρεώσεων, ήταν αδύνατο. Τόσο χρόνο διαθέτουμε, θα τον αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτος;
Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Δεν ωφελεί σε τίποτα ο πανικός.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε τι θα έκανε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας αυτήν την στιγμή. Σταθείτε δυνατοί δίπλα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Γίνετε η αγκαλιά παρηγοριάς για αυτούς που το χρειάζονται, πείτε δυνατά και καθαρά τα λόγια που κάποιοι έχουν ανάγκη να ακούσουν.
Γίνετε η πηγή αισιοδοξίας που ο κόσμος αυτός χρειάζεται…
Με αγάπη…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου