Thursday, 28 October, 2021

Βιογραφικά και στοιχεία για τους 4 υποψηφίους προέδρους της ΝΔ

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ο καθένας από τους 4 υποψηφίους προέδρους και τι έχει ακουστεί κατά καιρούς για το όνομα του…
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Ο ήδη πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης (1953) είναι Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός, βουλευτής σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τα έτη 2012-2015 διατέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Έχει διατελέσει επίσης υπουργός Εθνικής Άμυνας καθώς και υφυπουργός Αθλητισμού και πολιτισμού.
Βιογραφικά Στοιχεία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Ιωάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με την ΕΡΕ, και μικρανιψιός του Βασίλειου Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα. Επίσης είναι εγγονός του Ευαγγέλου Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε μελετήσει τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηρακλείου με τη Μεσσαρά το 1903.[εκκρεμεί παραπομπή] Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με εξειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, η οποία ιδρύθηκε το 1974. Στο Β΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη (1986) ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007 και 2009. Από το 1991 και για ένα χρόνο διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στο Ε΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (2001) εξελέγη Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και επανεξελέγη στο ΣΤ΄ Συνέδριο (2004), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το Φεβρουάριο του 2006.
Διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού στο διάστημα 1992-1993. Στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μετά από πρόταση το πρωθυπουργού ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, θέση την οποία διατήρησε έως τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκαν Εθνικές Εκλογές και την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ.
Από το 2009 έως το 2012 ήταν τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην Πολιτική Επιτροπή (ως τακτικό μέλος), στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης (ως αναπληρωματικό μέλος) και στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού (ως αναπληρωματικό μέλος)
Από την 1 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2012 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλιου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Στις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2012, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής μάχης. Την θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα διατήρησε και στις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2012.
Μετά τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2012, την νίκη της ΝΔ και την συγκρότηση κυβέρνησης με κεντρικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προτάθηκε για πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Στις 29 Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξελέγη Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συγκεντώνοντας 223 ψήφους.
Στις 5 Ιουλίου 2015 ορίστηκε προσωρινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μετά από παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.
Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, κόρη της ηθοποιού Νίτσας Μαρούδα και έχει δυο κόρες.
Τα σκάνδαλα που έχουν ακουστεί για τον Μεϊμαράκη
Σκάνδαλο 104 εκατ ευρώ με πρωταγωνιστή τον Μεϊμαράκη
Προκύπτει με το ανακριτικό πόρισμα που διαβίβασαν οι εισαγγελείς στη Βουλή και έμεινε στο συρτάρι. Η δικογραφία βασίστηκε σε έρευνα του αναθεωρητή Γ (στρατιωτικός εισαγγελέας) Δημήτρη Ζαφειρόπουλου. Σύμφωνα με τη δικογραφία το 2002, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΝΑΕ και της γερμανικής εταιρίας HDW, που κατασκεύαζε τα υποβρύχια, συμφωνήθηκε ο εκσυγχρονισμός τριών υποβρυχίων. Το ποσό που συμφωνήθηκε ήταν 821.792.170 ευρώ και τη σύμβαση υπέγραψε, ως υπουργός Άμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Τα τρία υποβρύχια έπρεπε να παραδοθούν ως το 2012 (το πρώτο Νοέμβριο 2007,το δεύτερο Αύγουστο 2010 και το τρίτο Νοέμβριο 2012).
Επιστολές του υφυπουργού Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλου και του πρώην υπαρχηγού Αεροπορίας Γ. Νταβρή προς του τότε πρωθυπουργό, εισαγγελέα και αρχηγό ΓΕΕΘΑ που “ανάβουν φωτιές”. Υπόλογος και ο Β. Μεϊμαράκης.

skandalomeimaraki
Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε τον Σεπτέμβρη του 2015, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος μια υπόθεση στο βάθος της οποίας βρίσκεται όγκος καταγγελιών κατά του τότε υπουργού Άμυνα, σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τρεις λόγους:
* Διότι η υπόθεση αφορά και τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαχείριση αμυντικών συστημάτων του υπουργείου.
*Διότι στην υπόθεση που πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλων και επιτιθέμενος είναι ο πρώην υπαρχηγός Αεροπορίας και σημερινός βουλευτής Γιώργος Νταβρής.
*Διότι ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και στο παρελθόν υφυπουργός Άμυνας και είχε στείλει παρόμοια υπόθεση στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή με βαρύτατο περιεχόμενο για τη διαχείριση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Μεϊμαράκη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα έγγραφα που στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Λαμπρόπουλος περιλαμβάνονται: α) επιστολές του βουλευτή Νταβρή με σκληρότατο περιεχόμενο και για τον κ. Μεϊμαράκη και για την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, β) πρακτικά της Βουλής στα οποία επίσης υπάρχουν τέτοιες βαριές καταγγελίες από τον κ. Νταβρή αλλά και άλλους πολιτικούς.
Στις επιστολές αυτές ο κ. Νταβρής αναφέρεται σε σκάνδαλα στα εξοπλιστικά αλλά και σε εγκληματική διαχείριση αμυντικών μυστικών πριν και μετά τον ηρωικό θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 28 Αυγούστου 2014 ο κ. Νταβρής προκάλεσε τον υφυπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο με επιστολή του στην οποία “εξεβίαζε” με το δίλημμα “είτε εγώ ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τόσο υψηλή θέση και με κομματική ταυτότητα της ΝΔ λέω ψέματα για ύπαρξη σκανδάλων και πρέπει να πάω στον εισαγγελέα, είτε αυτά που λέω είναι αλήθεια και είστε επίορκοι και δεν τα στέλνετε στον εισαγγελέα κάνοντας παράλληλα έρευνα”.
Ο κ. Νταβρής στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται σε “αντισταθμιστικά αμαρτήματα”. Είναι τα περίφημα “αντισταθμιστικά ωφελήματα”. Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Χατζηλάμπρου καταγγέλλει ότι στους πίνακες που έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα έχουν εξαφανιστεί περίπου 210 εκατ. ευρώ από τα “αντισταθμιστικά αμαρτήματα” που προβλέπονται σε 85 συμβάσεις οι οποίες στοίχισαν στο ελληνικό κράτος το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το τρικ για να μη στοιχειοθετούνται τα αμαρτήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις και οι πληροφορίες για αυτές “απόρρητες” με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μάθουν οι εταιρείες τα μυστικά των αντιπάλων τους.
Μαζί με τα απόρρητα των εταιρειών όμως, όπως είναι φανερό από τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, καταβάλλεται προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί γιατί δεν έγιναν αντισταθμιστικά που προέβλεπαν οι συμβάσεις και ποιοι “τσέπωσαν” τα 210 εκατ. ευρώ.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάμπρου: “Ζητήσαμε έναν κατάλογο που αφορά τις ληγμένες συμβάσεις που αφορούν στα αντισταθμιστικά ωφελήματα για αυτό καταθέσαμε καταρχήν έναν δικό σας πίνακα που τότε λέγατε ότι τα ληγμένα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι 300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το 2014 τα 300 εκατ. εμφανίζονται είναι 90 εκατ. και αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη… Ποιες διευθύνσεις έγιναν στα 4 αυτά χρόνια και σε ποια νομιμοποιητική βάση; Με ποιο τρόπο τα 300 εκατ έγιναν τώρα 90 εκατ; Το 2010 φτιάξατε νόμο ακριβώς για να τακτοποιηθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που είχαν λήξει και σέρνονταν από το 2001 και το 2003. Παρότι φτιάξατε το νόμο δεν έγινε τίποτα γιατί δεν μπήκαν υπογραφές. Και σας ρωτώ, ποια ήταν η εξέλιξη;”. Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Βουλή ο υπηρεσιακός βοηθός του υφυπουργού κ. Λαμπρόπουλου και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα θέματα θα σταλούν στον εισαγγελέα γιατί οι ευθύνες παραμένουν ακέραιες για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς δεν υπήρξαν εγγυητικές επιστολές για όλες τις συμβάσεις και συνέδεσε ευθέως στα πρακτικά της Βουλής ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση της εταιρείας ΣΟΝΑΚ. Αυτά τα πρακτικά πήγαν με την επιστολή Λαμπρόπουλου, την οποία αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι συνδέεται αυτή η υπόθεση με την ήδη διενεργούμενη από τη δικαιοσύνη έρευνα γα την υπόθεση ΣΟΝΑΚ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα πρακτικά λοιπόν της Βουλής οι υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί και έχει υποστεί ζημιά το Δημόσιο αλλά αποκαλύπτονται και άλλες περιπτώσεις που θα ερευνηθούν, όπως αυτή με την υπερκοστολόγηση του νοσοκομείου 251 της Αεροπορίας.

Βιογραφικά και στοιχεία για τους 4 υποψηφίους προέδρους της ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου