Wednesday, 22 September, 2021

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τους υγειονομικούς – Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ!

Κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρα, η τροπολογία που ρυθμίζει την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών

μόλις κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου. Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ρύθμιση, γίνονται πιο αυστηρές οι επιπτώσεις σε ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Την τροπολογία του υπ. Υγείας, είχαν προαναγγείλει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέφουν στη θέση τους μία ημέρα μετά την 1η δόση εμβολίου, όσο και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης. Ιδίως δε μετά τα περιστατικά με τους «μαϊμού εμβολιασμούς» στον Παλαμά Καρδίτσας, ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ποινών. Η τροπολογία προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό.
Μεταξύ άλλων η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
-Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση της μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολισμού σε εργαζόμενους σε φορείς του δημόσιου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όπως ισχύει σήμερα.
-Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζόμενου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτών μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών-εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών
Πρόστιμα έως και 200.000 σε εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό
Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργάζονται στις ανωτέρω δομές ή μονάδες ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβασης της αναφερόμενης υποχρέωσης: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και ως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και ως 200.000 ευρώ
Χάνουν το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) και οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά παράβαση του νόμου, επιβάλλονται επιπλέον οι ακόλουθες κυρώσεις:
καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία
αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
Οφείλουν οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης
Στις 5.000 ευρώ το πρόστιμο για ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης
Επιβάλλεται πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει και β) στον υπάλληλο ή σε οποιοδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαίδευση σε δομές υγείας
Επιπλέον, με την τροπολογία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός φοιτητών και σπουδαστών (ΑΕΙ, ΙΕΚ και Κολλέγια) οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές Υγείας.
Άμεση άρση αναστολής καθηκόντων υγειονομικών με την 1η δόση εμβολίου
Η τροπολογία προβλέπει επίσης την εξαγγελθείσα ρύθμιση για την άμεση άρση της αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου που υπόκεινται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όπως ισχύει σήμερα.
Στα 10 ευρώ συν ΦΠΑ το πλαφόν για το rapid test
Επίσης, καθορίζεται στα 10 ευρώ -μη συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ-έναντι 20 που ίσχυε, το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης για το rapid test. Το ποσό αντιστοιχεί τόσο στη δειγματοληψία όσο και στην ανάλυση του δείγματος έναντι των 10+10 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Παράταση έως 31/12/2021 στη δωρεάν διάθεση self test
Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31/12/2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας:
η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία στους δικαιούχους (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου)
ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος των εργαζομένων για τον κορονοϊό
η υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου