Saturday, 6 March, 2021

Γεωργιάδης: Μιλά για ολικό lockdown… και μας κάνει χάρη που μας αφήνει να κυκλοφορούμε

Για τις εικόνες συνωστισμού, το λιανεμπόριο, την εστίαση αλλά και την τακτική του ακορντεόν για την καταπολέμηση της πανδημίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο Mega και σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός και που ο ίδιος έδωσε “αδεια” στα πρόβατα-έτσι μας έχουν καταντήσει, να βγούμε, μας μαλώνει τώρα και λέει γιατί βγήκατε μαζεμένοι! 

«Το Ηράκλειο είναι κίτρινο, αλλά αν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, μπορεί να γίνει και κόκκινο. Να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στο λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους. Δεν κάνουμε πλάκα, πολεμάμε μια αρρώστια. Δεν είναι χαριτωμένη η εικόνα, αλλά τρομερά εκνευριστική, γιατί μπορεί να με αναγκάσει σε 15 ημέρες να κλείσω τα μαγαζιά στην Κρήτη».
Την ίδια ώρα, τόνισε:
«Αν κάνετε σύγκριση της Ερμού εχτές με το περασμένο Σάββατο, θα δείτε ότι δεν είχε καμία σχέση. Η κίνηση στα καταστήματα στην Αττική εχτές ήταν η μισή. Άρα τα μέτρα που λάβαμε, μείωσαν την κινητικότητα στο μισό. Με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, και έχει περιθώριο δύο ωρών».
Σχολιάζοντας το γιατί δεν μπορεί να μπει «κόφτης» στα μηνύματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Έχουμε φτιάξει πλατφόρμα, δουλεύουμε προληπτικά, που θα μπορούσες να στέλνεις μήνυμα και να σου έρχεται χρονόμετρο, να πατάς το link και να τίθεται σε λειτουργία. Ένα 15% του πληθυσμού δεν έχει κινητό με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για αυτό δεν εφαρμόστηκε αυτό, και το έχουμε αφήσει σαν τελευταία λύση».
Αναφορικά με τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Με εκπλήσσει η έκπληξή σας για το ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που λειτουργεί χωρίς ακορντεόν αυτή τη στιγμή; Το 2020 είχαμε πάνω από 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Είναι αδύνατον να αδικηθεί κάποιος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, γιατί δεν παρεμβαίνει άνθρωπος σε αυτό. Υπολογίζεται μέσω υπολογιστή και ενός αλγορίθμου, αν περάσει ο λογιστής σωστά τα στοιχεία. Ο χάρακας είναι ίδιος για όλους». *Σωστός για τον αλγόριθμο ο κ. Γεωργιάδης, αλλά το παίζει ανίδεος για το πώς έγιναν οι υπολογισμοί; Από τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο; Για ποιο λόγο, εφόσον οι επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές; Λογικό είναι οπότε να είχαν τζίρο, να είχαν έσοδα, οπότε το… αδιάβλητο σύστημα που δεν μπαίνει χέρι, να τους πέταξε απ’ έξω! Αυτά να τα λέει σε αυτούς που παίρνουν τα βιβλία του και τις επιστολές που κατέχει από τα… χρόνια του Χριστού!
Μας είπε επίσης ότι: «Πούλησα για πρώτη φορά βιβλία σε πάγκο στα 15 μου. Έκτοτε έχω πάντα δική μου επιχείρηση. Στήριξη στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη από όση έχει δοθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει υπάρξει»! και ειλικρινά, ένα δάκρυ κύλησε όταν γράφαμε αυτές τις σειρές… αυτός και ο Βασιλάκης Καίλας… 
Ερωτηθείς για την εστίαση, ο υπουργός είπε πως οι εν λόγω επιχειρήσεις–όπως και όλες οι επιχειρήσεις-έχουν λάβει δικαίως μεγάλη στήριξη από το κράτος και θα λάβουν και περαιτέρω. Οι θερμάστρες είναι η μεγάλη στήριξη;
«Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ενίσχυση για την εστίαση. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης» ανέφερε, και συμπληρωσε:
«Και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα».
Τόνισε δε, πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι:
«Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown».
Μιλώντας, τέλος, για τον συνωστισμό στις ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και το σενάριο του να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε:
«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους. Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια». Οκ. κύριοι μας πείσατε! Ανοίγουν σχολεία για να στοιβάζονται σε 20τμ 25 μαθητές αλλά είναι οκ, ανοίγουν πρακτορεία ΟΠΑΠ, δήθεν για να πληρώνονται εκεί λογαριασμοί, όχι γιατί χάσατε δις επειδή σας έμεινε μόνο ο ηλεκτρονικός τζόγος… δεν ανοίγουν φροντιστήρια για έναν καθηγητή με δύο μαθητές σε 20τμ αίθουσα! Δεν ανοίγουν σχολές οδηγών με ραντεβού… που τις ρήμαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 μήνες απεργίες και αποχή των υπαλλήλων, στις υπηρεσίες συγκοινωνιών κάθονται και από την άλλη, το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο χειρότερο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, με ενα 4μηνο κλειστές τώρα και άλλο ένα τρίμηνο την Άνοιξη του 2020! Είστε απίθανοι κύριοι… Ααα, τις θερμάστρες, δεν θα τις χρειαστούν στην εστίαση. Μαντέψτε γιατί; Γιατί το Καλοκαίρι κάνει ζέστη και αν τις πάρουν κάποιοι θα είναι μόνο για να σας κυνηγήσουν με αυτές. Ο κόσμος όπως βουτάει από τα μπαλκόνια, θα αρχίσει να σας βουτάει από τον λαιμό. Και μιλάτε ήδη για… τρίτο κύμα τον Απρίλιο; Ντροπή. Η ανοχή και οι αντοχές εξαντλούνται. Οι Νορβηγοί κλείστηκαν δέκα μέρες μέσα και έκαψαν το Όσλο. Ανοίγει η χώρα στις 3 Φεβρουαρίου. Εμείς εκεί, καναπέ. Καλή λευτεριά! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου