Thursday, 25 April, 2024

«Γιατί αξίζει να διαλέξω Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π. ΕΠΑ.Λ.)»

Εν αναμονή της έναρξης των ηλεκτρονικών εγγραφών, όλο και πιο συχνά διατυπώνεται το ερώτημα

«γιατί να διαλέξω Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.» ή «τι σημαίνει Επαγγελματική Εκπαίδευση σε ένα Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.»;

Με την ίδρυση των Π.ΕΠΑ.Λ. σταδιακά και συστηματικά έχει αρχίσει και εξελίσσεται μια αναβάθμιση της Eπαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ένας από τους κύριους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι η ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Αυτό σημαίνει ότι κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα και θα μπαίνουν κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες.

Οι νέες μέθοδοι, οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στις νέες απαιτήσεις, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανατροφοδότηση του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων: Οι νέοι επαγγελματικοί τομείς και ειδικότητες πριν την ευρεία εφαρμογή τους θα εισάγονται δοκιμαστικά στα Π.ΕΠΑ.Λ.

Από τα πιο σημαντικά είναι η εναρμόνιση των επαγγελματικών τομέων και ειδικοτήτων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας.

Για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι καινοτομίες προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί και η υλικοτεχνική υποδομή. Στόχος είναι ένα σύγχρονο σχολείο σε Ευρωπαϊκά μοντέλα. Το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. δεν απευθύνεται μόνο στους «Άριστους». Συνεχίζει να απευθύνεται στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Κάθε μαθητής που έχει όρεξη για εργασία και δημιουργία, θα βρει τη θέση του στο σχολείο μας. Παιδιά που έχουν στόχο την είσοδό τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μπορούν να το επιτύχουν. Και τα παιδιά όμως που επιθυμούν να ενταχθούν νωρίς στην αγορά εργασίας, μετά την αποφοίτηση από το σχολείο μας, θα έχουν στα χέρια τους και το απολυτήριο Λυκείου και ένα πτυχίο της ειδικότητας που έχουν επιλέξει. Ένα πτυχίο 4 που είτε θα χρησιμοποιήσουν άμεσα, είτε θα αναβαθμίσουν σε επίπεδο 5 μέσα από τη Μαθητεία.

Το όραμά μας είναι στο Μεταλυκειακό έτος Μαθητείας να φοιτούν όσοι μαθητές/τριες μας δεν θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της διασύνδεσης του σχολείου μας με την τοπική αγορά εργασίας! Οι μαθητές σε κάθε τμήμα της Α’, Β’ και Γ’ τάξης των Π.ΕΠΑ.Λ. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τους είκοσι δύο (22) σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχολεία. Το µέγεθος της σχολικής τάξης επηρεάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης τόσο στην επικοινωνία εκπαιδευτικών-µαθητών όσο και την επικοινωνία εκπαιδευτικών-γονέων. Το σύνολο των μαθημάτων γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες θεματικές ή διαθεματικές αίθουσες διδασκαλίας.

Με τροποποιημένα προγράμματα σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας, με νέες μεθοδολογίες, με ουσιαστική συνεχή επιμόρφωση εκπαιδευτικών, με σύγχρονα πρότυπα ποιότητας, με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, με άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, με κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών ανεξάρτητα χωροταξικής κατανομής.

Μετά από αυτά λοιπόν σε όσους συνεχίζουν να ρωτούν «Γιατί Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.;» απαντώ: «Γιατί με απλό τρόπο το Π. ΕΠΑ.Λ. Κρύας Βρύσης  καταφέρνει τον τελικό σκοπό της εκπαίδευσης: να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα…».

 Όσοι γονείς ή κηδεμόνες επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με το Πρότυπο ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης, υπάρχουν διαθέσιμα online τα εξής :

  1. Παρουσίαση : https://docs.google.com/presentation/d/1IH9PzWJrp58JsbNq3xj1oWSMBQA9TSR3pn0SV21lP4/edit?usp=sharing
  2. Βίντεο : https://youtu.be/gd50NnQ-A1c
  3. Το κανάλι του σχολείου μας στο youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLfBDSsvT1FOWHRW5x3mMkqV9kglZudwIs
  4. Ο ιστότοπος του Σχολείου http://epal-kr-vrysis.pel.sch.gr/autosch/joomla15/

Τέλος  όσοι γονείς ή κηδεμόνες επιθυμούν να ενημερωθούν κατ ιδίαν μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος: https://forms.gle/dTCDNiHqQDWKtB2b6 για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να γίνει η ενημέρωση (μέσω mail. τηλεφώνου, διαδικτυακά ή με επίσκεψη στο σχολείο)

 Τηλ. επικοινωνίας 2382081643, 2382305046

Η Δ/ντρια Παπαδοπούλου Λεμονιά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου