Thursday, 25 April, 2024

Γιατί δεν αξιοποιούνται τα ιαματικά λουτρά Λουτροχωρίου;

Γιατί δεν αξιοποιούνται τα ιαματικά λουτρά Λουτροχωρίου;

Είναι ένα από πιο καλά «φυλαγμένα μυστικά» της Σκύδρας μόλις 9 χιλιόμετρα δυτικά της ξεπροβάλλει το Λουτροχώρι ή αλλιώς Λουτροχώριov ή Μπάνια ή στα  ποντιακά Λουτροχώρ.

Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε δύο φάσεις στην κοιλάδα της Μπάνιας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Την δεκαετία του 1930, η πολιτεία παραχώρησε εκτάσεις στους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που επανίδρυσαν μερικά χρόνια νωρίτερα το χωριό τα Μπάνια, να μπορέσουν να μετακινηθούν βορειοδυτικά και σε απόσταση 500μ. να χτίσουν το σημερινό χωριό, που από το 1926 μετονομάστηκε σε Λουτροχώρι.

mnimeio

Το Λουτροχώρι 40-50 χρόνια πριν έζησε όμορφες ημέρες καθώς για τα δεδομένα των εποχών υπήρχε τουριστική άνθιση με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να επισκέπτονται τα ευεργετικά νερά. Τα νερά αναβλύζουν σε σταθερή θερμοκρασία 24° C και οι ειδικοί τα έχουν χαρακτηρίσει μέτρια προς ψυχρά-ολιγομεταλλικά υποτονικά. Είναι κατάλληλα για παθήσεις του πεπτικού, του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς επίσης και για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων και δερματικές παθήσεις (εκζέματα).

Μαρτυρίες κατοίκων μας αναφέρουν πως κάθε σπίτι στο χωριό είχε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθημερινά γινόταν παζάρι στο χωριό, υπήρχαν κουρεία, κρεοπωλεία  και γενικά η κίνηση ήταν έντονη. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις ημέρες καθώς κανείς ποτέ από το επίσημο κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την αξιοποίηση των νερών. Όλη την δουλειά την κάνουν οι κάτοικοι του χωριού που με αξιοθαύμαστο τρόπο συντηρούν τις αυτοσχέδιες πισίνες και εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες διπλανών χωριών.

Η ερώτηση των κατοίκων είναι αυτή: Γιατί δεν αξιοποιούνται τα ιαματικά λουτρά Λουτροχωρίου; Τι είναι αυτό που τόσα χρόνια δεν άφησε κανένα έργο να αναπτύξει τον τόπο τους;

20150809_194136

πληροφορίες από wikipedia

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου