Saturday, 27 July, 2024

Δένδιας από Προμάχους: Η Μακεδονία ιστορικά και γεωγραφικά, η φυσική πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Η Μακεδονία είναι η φυσική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διαμήνυσε κατά την περιοδεία του στην Πέλλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Τομέα Αθηνών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου, την Πέλλα ως συντονιστής του κόμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις Ευρωεκλογές 2024.

Στο Διοικητήριο Πέλλας, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνάντησε τον Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και των Βουλευτών, Γεωργίου Καρασμάνη και Βασιλείου Βασιλειάδη, όπου τέθηκαν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Ο κ. Τζαμτζής, αφού αναφέρθηκε στο ΣΔΙΤ υλοποίησης της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο οποίο έχει ξεκινήσει η ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων εταιρειών του έργου, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της Πέλλας με την Εγνατία οδό στην Βέροια. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν μελέτες και δεν απαιτούνται ουσιαστικά απαλλοτριώσεις, διότι ο δρόμος περνά από εκτάσεις του Δημοσίου. Από τον κόμβο Έδεσσας, περνά πάνω από τους οικισμούς Σεβαστειανών, Λουτροχωρίου, δίπλα από την ΒΙΠΕ Πέλλας-Ημαθίας και κουμπώνει στο τμήμα της καθέτου στην Ημαθία.
Ο κ. Τζαμτζής, ζήτησε την παρέμβαση του κ. Δένδια στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), για την παραχώρηση κατά χρήση στην ΠΕ Πάλλας, 2 κτιρίων στο Στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, για την στέγαση της ΔΑΟΚ Γιαννιτσών και του Τμήματος Συγκοινωνιών.
Ακόμη, ζήτησε την συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, για την αξιοποίηση των ακινήτων α) ΛΑΦ Σκύδρας β)Τμημάτων των στρατοπέδων στη Σκύδρα γ) του Στρατοπέδου Καλιαγκάκη στο Κλησοχώρι.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε διαθέσιμος σε συνεργασία με την ΠΕ Πέλλας και ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζαμτζή, να καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης των χώρων αυτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, δώρισε στον Υπουργό Άμυνας το Λεύκωμα της Πέλλας και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.
Ο κ. Δένδιας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τζαμτζή, πολύ καλό φίλο από τη Βουλή όπως σημείωσε, για την θερμή αποδοχή και τα δώρα, του χάρισε την πλακέτα του Υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας ότι σύντομα, θα έλθει ξανά στην Πέλλα.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια συνόδευσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο Επιμελητήριο Έδεσσας και στους Προμάχους, οι βουλευτές και τα λοιπά στελέχη της ΝΔ.

Τα θέματα προς συζήτηση περιλάμβαναν την σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή, για την άμυνα, την εθνική ασφάλεια αλλά και άλλα στρατιωτικά ζητήματα. Ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι ευρωεκλογές είναι ισάξια σημαντικές με τις εθνικές εκλογές γιατί οι αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα συζητήθηκαν όλα τα θέματα υποδομών που στερείται η περιοχή μας καθώς επίσης και τα θέματα που αφορούν τις εκτάσεις που ανήκουν στον στρατό σε όλο το πλάτος της Π.Ε. Πέλλας και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Στο Επιμελητήριο της Έδεσσας, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα ζητήματα που αφορούν την τοπική και εθνική ανάπτυξη καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ στο ακριτικό χωριό των Προμάχων συναντηθήκαν και συνομίλησαν με τους ανθρώπους που «φυλάνε τα βόρεια σύνορά μας με την παρουσία τους, την παραγωγικότητα και δραστηριότητά τους», όπως τόνισε ο Λάκης Βασιλειάδης.
Σημειώνεται, πως το σημερινό χωριό Προμαχοι, μετά τη λήξη του Μακεδονικού αγώνα ονομάστηκε Ακρόπολις.

Στη συνέχεια και με το διάταγμα της 31ης Αυγούστου 1926 μετονομάστηκε σε κοινότητα “Προμάχων”, επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού. «Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό» είπε ο Βουλευτής και συνέχισε σχολιάζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με το υπουργείο εθνικής άμυνας. Θεωρούν τον εαυτό τους Ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες και γι’ αυτό είναι σημαντικό η πολιτεία να δίνει ιδιαίτερη σημασία στους πληθυσμούς αυτούς». Τέλος, ο Υπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα σε φωνές που αναπαράγουν ανιστόρητα παραμύθια στην γειτονιά μας και προσπαθούν να επηρεάσουν, να διχάσουν και να παραπλανήσουν. Η χώρα μας, όπως ανέφερε, θωρακίζεται και δεν απειλείται από κανέναν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου