Saturday, 20 April, 2024

Δελτίο τύπου της Τ.Κ. Αγ. Παντελεήμονα, Δήμου Αμυνταίου για την προστασία της Λίμνης Βεγορότιδας

Δελτίο τύπου της Τ.Κ. Αγ. Παντελεήμονα, Δήμου Αμυνταίου για την προστασία της Λίμνης Βεγορότιδας 

Παρακολουθώντας τις απαράδεκτες ενέργειες  που γίνονται για την αφαίμαξη της Λίμνης Βεγορίτιδας μέσω της σήραγγας Άρνισσας από διάφορες ομάδες αγροτών καθώς και πολιτικών Προσώπων ( που τους προστατεύουν) δηλώνουμε τα εξής:

Η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας συμβάλει καθοριστικά  στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και εκεί πρέπει να αποβλέπουν όλες οι ενέργειες που γίνονται.

Δυστυχώς όμως, τα συμφέροντα ολίγων και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες των Τοπικών Αρχόντων θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της Βεγορίτιδας καθώς η ΑΝΤΛΗΣΗ των νερών της και η μεταφορά τους στον υγροβιότοπο Άγρα έχουν άγνωστες περιβαλλοντικές συνέπειες και σε καμία περίπτωση δεν είναι σύννομες.

Επαινούμε το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας υπό την επίβλεψη του κου Γιάννη Σηφάκη, βουλευτή Πέλλας καθώς και τις κινήσεις που προβαίνει σχετικά με την σωτηρία της Βεγορίτιδας.

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Έδεσσας και το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας για την ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο του θυροφράγματος.

Επικροτούμε την απόφαση του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» του Σω.Π ΑΓΡΑ – ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ, των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στην απόφαση του ανοίγματος του θυροφράγματος Βεγορίτιδας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ οποιαδήποτε άλλη απόφαση των Περιφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών καθώς και του Δημάρχου Αμυνταίου.

Θεωρούμε πως η Βεγορίτιδα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει ορθά ως οικοσύστημα χωρίς παρεμβάσεις υδροληψίας και παροχέτευσης των υδάτων της στην λίμνη του Άγρα.

Διαψεύδουμε το γεγονός ότι απειλούνται άμεσα ιδιοκτησίες από την άνοδο της στάθμης της Βεγορίτιδας.

Κατόπιν αυτού, σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους και Φορείς που προσυπογράφουν την μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε για το προγενέστερο αυθαίρετο άνοιγμα της σήραγγας χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών διαχείρισης του νερού, απευθυνόμενοι προς όλους, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της λίμνης και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Δηλώνουμε ότι με κάθε τρόπο θα προσπαθούμε να παρεμποδίζουμε τις παράνομες πράξεις που προσβάλλουν τη λίμνη, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον και θα αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της νομιμότητας, όπου αυτή προσβάλλεται από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποφασίσει να κλείσει η σήραγγα από την Βεγορίτιδα προς τον Άγρα και να καθορίσει την ανώτερη και κατώτερη στάθμη της λίμνης με περιβαλλοντικά κριτήρια και κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης.

Οργανώνουμε άμεσα επίσκεψη στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. για το Περιβάλλον και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Αγ. Παντελεήμονα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου