Saturday, 15 August, 2020

Δημήτρης Γιάννου περί της κυβερνησιμότητας των δήμων

Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου δηλώνει περί κυβερνησιμότητας των δήμων: Είχα την τιμή να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Επειδή είναι κομβικό σημείο για την Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι είναι καλό να εκτεθούν όλες οι απόψεις για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τι πραγματικά πήγε να συμβεί στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Καταρχάς πρέπει να αναφέρω ότι η γνώμη μου για τον Κλεισθένη ήταν αντίθετη από την αρχή, δηλαδή πριν τη διενέργεια των εκλογών. Επίσης, σκόπιμο είναι να αναφερθεί ότι για τον Κλεισθένη υπήρχε έντονη αντίθεση τόσο από την πλευρά της ΚΕΔΕ, όσο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών. Δυστυχώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν άκουσε την ΚΕΔΕ και τον κόσμο της αυτοδιοίκησης και προχώρησε σε ένα νόμο που θα μας έβαζε σε περιπέτειες. Επειδή όμως πρέπει να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους πιστεύω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ψήφισε τον Κλεισθένη αφενός διότι ο πολιτικός της χώρος βασίζεται σε ιδεοληψίες παλιάς κοπής και αφετέρου διότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστη – σχεδόν μηδαμινή – συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση.  Για το λόγο αυτό ήθελαν να διαλύσουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και να καταστήσουν μικρές πολιτικές δυνάμεις συνδιαχειριστές και τελικούς διαμορφωτές των δημοτικών πολιτικών.

Φαντάζει παράλογο και αμοραλιστικό, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι η βασική πολιτική σκέψη στην οποία βασίστηκε ο Κλεισθένης ήταν αυτή και ο στόχος ήταν να μην μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Θυμίζω πως είναι ο θεσμός που έχει κρατήσει όρθια τη χώρα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τους οικονομικούς του πόρους να συρρικνώνονται και το ρόλο του να μεγεθύνεται. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε προσπάθεια διάλυσής του! Από την πλευρά μας, ως Αυτοδιοίκηση, ζητήσαμε επίμονα την αλλαγή του νόμου και πείσαμε για το δίκαιο του αιτήματός μας τον νέο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προς τιμή του έκανε άμεσα πράξη τη δέσμευσή του.

Ουσιαστικά, η νέα Κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο: συζήτησε με την ΚΕΔΕ και είδε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα «κυβερνησιμότητας» των Δήμων.

Επειδή ειπώθηκαν πολλά και σε τοπικό επίπεδο θέλω να επισημάνω ότι η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων δεν είναι απαραίτητο να επιβάλλεται δια νόμου! Το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας μέχρι σήμερα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασιών, κατάθεσης προτάσεων και συζήτησης απόψεων, διότι όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Η συναίνεση και η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων υπάρχει εδώ και χρόνια. Από την πλευρά μου έχω δηλώσει και παλιότερα ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλους και είναι γνωστό ότι πολιτεύομαι με σεβασμό απέναντι στην άποψη των άλλων. Αυτό βέβαια είναι τελείως διαφορετικό από τη διαδικασία συναλλαγών που θα οδηγούσε ο Κλεισθένης και στην οποία είχα δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα συμμετάσχω, διότι άλλο η συνεργασία και οι συγκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο και άλλο η συναλλαγή. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αγνοώντας επίτηδες το γεγονός ότι όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας έχουν λάβει πάνω από το 50% των  ψήφων, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Άρα δεν υπάρχει καμία αλλοίωση! Το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραμένει ένας χώρος παράθεσης προτάσεων και συζήτησης απόψεων, εκτός εάν κάποιοι σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων και άρνησης, που σε τελική ανάλυση θα κάνει κακό στον ίδιο το θεσμό.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης δίνει λύση στο αδιέξοδο πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Φυσικά, δεν μπορεί να άρει όλα τα αρνητικά του Κλεισθένη, αλλά διαμορφώνει ένα πλαίσιο που διασφαλίζει έναν ελάχιστο βαθμό κυβερνησιμότητας. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στη σκέψη ότι είναι επίκαιρη η πρόταση που έχει γίνει για μία σοβαρή διαβούλευση σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, όπου πρέπει να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων και των θεσμικών οργάνων του χώρου. Όλοι μαζί να διαμορφώσουμε έναν καινούριο οδικό χάρτη, που δεν θα είναι το «όραμα» ενός υπουργού, αλλά αποτέλεσμα ενός σοβαρού διαλόγου και των προτάσεων των ανθρώπων που ζουν το χώρο της αυτοδιοίκησης.

 

 

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου