Thursday, 25 April, 2024

Διοικητές Νοσοκομείων: «Δεν έγραψαν» καλά στον διαγωνισμό!

Στον μακρύ δρόμο της διεκδίκησης μιας θέσης διοικητή ή αναπληρωτή σε Υγειονομική Περιφέρεια ή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ βρίσκονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο 1.034 υποψήφιοι, που συμμετείχαν στη γραπτή δοκιμασία του ΑΣΕΠ. Μια διαδικασία που αποδείχθηκε… δοκιμασία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για την πλειονότητα των στελεχών που έλαβαν μέρος στην καινοτόμο γραπτή ηλεκτρονική εξέταση, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου.

Η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν κατά ομάδες οι υποψήφιοι στις αίθουσες του ΟΤΕ Αcademy στο Μαρούσι αιφνιδίασε ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους, που είτε είχαν μελετήσει τα δείγματα των γραπτών τεστ που είχε αναρτήσει το ΑΣΕΠ είτε είχαν παρακολουθήσει τα εντατικά μαθήματα που πρόσφεραν γνωστά φροντιστήρια της πρωτεύουσας. Δυσκόλεψε όμως, όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, και στελέχη με κατάρτιση και εμπειρία στην οργάνωση και τη διοίκηση επιχειρήσεων, και συνεπώς εξοικειωμένα με τεστ δεξιοτήτων, κριτικής σκέψης και ανάλυσης.

Οι υποψήφιοι διοικητές εξετάστηκαν σε τρεις ενότητες Παραγωγικού Συλλογισμού, Επαγωγικού Συλλογισμού και Ανάλυσης Σεναρίων. Ο διαγωνισμός ήταν ηλεκτρονικός, γεγονός που στην πράξη φάνηκε να δυσκολεύει αρκετούς, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας εξεταζόμενους. Όλοι, ωστόσο, όπως παραδέχονταν μετά την ολοκλήρωσή του, πιέστηκαν πολύ για να ανταποκριθούν στα χρονικά όρια που είχαν τεθεί. Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι κλήθηκαν να απαντήσουν στις 18 ερωτήσεις της δεύτερης ενότητας σε 24 λεπτά, χρόνος που αξιολογήθηκε ως λίγος. Αλλά και στην ενότητα της Ανάλυσης Σεναρίων, οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως τα 10 θέματα-εκτός της ποσότητας σε σχέση με τον χρόνο των 14 λεπτών-θα μπορούσαν να αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους και την καθημερινότητά τους, και όχι επικεφαλής μονάδων υγείας.

Το ΑΣΕΠ, ωστόσο, μέσω του προέδρου του υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού για το ΕΣΥ, που σημειωτέον ανοίγει τον δρόμο για τους επικεφαλής και των λοιπών φορέων του δημοσίου. «Ο διαγωνισμός αυτός, που είναι η πρώτη φάση για την επιλογή διοικήσεων των ΥΠΕ (21 θέσεις διοικητών και υποδιοικητών) και των νοσοκομείων (152 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών), αποτελεί μια σημαντική καινοτομία. Αφενός επειδή είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια διαγωνιστική, γραπτή διαδικασία επιλογής ανώτατων στελεχών του δημοσίου. Και αφετέρου, επειδή το ΑΣΕΠ εφαρμόζει, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικό διαγωνισμό χρησιμοποιώντας, αποκλειστικά, εξειδικευμένα εργαλεία διακρίβωσης δεξιοτήτων, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Μόλις βαθμολογηθούν τα τεστ, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την επίδοσή τους. Σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, θα καταρτιστεί πίνακας υποψηφίων με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα δημοσιοποιηθεί.

Στο επόμενο στάδιο, θα βρεθούν οι 15 που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία στον πίνακα κατάταξης που καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης για κάθε προκηρυσσόμενη θέση. Το «άριστα» για το σύνολο των ερωτημάτων είναι 800, ενώ δεν προβλέπεται ελάχιστη βάση για την επιτυχία στον διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και με χαμηλές επιδόσεις οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικούν τις θέσεις, εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι με υψηλότερες βαθμολογίες.

Κάθε υποψήφιος έχει δηλώσει μάξιμουμ πέντε θέσεις διοικητή ή αναπληρωτή νοσοκομείου και η αξιολόγησή του θα καθορίζεται από τους λοιπούς της 15άδας στην κατάταξη. Σε αυτή τη φάση θα γίνει μια προσωρινή ανάρτηση αποτελεσμάτων ώστε αν χρειαστεί και όποιος επιθυμεί να υποβάλει ενστάσεις… δείτε εδώ

Ως εκ τούτου, όπως ανακοινώθηκε, ο Ιωάννης Κετικίδης θα είναι ο νέος (προσωρινός) Διοικητής στο Μποδοσάκειο, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης για όλα τα νοσοκομεία της χώρας… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου