Saturday, 9 December, 2023

Επίδομα από την 1η Ιανουαρίου σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά, που θερμαίνονται με ρεύμα

Από 1 Ιανουαρίου το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Μια σειρά από μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης στα οποία προβλέπεται η χορήγηση για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023-2024 επιδόματος θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με άλλες μορφές ενέργειας, που χορηγείται τα τελευταία έτη. Η επιδότηση θα ξεκινήσει απ’ την αρχή της νέας χρονιάς.

Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος. Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Την έκτακτη ενίσχυση από την 1η Ιανουαρίου περίπου 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμαίνονται ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε «μέχρι σήμερα η πολιτεία ερχόταν και ενίσχυε όσους κατανάλωναν πετρέλαιο για θέρμανση και δεν το έκανε για άυτούς που θερμαίνονταν με ηλεκτρικό. Έχουμε φτάσει πλέον αυτοί να είναι περίπου οι μισοί καταναλωτές».

«Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Αυτοί είναι 1,2 εκατομμύρια οι πιθανοί ωφελούμενοι. Καλύπτουμε το τρίμηνο από 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου προαναγγέλλοντας ότι «το 2024 θα υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ενισχύσεις καλύτερα χαρακτηριστικά».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ ευρώ, 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο -με τον κ. Σκυλακάκη να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι: «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Για τις ρευματοκλοπές είπε ότι αν ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000, τότε ο πραγματικός αριθμός είναι έως και 20πλασιος. Το 50% είναι έως 4.500 ευρώ, το 25% από 4.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις.

Αυτό που αλλάζει θα είναι ότι πλέον θα εφαρμόζεται και φυλάκιση και πρόστιμο χωρίς να αλλάζει η αυστηρότητα. Στα πειθαρχικά μέτρα: 1. προσωρινή αναστολή της επιχείρησης και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής και 2. για τους ηλεκτρολόγους θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας. Προληπτικά μέτρα: Αν αλλάζεις φορέα μετά από ρευματοκλοπή θα ζητά νέα ΥΔΕ ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα τα πρόστιμα που βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και οσα μπαίνουν δικαστικά θα εισπράττονται μέσω του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, με τα εργαλεία δηλαδή που έχει η ΑΑΔΕ

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους αλλάζουν δηλαδή πάροχο χωρίς εξόφληση, ορίζεται ότι είναι κάποιος που αλλάζει 2 φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε διάστημα 5ετιας με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020 και πάει να αλλάξει τριτη φορά πάροχο. Η λογική είναι στην τρίτη «καίγεσαι».

Όσον αφορά τα νέα τιμολόγια που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

-τα μπλε είναι τα σταθερά

-τα πράσινα το ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο τιμολόγιο. Αυτό θα είναι κοινό και ομοιόμορφο για όλους τους καταναλωτές. Αν δεν επιλέξουν τιμολόγιο κάποιος πρέπει να το επιλέξει γι αυτούς. Είτε θα το έκαναν οι προμηθευτές είτε η πολιτεία. Δεδομένου ότι οι προμηθευτές θα είχαν σύγκρουση συμφερόντων, επιλέξαμε να το κάνει η πολιτεία. ¨Ετσι επιλέξαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο για τους καταναλωτές ώστε στην αρχή του κάθε μήνα να μπορούν να διαλέξουν ποιο τους συμφέρει

-τα κίτρινα που είναι τα κυμαινόμενα με δύο κατηγορίες: ex ante ή ex post

-τα πορτοκαλί που είναι τα δυναμικά τιμολόγια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου