Thursday, 28 March, 2024

Επίδομα 534 ευρώ για τις αναστολές Δεκεμβρίου: Πότε καταβάλλεται

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή

του επιδόματος των 534 ευρώ, για τους χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο. Η καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα το διήμερο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και Τρίτη 12 Ιανουαρίου, όπως είχε εξαγγελθεί. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η διαδικασία να ξεκινήσει από σήμερα, Παρασκευή το απόγευμα.
Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την διαδικασία των δηλώσεων αναστολών. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους υποβάλλονταν, μετά από μια 5ήμερη παράταση, έως την περασμένη Τρίτη 5 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, η διαδικασία των δηλώσεων που ακολουθήθηκε αυτή την φορά ήταν κοινή για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων. Το ίδιο κοινή αναμένεται να είναι και η πληρωμή. Εφόσον η διαδικασία των καταβολών εκκινήσει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους σταδιακά έως το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου.
Η αποζημίωση κάθε εργαζόμενου εξαρτάται από τις ημέρες της αναστολής. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ. Όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλλει ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.
Νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθών επαναλήψεων μόνο για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις για τον Οκτώβριο μπορούν να υποβάλλονται από χθες Πέμπτη 7 Ιανουαρίου έως την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου, η «Εργάνη» ανοίγει από 12 έως και 14 Ιανουαρίου. Κατ’ εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις-εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο Ειδικό Έντυπο για την δήλωση της ανάκλησης αναστολής, να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου. Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Ειδικότερα από 07/1/2021 έως 15/1/2021, οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Δώρο Χριστουγέννων
Στο μεταξύ, εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.
Εφάπαξ επίδομα σε επιστήμονες
Για τον Ιανουάριο έχει παραπεμφθεί και η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Αναδρομικά κληρονόμων
Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων-που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών-οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου