Sunday, 7 March, 2021

Ημέρες… τρέλας στις τράπεζες! Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Πέμπτη

Προσοχή, “τσουχτερά” τα πρόστιμα. Άγνωστο αν θα δοθεί παράταση

Δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν οι πολίτες τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. “Τσουχτερά” θα είναι τα πρόστιμα για όσους φορολογούμενους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Όποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό… εις διπλούν σύμφωνα με το Υπουργείο που προς το παρόν δεν κάνει λόγο για πιθανότητα παράτασης. Από το πρωί με το καλημέρα στις τράπεζες  σχηματίστηκαν ουρές για να προλάβουν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Στα Γιαννιτσά όσοι δεν πήγαν από νωρίς το πρωί να προλάβουν σειρά, τα νούμερα είναι… 300 και 400 μετά!

Και δεν είναι μόνο τα τέλη που πρέπει να δοθούν. Όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση Δεκεμβρίου, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός ρύθμισης! Το ίδιο ισχύει και για τη δόση πάγιας ρύθμισης. Η εκπρόθεσμη καταβολή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, θα “φουσκώσει” το… λογαριασμό με προσαυξήσεις.

Επίσης, όσοι δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από ΚΤΕΟ κινδυνεύουν με πρόστιμο 150 ευρώ!

DSC_0754

Ο… λογαριασμός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Με δεδομένο ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 7,56 δισ. ευρώ, μέσα στις επόμενες 5 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

1. ΕΝΦΙΑ 2015. Σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016 με την πληρωμή των δυο τελευταίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας του 2016. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Τα νέα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

Αυξημένα από 15 έως 60 ευρώ για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για Ι.Χ. 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους από το 2006 και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2010.

Μειωμένα από 30 έως 60 ευρώ στα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.

Μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη για τα αυτοκίνητα 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 2001.

Επίσης: Καταργήθηκε η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 81 έως και 90 ευρώ ενώ τα μηδενικά τέλη θα ισχύουν μόνο για τα Ι.Χ. έως 90 γραμμάρια.

Αυξημένα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Έχασαν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι υβριδικών αυτοκινήτων από 1.549 κυβικά εκατοστά έως 1.928 κυβικά που ταξινομήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2010 ενώ αυξάνονται τα τέλη για τους κατόχους υβριδικών 1.929 κυβικών και άνω καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα αναλογούν στο 60% από 50% σήμερα των τελών που αντιστοιχούν στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στην προθεσμία αυτή. Συνεπώς, η μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2016 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα σημάνει τον διπλασιασμό των οφειλόμενων τελών. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.

3. Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία. Υπάρχει δε κίνδυνος να τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων αν δεν καταφέρουν να καταβάλουν τις δύο αυτές νέες οφειλές μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2016.

4. Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου που τους επιβλήθηκε τον Οκτώβριο με νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε αυξήθηκε από το 27,% στο 55% .

5. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές οντότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

6. Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

7. Άρση ακινησίας οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.

8. Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016, να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

4,2 δισ ευρώ πρέπει να βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων

Περίπου 4,2 δισ ευρώ πρέπει να βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων μέσα στο 2016. Αυτά θα προκύψουν είτε από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί είτε από αυτά που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα 2,2 δισ ευρώ εξ αυτών θα είναι πρόσθετοι φόροι, την ώρα που τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

DSC_0750

DSC_0753

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου