Monday, 16 May, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Θεοδώρα Τζάκρη: Βαριά θλίψη για την Πέλλα, με 679 θανάτους συμπολιτών μας

Θηριώδης για τα παγκόσμια δεδομένα είναι η θνησιμότητα covid στην Ελλάδα.

0,21% υπήρξε μέχρι τώρα η πανελλήνια θνησιμότητα ή ένας στους πεντακόσιους Έλληνες.

0,38% η θνητότητα στην Θεσσαλονίκη ή ένας στους 260 Θεσσαλονικείς.

0,47%  η θνητότητα στον νομό Πέλλας ή ένας στους 210 κατοίκους του ν Πέλλας.

Συγκρίσιμο είναι μόνο το Κιλκίς (0,45%) ενώ ακολουθούν από κοντά οι άλλοι νομοί της Περιφέρειάς μας. Χρειάστηκε 15 μήνες το ηλεκτρονικό κράτος της αριστείας για να δώσει τους αριθμούς ανά νομό, λες κι επρόκειτο για επτασφράγιστο πολεμικό μυστικό. Ο λόγος της αδιαφάνειας του είναι σε όλους προφανής! Ακόμη όμως και τώρα οι νεκροί μας επιχειρείται να παραμείνουν αριθμοί, έστω και εξωφρενικοί (679 για τον νομό Πέλλας και 7.120  για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Ο λόγος της ανωνυμίας δεν είναι άλλος από την προσπάθεια αποσιώπησης των τραγικών προσωπικών ιστοριών του καθενός και της καθεμιάς.

Μαζί με την απαίτησή μου για τα κατά τόπους στοιχεία στη Βουλή (Νοέμβριος 2020) ζητούσα να μάθω και το πού και πώς κατέληξαν οι άνθρωποι αυτοί. Πόσοι δηλαδή πέθαναν αβοήθητοι, πόσοι δεν βρήκαν ποτέ πρόσβαση σε ΜΕΘ, πόσοι διατέλεσαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ποια κριτήρια πρυτάνευσαν στην διαλογή των ασθενών που προτιμήθηκαν ή όχι;

Η απαίτηση αυτή θα έπρεπε να είναι πάνδημη και διακομματική. Όχι μόνο για να αποτυπωθούν τα ονόματα των απόντων στην ιστορική μνήμη με μια κοινή πρωτοβουλία μνήμης, αλλά και για να διερευνηθούν ενδελεχώς τα αίτια και οι συνθήκες της τραγωδίας. Λέγαμε τότε, πως όσο δεν απαντά η κυβέρνηση, απαντά η σιωπή της. Οι πολυάριθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του νομού δεν συνέβαλαν μέχρι τώρα στην αποκάλυψη της αλήθειας, ας το κάνουν τουλάχιστον από εδώ και πέρα.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας προς όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Όσοι έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα να προστατεύουμε την ζωή και την τιμή των Ελλήνων δεν μπορεί να ακυρώνουμε ερωτήματα και να συγκαλύπτουμε τον τρόπο που έφτασαν στον θάνατο οι αγαπημένοι τους.

Όσοι, απελπισμένα, επιζητούν σήμερα να εξοβελιστούν από την επικαιρότητα τα 22.200 θύματα και μέσα σε αυτούς οι 679 συμπατριώτες μας, το κάνουν απλώς γιατί δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Θεοδώρα Τζάκρη

Τα στοιχεία και η διερεύνηση που πρέπει να γίνει, Κεντρική Μακεδονία: Θλιβερή πρωτιά θανάτων

Αμείωτος συνεχίζεται ο βαρύς φόρος αίματος του πληρώνει η χώρα μας στην πανδημία του κορονοϊού, από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα θανατηφόρων κρουσμάτων που δεν λέει να κοπάσει. Μόνο από την αρχή του χρόνου σχεδόν 1.500 άνθρωποι χάθηκαν από τις επιπλοκές της Covid σε όλη τη χώρα, ενώ χθες σε ένα 24ωρο κατέληξαν στον θάνατο 101 άνθρωποι. Στους 87 θανάτους βρέθηκε την εβδομάδα αυτή ο κινούμενος μέσος όρος των θανάτων, αυξημένος κατά 17 νεκρούς (22%) σε σχέση με την προηγούμενη. Μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες, 590 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19, ενώ από την αρχή του νέου χρόνου κατέληξαν 1.425 συνάνθρωποί μας. Το 81% των ασθενών που καταλήγουν έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ το 18% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Όλοι οι ασθενείς που καταλήγουν στον θάνατο έχουν βρεθεί σε ΜΕΘ εξαιτίας των επιπλοκών της παραλλαγής Δέλτα, που εμφανίζει βαρύτερα συμπτώματα και συχνά θανατηφόρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι.

Τα θλιβερά «πρωτεία» στους θανάτους στην Ελλάδα ανά πόλη

Θλιβερά πρωτεία στους θανάτους στην Ελλάδα κρατούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν και αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Κεντρική Μακεδονία έχει πολύ περισσότερους θανάτους από την Αττική. Συγκεκριμένα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα 7.120 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία και 6.737 στην Αττική, με πληθυσμό τετραπλάσιο από την Κεντρική Μακεδονία. Η Θεσσαλία έρχεται τρίτη με 1.953 θανάτους. Στις τελευταίες θέσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με κάτω από 500 νεκρούς, βρίσκονται η Κρήτη και η Ήπειρος αλλά και τα νησιά στα οποία καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας λιγότεροι από 200 νεκροί.

Αναλυτικά οι θάνατοι ανά πόλη και Π.Ε

Η Βόρεια Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε θανάτους σε όλη την πανδημία και ακολουθεί η Θεσσαλία και η Αχαΐα. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι ανά πόλη είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη: 4011 θάνατοι Λάρισα: 765 Σέρρες: 708 Πέλλα: 679 Αχαΐα: 602 Μαγνησία: 570 Πιερία: 562 Ημαθία: 530 Καβάλα: 415 Δράμα: 412 Κιλκίς: 364 Κοζάνη: 356 Καρδίτσα 331 Αιτωλοακαρνανία 330.

Από 200 έως 300 θανάτους καταγράφουν: Κορινθία, Χαλκιδική, Ηράκλειο, Ξάνθη, Φθιώτιδα, Εύβοια, Τρίκαλα και Έβρος. Από 100 έως 200 θανάτους σημειώνουν: Λέσβος, Δωδεκάνησα, Ροδόπη, Καστοριά, Ιωάννινα, Μεσσηνία, Κέρκυρα, Ηλεία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βοιωτία και Χανά. Από 100 θανάτους και κάτω: Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Άγιο Όρος, Χίος, Σάμος, Γρεβενά, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λακωνία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Ρέθυμνο και Λασίθι. Υπό διερεύνηση βρίσκονται 18.954 θάνατοι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου