Wednesday, 10 August, 2022

Θεσσαλονίκη: Σταθερές οι τιμές ενοικίασης σπιτιών, αλλά «τσουχτερές» για φοιτητές. Στροφή στην αγορά ακινήτων

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για όσα διαθέσιμα ακίνητα υπάρχουν προς ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να παρατηρείται νέα άνοδος

στις τιμές οι οποίες, ωστόσο, σε συνδυασμό με το κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, θεωρούνται απλησίαστες, κυρίως για τους φοιτητές. Θετικά είναι παράλληλα τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων με την αξία τους να καταγράφει διαρκή άνοδο.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος ανέφερε ότι «τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές βρίσκονται στα ίδια και υψηλά επίπεδα. Αυξήσεις δεν υπάρχουν όπως πολλοί ισχυρίζονται. Αντιθέτως, λόγω της ακρίβειας που βιώνουν οι πολίτες στα καθημερινά τους έξοδα και λόγω του ενεργειακού κόστους, θεωρούνται πιο τσιμπημένες οι τιμές των σπιτιών ενώ έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι η έκρηξη στα ενοίκια έγινε πριν από μια τετραετία στη Θεσσαλονίκη και από τότε είναι στα ίδια επίπεδα, χωρίς περαιτέρω αύξηση».

Το πρόβλημα με την έλλειψη σπιτιών

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη προσέλευση πολιτών που αποφασίζουν να μείνουν μόνιμα στην πόλη με συνέπεια να παραμένει το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των σπιτιών που προορίζονται για ενοικίαση και να μην επαρκούν. Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, αν και έχει βελτιωθεί η εικόνα της πόλης, το ζήτημα με τα διαθέσιμα σπίτια εξακολουθεί να υπάρχει, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την εύρεση διαμερίσματος σε καλή κατάσταση. «Αν και πριν από μερικούς μήνες το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε συζητηθεί σε δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο αντιμετώπισης στην πράξη. Υπάρχει αρκετός κόσμος που επιθυμεί να μείνει στην πόλη της οποίας ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, χωρίς όμως να αυξάνεται και ο αριθμός των σπιτιών που παραχωρούνται για ενοικίαση. Δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά ακίνητα που μπορεί να σηκώσει η πόλη», εξήγησε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Μεσιτών, αποτελεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες ιδρύονται στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους οι οποίοι θα χρειαστεί να νοικιάσουν σπίτι προκειμένου να μείνουν. «Μπορεί ένα ποσοστό που νοίκιαζε, να προχώρησε στην αγορά σπιτιού αλλά ακόμη συναντάμε δυσκολία στην εύρεση ακινήτων», σημείωσε ο κ. Τζάρος.

10% άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων

Έντονη και μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει στις πωλήσεις ακινήτων στη Θεσσαλονίκη τα οποία, σύμφωνα με όσα είπε στο ThessToday.gr ο κ. Τζάρος πωλούνται ήδη από τα σχέδια της οικοδομής. Παράλληλα, οι τιμές πώλησης συνεχώς παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Το τελευταίο τρίμηνο, μάλιστα, σημειώθηκε 10% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο στην πόλη. «Έχουμε πλέον φύγει από την οικονομική κρίση και ο κόσμος προχωρά στην αγορά σπιτιών ακόμη και για επένδυση. Τόσα χρόνια η ελληνική οικογένεια δεν αγόραζε ακίνητο για να μείνει ενώ τώρα έχει ανοίξει η αγορά. Τα νεόδμητα ακίνητα για παράδειγμα πωλούνται ήδη από τα σχέδια στις καλές περιοχές της πόλης. Δεν προλαβαίνει να μπει ο σκελετός και έχουν πωληθεί. Ως μεσίτες μας είναι πιο εύκολο να βρούμε στον ενδιαφερόμενο ένα ακίνητο προς πώληση παρά προς ενοικίαση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές προτιμούν αγορά ακινήτου παρά ενοικίαση

Ένα κύμα αγοράς ακινήτων από τους γονείς φοιτητών έχει εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη το οποίο τείνει να εδραιωθεί μιας και οι τιμές για ενοικίαση για όσους έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη, είναι απλησίαστες κρίνοντας με βάση το μέσο εισόδημα των γονέων . «Πρόκειται για μια τάση των γονέων-υπήρχε παλαιότερα και όπως φαίνεται επανήλθε- να αγοράζουν σπίτια, παρά να πληρώνουν υψηλά ενοίκια κάθε μήνα. Το σκεπτικό τους είναι ότι θα μείνει το σπίτι και μετά το πέρας των σπουδών του κάθε φοιτητή. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά δείχνει να απορροφά τα ακίνητα για μίσθωση που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι είναι ακριβά, αλλά με κάποιο τρόπο τελικά ενοικιάζονται στις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες», επισήμανε ο κ. Τζάρος. διαβάστε εδώ τη συνέχεια 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου