Saturday, 2 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός «παρωδία» για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίασε το «νέο» σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, μέσω γραπτού διαγωνισμού

ως μια τεράστια μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει τον χρόνο των προσλήψεων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αξιοκρατικό και αδιάβλητο της διαδικασίας, όμως ο γραπτός διαγωνισμός (2Γ/2022) στις 4/3/2023 εξελίχθηκε σε έναν ακόμη διαγωνισμό “φιάσκο”.

Στις 12:30 και αφότου είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι εξεταζόμενοι, βάσει της προβλεπόμενης ώρας αποχώρησης, δόθηκε έκτακτη Οδηγία, προς όλα τα εξεταστικά κέντρα, για το Μάθημα «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας», στην οποία αναφέρεται ότι  λόγω δυσχερειών που εμφανίστηκαν στην ποιότητα αναπαραγωγής των κάποιων θεμάτων, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να μεταβάλλουν την αρχική τους απάντηση.

“Επικές” φυσικά οι αντιδράσεις το twitter!

Την ίδια ώρα, όπου οι μετακλητοί της κυβέρνησης υπερβαίνουν σταθερά τους 3.000, περισσότεροι από 75.000 συμμετέχοντες υποψήφιοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας με τεράστιες ώρες αναμονής για τα θέματα εξευτελίζοντας την αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων. Για ακόμη μία φορά καταρρακώνεται το κύρος ενός θεσμού, που παρείχε για δεκαετίες το αδιάβλητο πολλών διαγωνισμών.

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι η υιοθέτηση διαδικασιών γραπτού διαγωνισμού, ως του πιο δίκαιου συστήματος επιλογής, που ουσιαστικά εξαλείφει τις πιθανότητες αδικιών και σφαλμάτων των σχετικών κρίσεων. Όμως όλα αυτά που συνέβησαν δυστυχώς εγείρουν ερωτήματα για την αδιαβλητότητα του διαγωνισμού και τον μετατρέπουν σε έναν διαγωνισμό “παρωδία”.

Τα μέλη Ν.Ε.Α. Θεσσαλονίκης 

Ο Γραμ. Ευρ. Ελευθεριάδης 

Οι σοβαρές «αστοχίες»

Σοβαρές αστοχίες που ακυρώνουν ουσιαστικά την εγκυρότητα και αδιαβλητότητα σημειώθηκαν χθες 4/3/2023 στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο, ο οποίος δεν έγινε επί ίσοις όροις για όλους τους υποψήφιους με αποτέλεσμα να έχουμε διαγωνιζόμενους δύο ταχυτήτων και έναν διαγωνισμό “παρωδία”.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι τα θέματα έπρεπε να μεταδοθούν ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα, με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην πράξη. Αντίθετα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων και τα θέματα δεν δόθηκαν την ίδια ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα σε άλλα κέντρα ξεκίνησαν να γράφουν γύρω στις 9:30, αλλού 9:50, 10:15, με αποκορύφωμα το 2ο ΓΕΛ Βόλου, όπου τα θέματα δόθηκαν στις 11:15!!! Με διαφορά μίας ώρας και 45 λεπτών είναι σίγουρο ότι τα θέματα μπορούν να διαρρεύσουν και κάποιοι να τα γνώριζαν όταν ξεκίνησαν να γράφουν. Εδώ επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλα κέντρα ήταν αυστηροί στην τήρηση των οδηγιών για τον χρόνο και δεν επέτρεψαν υποψήφιους να μπουν μετά τις 8:30, ενώ αλλού επιτράπηκε η είσοδος ακόμα και στις 9:15, ώρα που υποτίθεται ότι είχε ξεκινήσει η εξέταση!

Επιπλέον σε κάποια εξεταστικά κέντρα επιτράπηκε στους εξεταζόμενους να έχουν το κινητό τους ανοιχτό σε λειτουργία πτήσης λόγω απουσίας ρολογιού στην αίθουσα!!!

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε επίσης στην εκτύπωση των θεμάτων γεγονός που οδήγησε σε επιπλέον αστοχίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης “Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας”. Πιο συγκεκριμένα, στους μαθηματικούς συλλογισμούς υπήρχαν σκιασμένα κουτάκια με αριθμούς που δημιουργούσαν μοτίβα. Αυτή η σκίαση φαινόταν καθαρά στα θέματα που δόθηκαν σε κάποια εξεταστικά κέντρα και σε άλλα δεν φαινόταν καθόλου, με αποτέλεσμα οι εξεταζόμενοι να είναι αναγκασμένοι και να ξοδέψουν άσκοπα χρόνο για την κατανόηση και λύση και να απαντήσουν τελικά στην τύχη, καθώς έλειπε η απαραίτητη σκίαση.

Μάλιστα για αυτό ακριβώς το πρόβλημα στην εκτύπωση των θεμάτων δόθηκε τελικά παράταση από τον ΑΣΕΠ στη διάρκεια της εξέτασης. Κι εδώ όμως έγιναν σοβαρά λάθη: η παράταση δόθηκε στις 12, την ώρα δηλαδή που αρκετοί υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει!!! Ενώ σε κάποια εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι δεν ενημερώθηκαν ΠΟΤΕ για την παράταση!

Ο όλος χειρισμός όμως έχει και συνέχεια! Στις 12:25 δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες από τον ΑΣΕΠ για αυτές τις προβληματικές στην εκτύπωση ερωτήσεις. Στην Έκτακτη Οδηγία που κοινοποιήθηκε σημειώνεται : “Λόγω μεμονωμένων αρχικών δυσχερειών που εμφανίστηκαν στην ποιότητα αναπαραγωγής των παρακάτω θεμάτων, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να μεταβάλουν την αρχική τους απάντηση και να συμπληρώσουν τη νέα τους επιλογή στο αντίστοιχο κουτάκι του απαντητικού φύλλου βάσει του κατώτερου πίνακα”. Και εδώ υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα ανισότητας και διαβλητότητας. Στις 12:25-λίγη μόνο ώρα δηλαδή πριν τη λήξη της εξέτασης -οι περισσότεροι υποψήφιοι είχαν ήδη αποχωρήσει! Άρα δόθηκε η δυνατότητα επαναξιολόγησης σε λίγους μόνο υποψηφίους, στερώντας αυτή την δυνατότητα από εκείνους που αποχώρησαν την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου