Sunday, 23 June, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Γιαννιτσά: Αδιαπραγμάτευτες οι «κόκκινες γραμμές» μας

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιαννιτσά
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, όπου δεκάδες πολίτες, υπ. Ευρωβουλευτές (Μ. Σπυράκη και Π. Δήμας) βουλευτές, στελέχη και φορείς της ΝΔ τον υποδέχθηκαν στο κέντρο της πόλης.Μεταξύ άλλων, είπε: Επισκέπτομαι για ακόμα μία φορά την Πέλλα κα τα Γιαννιτσά, όπου τέτοια εποχή πέρυσι από δω δόθηκε το σύνθημα της νίκης και η ΝΔ έγινε Κυβέρνηση… τώρα πάμε για τη μεγάλη μας νίκη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο κατεξοχήν είναι ταυτισμένο με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο εθνάρχης, Μακεδόνας, Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη -οι παλαιότεροι θα θυμούνται πολύ καλά-κόντρα τότε σε σχεδόν όλα τα κόμματα τα οποία φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”.


Θυμάστε τότε πόσο δύσκολο ήταν να πείσουμε την κοινωνία ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Δικαιώθηκε, όμως, τα τελευταία 40 χρόνια, με την Ευρώπη να είναι πάντα σταθερά στο πλευρό μας και να μπορεί να μας στηρίζει και να μας βοηθάει στα βήματα προόδου τα οποία επιχειρούσε πάντα να κάνει η χώρα.
Το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε παντού γύρω σας: σε σημαντικά έργα τα οποία έχουν γίνει, σε δράσεις τις οποίες εκπονεί η Περιφέρεια, σε δράσεις πολιτισμού, το καινούργιο μουσείο το οποίο είχαμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε στις Αιγές, αυτός ο καταπληκτικός, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, τόσο ταυτισμένοι με την ιστορία της Μακεδονίας. Η ανάδειξη αυτού του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου φέρει και αυτή τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αυτά τα οποία συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ο τρόπος με τον οποίον μπορέσαμε και δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές οικονομίες, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μαζί τη μεγάλη κρίση του κορονοϊού. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, η οποία -θέλω να θυμίσω- δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία.
Όλα αυτά τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη, αλλά τα κάναμε και για έναν ακόμα λόγο: διότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά μια χώρα της οποίας η φωνή μετράει στην Ευρώπη. Και όταν η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισηγείται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, η Ευρώπη ακούει.
Έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε συνολικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και αυτά τα οποία συμβαίνουν ήδη σήμερα στην Ευρώπη, τα οποία συμβαίνουν και στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών τις οποίες έκανε αυτή η κυβέρνηση.


… μίλησε επίσης, για την καινούργια ψηφιακή δράση «Ψηφιακό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας… «ένα ψηφιακό φροντιστήριο, που από τον επόμενο Σεπτέμβριο τα παιδιά τα οποία θα πηγαίνουν στη Γ’ Λυκείου, θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά φροντιστηριακά μαθήματα για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, από δημόσιους καθηγητές, δωρεάν. Για να στηρίξουμε και την ελληνική περιφέρεια και τις ελληνικές οικογένειες, οι οποίες σήμερα μπορεί όντως να δοκιμάζονται από την ακρίβεια…».
Μεταναστευτική πολιτική
Δείτε λίγο τι κάναμε στη μεταναστευτική μας πολιτική. Θέλω να επιμείνω λίγο σε αυτό γιατί έχει μία ξεχωριστή σημασία. Όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το συζητούσαμε καθόλου στην Ευρώπη. Συζητούσαμε μόνο για τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές, τι θα γίνει άπαξ και μπουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη.
Καταφέραμε με πολλή προσπάθεια να πείσουμε την Ευρώπη ότι πρέπει να προτεραιοποιήσει την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, να χρηματοδοτήσει χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να στηρίξει μία πολιτική ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί με συνέπεια. Γι’ αυτό και έχουν περιοριστεί τόσο δραστικά οι μεταναστευτικές ροές.
Γι’ αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι εμείς τελικά θα είμαστε αυτοί οι οποίοι θα καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην ελληνική επικράτεια, όχι ο κάθε άθλιος διακινητής…
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στους αγρότες
Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε πια σε δύσκολες συνθήκες, με την κλιματική κρίση να είναι πια εδώ. Αυτό απαιτεί ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας αλλά και μία διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, ο νέος κανονισμός του έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση… τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκταμιευθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις συνολικά για τους παραγωγούς μας. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μεγαλύτερη ευελιξία, που ειδικά οι μικροί παραγωγοί διεκδικούν και την κερδίζουμε με τη διαπραγμάτευση την οποία θα κάνουμε. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Ποιους Υπουργούς; Ποιον Πρωθυπουργό; Ποιους ευρωβουλευτές; Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Δείτε λίγο τι θα γίνει στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Νομίζω αν για κάτι μπορεί όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, να είναι υπερήφανοι, είναι ότι σήμερα η χώρα είναι αμυντικά πολύ πιο θωρακισμένη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Σε δύο εβδομάδες είμαι καλεσμένος από τον Πρόεδρο Macron να συμμετέχω στους εορτασμούς για την 80η επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας και πριν από αυτό θα βρεθώ στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου ναυπηγούνται σήμερα και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.

Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Τα αναβαθμισμένα F-16 μάς δίνουν άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να μπορεί να διαπραγματεύεται τα ζητήματα τα οποία έχει στην εξωτερική πολιτική από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης.
Όμως, το 2024 δεν είναι 2019, φίλες και φίλοι. Ο κόσμος δυσκόλεψε πολύ. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή και η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της και να επενδύσει ως Ευρώπη περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα υποστηρίζει τα κράτη-μέλη, ώστε όλες αυτές οι δαπάνες για τις οποίες σας μίλησα να μην είναι μόνο δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου… Να διαθέσουμε και Ευρωπαϊκούς πόρους.
πολύς λόγος για την ακρίβεια και ναι, πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι υπάρχει θέμα ακρίβειας σήμερα, αλλά υπάρχει σε όλη την ΕΕ και κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε, κυρίως όμως στηρίζοντας μισθούς, εισοδήματα και συντάξεις.
Όλα αυτά, λοιπόν, και πολλά άλλα για τα οποία θα μπορούσα να σας μιλήσω, είναι το αντικείμενο των επόμενων ευρωεκλογών. Και το να είναι η Νέα Δημοκρατία ισχυρή στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για το τι θα γίνει στην Ευρώπη και το τι θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Διότι ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη σημαίνει τελικά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερες δυνατότητες προκοπής για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
Δεν έχω ακούσει καμία σοβαρή πρόταση για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη από την Αντιπολίτευση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι με κάποιο τρόπο να τσαλακωθεί πολιτικά η Νέα Δημοκρατία…
Και όσον αφορά και στις εκκρεμότητες οι οποίες τελευταία έχουν προκύψει με τον βόρειο γείτονά μας, θα ήθελα εδώ, από την “καρδιά” της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν αυτή κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει όμως-και δεν σας κορόιδεψα ποτέ- με απόλυτη εντιμότητα ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε. Και αυτό κάναμε.
Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους την πλευρά να μην σεβαστούν τη συμφωνία θα γνωρίζουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και δεύτερον, ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία.
Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα και σοβαρότητα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα.

Το είδαμε όμως και στις προηγούμενες εκλογές, φίλες και φίλοι. Κάποιοι, και ειδικά εδώ στη βόρεια Ελλάδα, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν και τον πατριωτισμό και την πίστη σας. Εμφανίστηκαν κάποια κόμματα τα οποία είπαν “εμείς είμαστε οι πραγματικοί Χριστιανοί, οι άλλοι δεν είναι”. “Μόνο εσείς μπορείτε να πάτε”, μας είπαν κάποιοι, “στις εκκλησίες, γιατί μπορεί, αν είχατε κάνει μια κυβερνητική επιλογή που να μην μας άρεσε, να γίνει και κανένα επεισόδιο”.
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, φίλες και φίλοι. Δεν παίζει κανείς με την Ορθοδοξία, δεν εργαλειοποιεί κανείς την πίστη, όλοι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς οι οποίοι επιχειρούν αυτή την άθλια εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Και βέβαια, από την άλλη πλευρά, έχουμε μία σειρά από κόμματα τα οποία θεωρούν ότι η απάντηση, προσέξτε, στα προβλήματα της χώρας είναι η τοξικότητα, η πόλωση και τα λεφτόδεντρα.
Τους λες: πώς θα λύσω το πρόβλημα; “Θα ξοδέψω παραπάνω χρήματα”. Άκουσα τώρα ότι θέλουν να δαπανήσουν, λέει, 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο παραπάνω στην υγεία. Βεβαίως, και εγώ θα ήθελα να τα δαπανήσω, μόνο που δεν τα έχουμε…
Η τοξικότητα, λοιπόν, καταστρέφει τις σχέσεις εμπιστοσύνης οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες σε μία δημοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ούτε με fake news ούτε με ασύστολα ψέματα, ούτε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν μας αξίζουν αυτά. Είμαστε μία υπεύθυνη και ώριμη δημοκρατία, στην Ελλάδα του 2024. Θα το πω πολλές φορές: είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Δεν είμαστε εχθροί. Και όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν να είναι πόλεμος, μόνο άσχημα πράγματα μπορούν τελικά να προκύψουν για τη χώρα.
Ας έρθουμε, λοιπόν, όλοι μαζί και ας αναλογιστούμε ότι και στις ευρωεκλογές θα σταλούν και τα πολιτικά μηνύματα. Εσείς μας εμπιστευτήκατε στις εκλογές του Ιουνίου, τις διπλές εκλογές, και θέλω και εδώ από την Πέλλα να σας πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για τα ποσοστά που μας δώσατε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ισχυρή νομιμοποίηση με τη Νέα Δημοκρατία
Στο “στείλτε μήνυμα”, λοιπόν, το οποίο λένε, “στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση”, απαντούμε: ναι, θα στείλετε μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωεκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν λέει τίποτε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και ασχολείται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία θα βγει δυνατή από αυτή την κάλπη
Και βέβαια, θέλω να πω ότι εδώ δικαιώνεται και μια επιλογή την οποία τελικά κάναμε μόνοι μας ως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή της επιστολικής ψήφου. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την δημοκρατία μας αυτό το οποίο μπορέσαμε και πετύχαμε. Και για τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Ψηφίζουν από τον Αρκτικό μέχρι την Παπούα-Νέα Γουινέα. Και τα μηνύματα τα οποία ακούω στο ραδιόφωνο είναι: “επιτέλους, πολιτικός πολιτισμός, γίναμε Ευρώπη και σε αυτό”.

Και βέβαια, και οι Έλληνες οι οποίοι ψηφίζουν στην Ελλάδα: ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά, μαθητές οι οποίοι δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και οι οποίοι δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πάνε να ψηφίσουν αλλά να μπορούν να έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα πιο πριν.
Και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των εκλογών, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες και θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί που της αξίζει, εκεί που έχει εργαστεί για να είναι: πρώτη, ισχυρή, να παραμείνει το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη για να πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρώπη της επόμενης μέρας.
Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά, καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

One comment

  1. giannis ellhnas

    Βρε αλλα 40 ΕΜΒΟΛΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΖΩΑ !!!!! Καθε μερα πεθαινουν απο τα ΕΜΒΟΛΙΑ του ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗ.. . και τον βαρατε παλαμακια !!!!! Ουστ !!!!!!!!!!