Tuesday, 27 October, 2020

Κυριάκος Μητσοτάκης

Βιογραφικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική.

Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.
Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.
Το Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».
Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Τιμολόγια χιλιάδων ευρώ του Κυρ. Μητσοτάκη στη Siemens
Το 2008 πληροφορούμασταν ότι ο βουλευτής παρέλαβε παραμονές των εκλογών ηλεκτρονικό εξοπλισμό τον οποίο εξόφλησε στις 2 Ιουνίου, ύστερα από τις καταθέσεις μαρτύρων και την έφοδο του εισαγγελέα στην εταιρεία.
Πολιτικό σεισμό που συγκλονίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκαλούν απρόσμενες εξελίξεις στην έρευνα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Skandalmitsotaki
Προκαλούν επίσης υποψίες και πολλά ερωτήματα, γιατί από τιμολόγια και τραπεζικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί και στον εισαγγελέα, φαίνεται να έχουν παραγγελθεί για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμονές εκλογών του 2007 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος), είδη αξίας περίπου 130.000 ευρώ, που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, τηλεφωνικά κέντρα, κλιματιστικά κ.λπ.
Αργοπορία
Επίσης, ενώ τα τιμολόγια της Siemens εκδόθηκαν από τότε και έπρεπε εκείνο το διάστημα να έχουν πληρωθεί από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αναγράφουν ως χρόνο εξόφλησης το αργότερο 60 μέρες, εντούτοις ένα μέρος από τα χρήματα (περίπου 40.000 ευρώ) φαίνεται να έχει πληρωθεί πολύ αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2008, ακριβώς τότε που η Δικαιοσύνη ξανάνοιξε την έρευνα για το σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς της Siemens.
Ενα μέρος φαίνεται να έχει εξοφληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν το κλιμάκιο των εισαγγελέων, με επικεφαλής τον κ. Αθανασίου, αναχωρήσει για το Μόναχο, όπου πήρε στοιχεία για την υπόθεση από τις γερμανικές δικαστικές Αρχές.
Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική βόμβα είναι ότι ένα ακόμη ποσόν 43.850 ευρώ, πληρώθηκε με τραπεζική επιταγή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, αφού είχαν προηγηθεί τρεις μέρες πριν (Πέμπτη 29 Μαϊου) οι αποκαλυπτικές καταθέσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα η Αικατερίνη Τσακάλου, βοηθός του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου Κυριάκος Μικές, που μίλησαν για «δωρεές και χορηγίες της Siemens σε πολιτικά πρόσωπα» και ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του ο εισαγγελέας την Παρασκευή 30 Μαϊου στα γραφεία της ελληνικής εταιρείας, όπου -κατά πληροφορίες- του δόθηκαν τα έγγραφα στα οποία αναφέρονταν οι δύο μάρτυρες.
Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι, ενώ την πρώτη φορά που κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν από τον εισαγγελέα και δεν κατονόμασαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονταν, μία μέρα μετά την πληρωμή του ποσού από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα την Τρίτη, στις 3 Ιουνίου, ο κ. Αθανασίου κάλεσε για συμπληρωματική κατάθεση την κ. Τσακάλου, ενώ την επομένη, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, κάλεσε για να καταθέσει επίσης συμπληρωματικά και τον κ. Μικέ.
Υπάρχουν ακόμη και τιμολόγια στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν εξοπλισμό γραφείου όχι της Siemens αλλά από δύο άλλες εταιρείες θυγατρικές της.
Τα σχετικά έγγραφα βρέθηκαν στο αρχείο στον φάκελο με τα έγγραφα προς πληρωμή.
Και ενώ η υπόθεση άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σταμάτησε η πληροφόρηση των συνηγόρων από τον εισαγγελέα.
Αντιδράσεις
Η στάση του κ. Αθανασίου προκάλεσε ερωτηματικά αλλά και τις αντιδράσεις συνηγόρων, επειδή ξαφνικά σταμάτησε να δίνει τα έγγραφα της έρευνας, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό το τι κατέθεσαν τη δεύτερη φορά Τσακάλου και Μικές…
Η «κάνουλα» της πληροφόρησης έκλεισε, αφού πληρώθηκε η επιταγή και αφού στο μεταξύ οι μάρτυρες κατονόμασαν ενδεχομένως τα πολιτικά πρόσωπα…

kyriakosmhtsotakis
Οπως είπαν στο «Εθνος» δικαστικές πηγές, από τα στοιχεία που βρίσκονται στη δικογραφία, δεν φαίνεται -προς το παρόν- να προκύπτει θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων, ώστε να διαβιβαστεί η υπόθεση στη Βουλή.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κορυφαία δικαστική πηγή, «οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να μη συνδέονται ευθέως με το μαύρο πολιτικό χρήμα της Siemens, αφού υπάρχουν τιμολόγια, συνδέεται όμως με το… άσπρο πολιτικό χρήμα και είναι θέμα ηθικής απαξίας και κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για τον τόπο…».
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Πελάτης της εταιρείας και στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη
Περισσότερα από είκοσι τιμολόγια, που βρίσκονται στη διάθεση του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, αφορούν τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δύο τιμολόγια αξίας περίπου 7.000 ευρώ αφορούν τον στενό συνεργάτη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Λεωνίδα Δραγουμάνο.
Ενώ υπάρχουν και τιμολόγια περίπου 3.000 ευρώ για την Κατερίνα Μητσοτάκη, που είναι πληρωμένα.
Για τον τρόπο που χειριζόταν η Siemens αυτού του είδους τις παροχές, είχε αναφερθεί στην κατάθεσή της η κ. Τσακάλου.
Η μάρτυρας, που όπως και ο κ. Μικές έχουν μπει σε πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, είχε πει στον εισαγγελέα την πρώτη φορά:
«Τα εν λόγω έγγραφα αφορούσαν δωρεές οικοσκευών, τηλεφωνικών κέντρων, χορηγίες σε πολιτικό κόμμα κ.λπ… Υπάρχει φάκελος, τον οποίο φρόντιζα εγώ προσωπικά, που περιέχει τα ως άνω στοιχεία και τηρείται σήμερα στα γραφεία τα ελληνικής Siemens, απ όπου μπορείτε να τα ζητήσετε (αρμόδιος διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Siemens σήμερα είναι ο κ. Rudolf Fischer). Αντίγραφα των στοιχείων αυτών παρέδωσα στον εκπρόσωπο της Debevoise – Ρlimpton».
Οπως είχε πει η μάρτυρας, έπαιρνε προφορική εντολή από τον κ. Χριστοφοράκο, την οποία εν συνεχεία προωθούσε γραπτά στα αντίστοιχα τμήματα της Siemens προς εκτέλεση.
Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσε το σύστημα είναι σημείο της κατάθεσής της στο οποίο ανέφερε:
«Αρκετές φορές, προκειμένου να διεκπεραιώσω την εντολή μου, ερχόμουν σε επικοινωνία με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους -λίγες φορές γινόταν αυτό- και τις περισσότερες με πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, δηλαδή με συζύγους ή με προσωπικό ασφαλείας τους. Τα στοιχεία των προσώπων αυτών, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι πολιτικά καθώς και του κόμματος που έλαβε χορηγία με επιταγή, βρίσκονται στον παραπάνω φάκελο.
Στον φάκελο αυτό βρίσκονται στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση των παραγγελιών για τις οικοσκευές, τα τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ., τιμολόγια και γενικά ό,τι αφορά την κάθε επιμέρους περίπτωση. Ο φάκελος αυτός τηρείτο στους χώρους της Διεύθυνσης, σε ξεχωριστό αρχείο, το οποίο ήταν προσβάσιμο στον κ. Χριστοφοράκο και σε μένα, λόγω της ιδιότητός μου ως ιδιαιτέρας του».
Για «παροχές σε πολιτικά πρόσωπα» είχε μιλήσει στην κατάθεση που έδωσε στον κ. Αθανασίου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της Siemens Κυριάκος Μικές, ο οποίος εντάχτηκε στο πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, επειδή, όπως είπε, «δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω ποια από τα παραστατικά που είχα υπογράψει ως εκ της θέσεως μου ήταν «ύποπτα»…
Ο μάρτυρας είχε πει ακόμη στην κατάθεσή του ότι όταν παραιτήθηκε ο κ. Χριστοφοράκος, η ιδιαιτέρα του κ. Τσακάλου τού είχε παραδώσει επτά κλασέρ που περιείχαν έξοδα του κ. Χριστοφοράκου (έξοδα παραστάσεων, έξοδα ταξιδιών, διαμονής σε ξενοδοχεία κ.λπ.). Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens… μου κίνησαν την υποψία κάποιες πληρωμές που έγιναν σε εταιρείες εξωτερικού, για έργα που είχαν αναλάβει οι εταιρείες αυτές σαν υπεργολάβοι της Siemens».
Τα επτά ντοσιέ που ανέφερε ο μάρτυρας φυλάσσονταν στο αρχείο της ελληνικής Siemens.
Οι δύο υπάλληλοι, όταν εντάχτηκαν στο πρόγραμμα αμνηστίας της γερμανικής εταιρείας, παρέδωσαν στην αμερικανική εταιρεία Debevoise – Plimpton, που διενεργεί ανακρίσεις για λογαριασμό της μητρικής Siemens, όλα τα στοιχεία που αφορούσαν πληρωμές, δωρεές και χορηγίες.
Σιωπητήριο για τα στοιχεία μετά τις αποκαλύψεις
«Σιωπητήριο» γύρω από τα στοιχεία που σχετίζονται με τις έρευνες για τη Siemens επιβάλλουν οι εισαγγελικές Αρχές, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την παροχή στοιχείων της δικογραφίας στους δικηγόρους της υπόθεσης, τη στιγμή που άρχισαν να γνωστοποιούνται ονόματα πολιτικών που έχουν συναλλαγές με την εταιρεία ή έχουν δεχτεί κάποια δώρα από αυτήν (κουζίνες, υπολογιστές, είδη οικοσκευής), όπως προκύπτει από ντοσιέ που βρίσκεται στη δικογραφία.
Από εισαγγελικής πλευράς διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η παροχή του υλικού σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και κατόπιν η συνεχής δημοσιοποίησή τους στον Τύπο, με συνέπεια να γίνεται η δικογραφία φεϊγβολάν, δεν συμβαδίζουν με τον νόμο και δεν προβλέπονται από αυτόν, ενώ δημιουργούνται προβλήματα με την αναζήτηση της αλήθειας, αφού έτσι κάποιοι εμπλεκόμενοι ουσιαστικά προειδοποιούνται και παίρνουν τα μέτρα τους.
Ωστόσο ξενίζει η χρονική συγκυρία κατά την οποία ελήφθη η απόφαση περιορισμού παροχής των στοιχείων της δικογραφίας, αφού συνέπεσε με την κατάθεση της γραμματέως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκου, που αναφέρθηκε σε παροχές προς πολιτικό κόμμα και σε πολιτικούς, υποδεικνύοντας και σχετικά ντοσιέ, τα οποία παρέλαβε ήδη ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου.
Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να μπορούν να εμπλέξουν ποινικά κάποια πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ότι μπορεί να προκύψουν στο μέλλον τέτοια στοιχεία, εφόσον δώσουν σχετικές πληροφορίες τα κυρίαρχα πρόσωπα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ζητείται να ανοίξουν και δοθεί η λύση του σταυρόλεξου των off-shore εταιρειών, μέσω των οποίων υπήρξε ροή άφθονου χρήματος.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, υποστηρίζει σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα ότι μια δικογραφία μπορεί να πάρει την κατεύθυνση προς τη Βουλή, μόνο εφόσον προκύψουν στοιχεία που να δικαιολογούν και να στοιχειοθετούν ποινική ευθύνη υπουργών…

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου