Tuesday, 23 April, 2024

«Μπες λίγο στη θέση μου» – Η δράση ευαισθητοποίησης από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών με τη συμμετοχή του Ειδικού Νηπιαγωγείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου)

διοργάνωσε μία εξαιρετικής σημασίας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «ΜΠΕΣ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ» το πρωί της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2019 στον πεζόδρομο της πόλης.Έχετε σκεφτεί πόση ώρα χρειάζεται ή πόσα εμπόδια συναντάει ένας χρήστης αμαξιδίου για να κάνει καθημερινές δουλειές ; Όπως π.χ. να πάει στο φούρνο, σε νοσοκομείο ή στον γιατρό του, στην εφορία, στο δημαρχείο,…;

Και πόσο μάλλον να δοθούν και ευκαιρίες εξέλιξης και ανέλιξης των ΑμΕΑ ή ατόμων με αναπηρία, όπως άλλωστε τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Απτά παραδείγματα, οι μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο, που κατάφεραν να μπουν στους Παραολυμπιακούς ή το πιο πρόσφατο με τον αθλητή Μιχάλη Τριανταφύλλου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Ευθύνη όμως έχουν κι εκείνοι οι οδηγοί που για οποιονδήποτε λόγο καταλαμβάνουν τις θέσεις στάθμευσης Α.με.Α. και κλείνουν εντελώς τις ράμπες αναπήρων. Ή ένας άνθρωπος χωρίς όραση, που συνήθως κανείς δε δίνει σημασία στις κίτρινες γραμμές που είναι «οδηγός» και πάνω τους τοποθετείται από καρέκλα μαγαζιού, μέχρι τραπέζια και πινακίδες! Μέσα σε λίγη ώρα όσοι παραβρέθηκαν στις δράσεις, έλαβαν το μήνυμα, ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε την κίνηση και τη δραστηριότητα τους και όχι να τη δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο…Πολλοί ανέβηκαν σε αναπηρικά αμαξίδια και δοκίμασαν να κινηθούν, άλλοι φόρεσαν μάσκες, σαν να μην είχαν όραση για να διαπιστώσουν ότι τα εμπόδια είναι πολλά και οι έχοντες όραση δε δίνουμε βάση… Μπήκαν δηλαδή, για λίγο στη θέση του ατόμου με αναπηρία κι εν προκειμένω με κινητικά προβλήματα και συμφώνησαν στην ανάγκη για αλλαγή…!Μέσα σε λίγες ώρες μοιράστηκαν στους πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο κέντρο του πεζόδρομου των Γιαννιτσών δεκάδες ενημερωτικά έντυπα επί του θέματος.

Όμως, αλλαγή όχι μόνον από την πλευρά των αρμοδίων κρατικών φορέων, με δρομολόγηση απαραίτητων έργων, μετά από μελέτη και συνεργασία των εμπλεκομένων, αλλά και από την πλευρά των συμπολιτών μας, οι οποίοι αρκετές φορές με τις επιλογές τους στερούν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να ζουν  επί ίσοις όροις.

Αυτός είναι και ο κυρίαρχος στόχος. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αφού όπως έδειξε και σχετικό video, με μια ολιγόλεπτη βόλτα (με αμαξίδιο) σε ένα εμπορικό κέντρο, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία και τις δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις η κακή συμπεριφορά-νοοτροπία των πολιτών!

Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν: Ζωγραφική με το στόμα, διαδρομή με αναπηρικό αμαξίδιο, δοκιμασία με κλειστά μάτια και γνωριμία με σκύλο οδηγό-θεραπευτή».

Χίλια μπράβο στους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων του Ειδικού Σχολείου Γιαννιτσών, για τη δύναμη και το σθένος της ενασχόλησης τους και τις δράσεις ευαισθητοποίησης, παρά τις τόσες δυσκολίες όπως μας ανέφεραν.Η μουσική επένδυση της δράσης έγινε από τον Fame Radio ενώ συμμετείχαν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, 2ο και 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, Γενικό Λύκειο Αξού. Είδαμε κάποιους δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, προς τιμήν τους και διευθυντές, εκπαιδευτικούς σχολείων, γονείς που μίλησαν για το μείζον θέμα του ολοήμερου, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και θα τελειώσει το έτος, καθώς δεν υπάρχουν προσλήψεις από το Υπουργείο και πιθανών να μην έχουν ασχοληθεί οι τοπικοί βουλευτές, ώστε να γίνουν πιο σύντομα οι διαδικασίες… 

*Σε επόμενη ανάρτηση η πλήρης αναφορά των ονομάτων των εκπαιδευτικών που δίνουν “εαυτόν” για το καλύτερο των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου