Sunday, 5 July, 2020

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών»

Η κατάσταση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, φαίνεται να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο

που καλείται πρωτίστως αυτή να το αντιμετωπίσει. Το γεγονός ότι η χώρα μας και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην καρδιά του τεράστιου αυτού φαινομένου, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, εκ των πραγμάτων, μας υποχρεώνει να προσεγγίσουμε το θέμα με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. Πολύ περισσότερο, που δεν έχουμε το εναλλακτικό σενάριο για να αποφύγουμε το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές θα περάσουν και από την περιοχή μας για να πάνε στην κεντρική Ευρώπη και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον προς το καλύτερο.
Με δεδομένη αυτήν την πραγματικότητα, ο Νομός Πέλλας, για να περιοριστούμε μόνο στην περιοχή μας, θα πρέπει να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις αναγκαίες κινήσεις, που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην κατάσταση που βιώνουμε, αντιμετωπίζοντας με το μικρότερο δυνατό κόστος τις δεδομένες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Αυτή η δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, αν δεν υπάρξει συντονισμός όλων των δυνάμεων του τόπου και δεν δρομολογηθούν μέτρα και πρωτοβουλίες που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά σε όλους τους τομείς.
Οι αριθμοί και μόνο θα αρκούσαν για να καταγράψουν το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος: 5.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από τη Συρία και το Ιράκ. Φέτος, στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ήρθαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο αλλά για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, μακράς διάρκειας, που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη.
Τα κύματα αυτών των πληθυσμών που παίρνουν το δρόμο της Δύσης, αλλάζοντας ουσιαστικά και την ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη, τα προκαλεί όχι μόνο η ανέχεια αλλά και η φρίκη του πολέμου και των διώξεων στις χώρες τους, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό, είναι ραγδαίες. Πολύ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται από τον αποκλεισμό των συνόρων για τους Αφγανούς πρόσφυγες και τις ακραίες πλέον καθυστερήσεις στην έξοδο Σύρων και Ιρακινών από τα βόρεια σύνορα, καθώς αυστηροποιείται σε υπερβολικό βαθμό η διαδικασία ελέγχου από την ΠΓΔΜ.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πλήρη παραβίαση και αθέτηση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, «φίλων και συμμάχων» τις τελευταίες ημέρες.
Έτσι αυτή τη στιγμή, σε πάρα πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και εκτός αυτού, μέσα ή σε πολλές περιπτώσεις κοντά σε περιφερειακές πόλεις, σε λιμάνια, εξωτερικούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια, μοτέλ – βενζινάδικα, βρίσκονται καθηλωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς στο δρόμο προς την Ειδομένη, ορισμένοι όμως στο δρόμο της επιστροφής, καθώς τα σύνορα γι αυτούς έχουν κλείσει.
Το πρώτο και κύριο είναι να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλον αυτόν τον κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου (ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο των τελευταίων ημερών) αποτελείται από βρέφη, νήπια, πολύ μικρά παιδάκια.
Η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας, οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι μας δηλώνουν το άμεσο και ενεργητικό παρόν σ΄ αυτό το προσκλητήριο.
Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να σταθούν αρωγοί σ΄ αυτή την προσπάθεια.
Καλούμε τον περήφανο λαό μας, τους ενεργούς πολίτες, να συνδράμουν. Καλούμε όλους τους φορείς, να αναλάβουν δράσεις. Οι περιφέρειες, οι δήμοι, άλλες συλλογικότητες, η εκκλησία, ιδιώτες και όποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διακηρύξει και εμπράκτως αποδείξει μέχρι σήμερα, πως η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι ένα εθνικό ζήτημα, που μας αφορά όλους και δεν μπορεί να γίνει πεδίο μικροπολιτικής.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες, εάν δεν κατοχυρωθεί ο καταμερισμός των βαρών αναλογικά στα κράτη μέλη», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ξεκαθαρίζοντας ΠΩΣ «ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ».

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου