Thursday, 13 May, 2021
Τελευταίες Ειδήσεις

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων των ωφελουμένων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Πέλλας

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων των ωφελουμένων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Στόχος μας είναι η ανακούφιση των συμπολιτών μας από τους πόρους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους»

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους Απόρους» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, συγκεκριμένα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους και υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να βοηθηθούν από τη δράση αυτή.

Η Κοινωνική Σύμπραξη με επικεφαλή εταίρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υλοποιεί το πρόγραμμα στην περιοχής μας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, τους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας, καθώς, επίσης, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Γιαννιτσών.

Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που αναγράφονται στην αναλυτική πρόσκληση, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της Κοινωνικής Σύμπραξης να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στους τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Πέλλας, τις ημέρες και ώρες που αναγράφονται στην πρόσκληση. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αλλά και των τοπικών φορέων, συλλόγων και οργανώσεων που χρειάζεται να κινητοποιήσουν τα μέλη τους ώστε οι δικαιούχοι να ανταποκριθούν στις αυστηρές ημερομηνίες.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η πατρίδα περνά την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας της, όμως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει την κοινωνική της αλληλεγγύη και προσπαθεί με όλα τα διαθέσιμα, ευρωπαϊκά, χρηματοδοτικά μέσα να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Είμαστε έτοιμοι στο πλαίσιο της Κοινωνικής Σύμπραξης με επικεφαλή εταίρο την Π.Ε. Πέλλας να βοηθήσουμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και να τους ενισχύσουμε με κοινωνικά αγαθά και, γενικότερα, με δράσεις που θα έχουν θετικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας παραμένει στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε χρειαστούν οι ενδιαφερόμενοι και ωφελούμενοι του προγράμματος».

Ακολουθεί η πλήρης πρόσκληση:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (ΤΕΒΑ/FEAD)»

Η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την Π.Ε. Πέλλας, πρόκειται να υλοποιήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης στηρίζει συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό,

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

ΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ που κατοικούν στα όρια της  Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να υποβάλλουν Αιτήσεις Υπαγωγής στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής.

Ωφελούμενοι των παροχών είναι:

1.     Ενήλικα φυσικά πρόσωπα (άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή σε χηρεία), που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών

2.       Οικογένεια, δηλαδή ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.

3.     Ως εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται:

α. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον:

−     είναι ανήλικα ή

−   είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή

−     είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

β. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα σε χηρεία:

−   τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων

−  αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/γονέων

γ. Οι ανιόντες

δ. Τα ανήλικα που στερούνται και των δυο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.

4. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, γ και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

5. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης β. δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

6. Άστεγοι, δηλαδή άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Εξαιρέσεις

α. Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

β. Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ.9 του Ν.2716/99.

γ. Άτομα ή οικογένειες, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος.

δ. Άτομα τα οποία αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 καιΕ3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η παρούσα εξαίρεση δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.

Εισοδηματικά κριτήρια ωφελουμένων (πραγματικό εισόδημα):

· 3.000 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο

·   4.500 € ετησίως για το ζευγάρι

· Προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

·   Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από έναν μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαξευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας

· Ως πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους  − μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

·   Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:

α. αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης

β. Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.

Περιουσιακά κριτήρια:

α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.

β. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

γ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής , άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.

Έτος Αναφοράς των κριτηρίων επιλογής: Οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014)

Προθεσμία Αιτήσεων: Από 15.07.2015 έως 05.08.2015

Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων:

Η Αίτηση των δυνητικά ωφελουμένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά:

· είτε ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS)

· είτε μέσω των Εταίρων  της Κοινωνικής Σύμπραξης

· Η Αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ:

1. ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

·                     Δ/νση :Διοικητήριο Έδεσσας (ισόγειο, Δ/νση Δημόσιας Υγείας, γραφεία 3 & 4)

·                     Αρμόδια Υπάλληλος : Σίσκου Δήμητρα (αναπληρώτρια Μητσάκη Ελισάβετ)

·                     Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή

·                     ‘Ωρες : 08.00 – 14.00

2. ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

·                     Δ/νση: X’’δημητρίου & Εθν. Αντιστάσεως, Δημαρχιακό Μέγαρο, Γιαννιτσά

·                     Αρμόδια Υπάλληλος : Καμτσίκη Παρασκευή

·                     Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή

·                     Ώρες : 08.00 – 14.00

3. ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

·                     Δ/νση: Εθν. Αντιστάσεως 20, Δημαρχιακό Μέγαρο, Σκύδρα

·                     Αρμόδια Υπάλληλος : Γραμματοπούλου Εύχαρις

·                     Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή

·                     Ώρες : 08.00 – 14.00

4. ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

·                     Δ/νση: Πλ. Αγγελή Γάτσου, Δημαρχιακό Μέγαρο, Αριδαία

·                     Αρμόδια Υπάλληλος : Χατζηαβραμίδου Ευδοκία

·                     Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή

·                     Ώρες : 08.00 – 14.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αρμόδια: Ελένη Καραντώνη

Τηλέφωνο: 2381351276

Δ/νση: Διοικητήριο Έδεσσας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας

e-mail: e.karantoni@pella.gr

Δικτυακός τόπος: http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=220

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου