Monday, 24 June, 2024

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Η κρίσιμη στιγμή των Πανελληνίων 2024 ξεκινά και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν μπει στην τελική ευθεία για την ώρα που θα κρίνει την είσοδό τους στη σχολή της επιλογής τους.

Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν -με τα ειδικά μαθήματα- στο τέλος Ιουνίου.

Την αρχή θα κάνουν τα ΕΠΑΛ και στις 31 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές και στα ΓΕΛ. Τονίζεται ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2024 στα ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΡΙΤΗ 4-6-2024

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024

ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ:

ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024

ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)
ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΡΙΤΗ 11-6-2024

ΥΓΙΕΙΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα στα ειδικά μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Η ημερομηνία, το μάθημα και η ώρα για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα φέτος.

ΤΡΙΤΗ 18-6-2024

ΑΓΓΛΙΚΑ 12:00μ.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2024

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2024

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2024

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2024

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 11:30 π.μ.

ΤΡΙΤΗ 25-6-2024

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2024

ΓΑΛΛΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2024

ΙΣΠΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2024

ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ.

Πανελλήνιες 2024: Παράλληλο Μηχανογραφικό, η λύση για όσους δεν πετύχουν καλό βαθμό
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στη συμμετοχή τους, στις Πανελλήνιες 2024.

Και βέβαια το σοβαρότερο από αυτά είναι να μην μπορέσουν να πετύχουν καλές βαθμολογίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν την είσοδο σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ και ιδιαίτερη από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Το ίδιο θα γίνει και φέτος, πράγμα, που σημαίνει ότι χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου θα χρειαστεί να αναζητήσουν μια άλλη λύση. Αυτήν προσφέρει το Παράλληλο Μηχανογραφικό το οποίο οδηγεί στην εισαγωγή στα ΙΕΚ της χώρας, τα οποία φέτος μετονομάστηκαν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα αναβαθμίσει.

Οι συγκεκριμένες σχολές αποτελούν μια πολύ καλή λύση για τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν στα ΑΕΙ και προτιμούν να ειδικευθούν σε κάποια ειδικότητα και σύντομα να οδηγηθούν στην αγορά εργασίας. Για φέτος δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις θα δοθούν για τα ΣΑΕΚ αλλά αναμένεται να είναι αυξημένες στο πλαίσιο της αναβάθμισης τους, που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Πέρυσι δόθηκαν 22.436 θέσεις στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος επιλογών ΣΑΕΚ και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

Θα είστε τελειόφοιτοι που αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.
Όσοι λάβετε μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις και καταθέσετε μηχανογραφικό τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσοι και για την εισαγωγή στα ΣΑΕΚ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΣΑΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο. Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΣΑΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.

Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία.

Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στο λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα. Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΣΑΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου